Despre Koabitare și cui folosește ea

În interviul dat României Libere, un cotidian ”prietenos” față de Cotroceni (unul care ar putea fi considerat băsist dacă locul nu ar fi deja ocupat de EvZ) Băsescu se contrazice copios, ca de obicei. Din salvele sale de artilerie trase înspre redutele guvernamentale voi spicui doar citatul care ne arată suficient de clar că Băsescu se dorește un supervizor al activității guvernamentale: ”Nu poate miza nimeni că acordul de coabitare m-ar face să nu respect art. 80 din Constituţie, care spune că preşedintele veghează la buna funcţionare a instituţiilor statului. Instituţii printre care se numără şi Guvernul.” Ori această afirmație este deja împotriva spiritului Constituției  (veghe nu înseamnă și implicare, directă sau indirectă) – din punctul meu de vedere, evident nu și al CCR, dacă ar fi întrebată.

Dacă este să vorbim despre încălcări ale unor (alte) prevederi scrise, să subliniem că în Pactul de coabitare Băsescu-Ponta, se specifica în mod expres:

Părţile convin să respecte poziţiile formulate de responsabilul constituţional, să coopereze în formularea politicilor acolo unde e implicată şi cea de a doua parte, cu bună credinţă, să evite orice fel de blocaj, să discute şi să dezbată poziţii alternative. În aceste domenii, poziţiile publice divergente sau alternative vor putea fi exprimate la nivel tehnic, cu referire directă la argumente de această factura şi nu cu abordare politică.

S-a văzut cum înțelege Băsescu evitarea oricărui blocaj, atât prin nenumăratele retrimiteri ale legilor trecute prin votul USL în Parlament sau în cazul amânării confirmării pentru Ovidiu Silaghi ca Ministru al Transporturilor.

Din același Pact de coabitare:

Părţile se angajează, de asemenea, să evite expresiile dure, atacurile de orice fel. Ele se vor abţine de la expunerea publică a temelor nediscutate şi vor conveni termene concrete, asumându-şi celeritatea în discutarea temelor solicitate de o parte sau alta şi de formulare a unor răspunsuri şi poziţii. La expirarea termenelor limită convenite, abordarea publică a acestor teme şi lansarea lor în dezbatere este o opţiune deschisă.

În fapt însă nu cred că Băsescu avea de gând să respecte prevederile Pactului, cel puțin pe partea de conduită publică. Din start, nu se potrivește profilului său comportamental, de elefant în vitrina cu cristaluri. Iată doar câteva dintre zicerile acestuia privitoare la Victor Ponta ce reflectă realitatea politică a ultimilor zile, sintetizată perfect de către însuși Băsescu în interviul dat RL,:

 • ”Victor Ponta pare a fi un premier fără respect pentru lege. El pur şi simplu vrea ceva ilegal.”
 • ”Nepriceperea a jucat şi ea un rol, dar par să existe şi nişte interese ca GFR să preia compania.”
 • ”de la Victor Ponta te poţi aştepta oricând la lucruri ilegale sau la situaţii în care nu are curajul asumării responsabilităţii funcţiei.”
 • ”un prim-ministru nu se poate limita doar la rolul de starletă de televiziune. Uneori trebuie să ia şi decizii importante.”
 • ”Premierul a acoperit ţara cu minciuni, începând cu cele 10 miliarde euro care pretinde că vor fi investite anul acesta, până la povestea cu kazahii de la Rompetrol, pe care spune că a rezolvat-o, dar România a pierdut 400 milioane de dolari, sau chestiunea plagiatului soluţionat atât de penibil prin intermediul fostului ministru al Educaţiei.”
 • ”Aici însă poate fi un aranjament murdar, de care Victor Ponta nu pare a fi străin şi în care şi-ar dori cu orice preţ să atragă şi CSAT.”
 • ”şi el (Ponta, nn) are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Avea în atribuţii inclusiv verificarea privatizărilor.”

Oricine ar putea trage, citind cele de mai sus, concluzia că de pe partea băsistă a Pactului, acesta este nu numai încălcat, dar practic anulat. La concluzia de mai sus a ajuns și Victor Ponta, care a afirmat și el că Traian Băsescu a încălcat Pactul de coabitare. Ceea ce este interesant nu este această recunoaștere a unei evidențe, ci hotărârea premierului să respecte în continuare Pactul, deși cealaltă parte nu îl respectă demult… a doua zi, în fapt, după numirea procurorilor-șefi.

De ce procedează astfel Victor Ponta? Din cauze înalte care țin de buna guvernare și de interesele superioare ale României, bineînțeles.

Totuși, înainte de a abandona (momentan) subiectul coabitării, o observație: Pactul a fost semnat între Băsescu și Ponta. El nu a implicat PNL (Antonescu a fost martor la semnarea înțelegerii dar nu a fost consultat cu privire la conținutul acesteia) dar nici (măcar) PSD. Este un pact de neagresiune între două personalități care ocupă două funcții, dar nu implică și partidele care compun USL. Așa încât Ponta ca premier ar putea să beneficieze de pe urma pactului (cât și cum beneficiază este neclar în condițiile în care Băsescu spune despre premier că este dispus la furt și complice la privatizări frauduloase) dar către sfârșitul fructuoasei sale guvernări ar putea să constate că este nu numai premier de succes dar și conducătorul unui partid cu o elită decimată de către gărzile pretoriene ale gubernatorului. Și atunci – la ce bun?

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Despre Koabitare și cui folosește ea”

 1. Cristi 30 iulie 2013 la 5:04 PM #

  singura miză este refacerea imaginii proaste pe care liderii USL o aveau în străinătate, imagine construită sie-și de către marele luptător contra celor doi lideri care dădeau lovituri de stat. această refacere se face cu sprijinul pactului în detrimentul martorului. restul aspectelor întâmplătoare se pot considera acorduri tacite și prea convenabile

  Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Koabitare… până când? (episodul II – Ponta strike back…) | Radu Zlati - deputat de Gherla - 31 iulie 2013

  […] Despre Koabitare și cui folosește ea […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: