Bugetul de stat – nedumeriri și temeri

Formulam într-un articol anterior unele nedumeriri și temeri asupra felului în care va fi configurat bugetul de stat conform rectificării bugetare de la mijloc de an. Mai precis, că în urma rectificării bugetare nu se va auzi un cor de mulțumiri din partea comunităților locale și ale ministerelor, pentru sume alocate în plus la niște bugete, deseori, debile.

Atât nedumeririle cât și temerile mele as sport in urma anunțurilor de presă care ne oferă date asupra configurării bugetului. Astfel se confirmă că veniturile la bugetul de stat scad cu peste 1 miliard de lei și asta în condițiile în care prognoza de  creștere economică a PIB pe 2013 este menținută și chiar ameliorată.

Ceea ce înseamnă că avem probleme la încasarea veniturilor cuvenite: din scăderea de 1,909 miliarde lei a veniturilor la bugetul de stat, impozitele pe profit se diminuează cu 852 milioane lei iar încasările pe TVA cu 786,3 milioane lei – exact în cele două sectoare în care de capacitatea organizatorică, de control și coerciție a statului român depinde colectarea veniturilor la o dimensiune a lor cât mai apropiată de cea reală. Deci, la o creștere a PIB de 2,4%, avem o scădere a veniturilor la bugetul de stat de 0,3% din PIB. Cu alte cuvinte, dimensiunea economiei negre, nefiscalizate, crește. Și nu cred că este doar din cauza întreprinzătorilor…

Pe de altă parte, în timp ce se cunosc scăderi la aproape toate capitolele bugetare SRI, CSM și ANI cunosc majorări. No coment!

Etichete:, , , , , , , , ,

3 comentarii pe “Bugetul de stat – nedumeriri și temeri”

  1. alexc 30 iulie 2013 la 1:57 PM #

    statul trebuie sa cheltuie cat mai putin. mai multi bani la privati = crestere economica. e de bine ca e cu minus

    Apreciază

  2. Ivan mihai 30 iulie 2013 la 2:53 PM #

    Daca scria un PDL-ist as fi inteles ca e revoltat. De fapt la o intalnire la ministerul lui Vosganian am gasit o adunare de profesori universitari care se plangeau ca noile generatii sunt prost pregatite.
    Sa spunem cu aer de filozof ca seamana cu ce a scris Kafka si ar trebui sa ne miram in continuare cu mainile asezate crucis in fata implacabilului? Fratilor sunteti la putere! Trezireaaaaaaaaa!!!!

    Apreciază

    • Radu Zlati 30 iulie 2013 la 3:03 PM #

      Nu sunt revoltat. Doar că nu pricep unele chestiuni. Și nu, eu personal nu simtcă aș fi într-un fel la putere. Cum ar trebui să mă simt? Sunt curios…

      Apreciază

%d blogeri au apreciat: