Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (III)

Citesc în Riscograma despre miturile lansate recent despre exploatarea gazelor de șist. Pentru că tema este fierbinte pentru mine, reproduc aici câteva din ideile prezente în articol, îmbogățite după slabele mele puteri:

Economia are nevoie de resursa energetică ieftină oferită de gazele de șist. Dar:

 • România, în ce privește gazele, are deja asigurată jumătate din producția necesară, fără ca în sine prețul la destinatar (economia casnică sau consumatorii industriali) să fie ieftin în mod necesar
 • Prețul la energie va urca în perspectiva următorilor ani, indiferent de prețul de exploatare al gazelor de șist interne, deoarece este o obligație asumată față de UE – atingerea unui preț unic la energie

În concluzie, aceste gaze de șist nu vor face decât să îmbogățească pe exploatatori fără a aduce un mai bine nici populației, nici agenților economici, nici statului (prețuri de exploatare reduse, prețuri de vânzare mari, redevențe plătite statului mici)

Este vorba doar despre contracte de explorare, nu și de exploatare. Dar:

 • Orice contract de explorare conține și termeni privitori la exploatare. Nu de alta, dar nici un agent privat nu își permite să cheltuiască zeci sau sute de milioane de euro pe explorări în căutarea perimetrului exact al unor resurse, fără a avea și o garanție că va putea exploata resursele, odată identificate.

Se obține independența energetică față de Rusia. Dar:

 • Într-o economie din ce în ce mai liberalizată ca prețuri, spectrul demonului rus este doar o gogoriță. Statele din jurul României (Bulgaria, Ungaria) au obținut prețuri bune la cumpărarea de gaz rusesc, fără ca aceasta să însemne înfeudarea lor politică față de Rusia.
 • Unde banul (prețul) este regele, este indiferent dacă stăpânul (cel care dictează prețul) vorbește rusește sau engleza americană. Franța și Germania vorbesc deja rusește când este vorba despre gaze – asta nu le dă frisoane politicienilor din statele respective.

Repet: nu contest rolul gazelor de șist, importanța lor pentru economia românească (sau pentru cea globală…) Am numai două deziderate:

 1. Exploatarea lor să fie împinsă înspre acel orizont temporal în care tehnologii absolut sigure să ne ofere siguranța în prezervarea mediului natural
 2. Înainte de exploatare, statul să asigure că această exploatare se va face astfel încât cel mai câștigat să fie contribuabilul român iar nu companiile ce exploatează această resursă neregenerabilă. Eventual prin creșterea redevențelor la praguri mult mai înalte decât acelea practicate în prezent.

alte articole pe aceeași temă:

Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (I)

Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (II)

Explorare fără exploatare?

Etichete:, , , , , , , ,

2 comentarii pe “Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (III)”

 1. alexc 31 iulie 2013 la 3:14 PM #

  „deoarece este o obligație asumată față de UE – atingerea unui preț unic la energie” . UE promoveaza socialismul. chiar si textul de mai sus e socialist. de ce trebuie sa castige statul? sa-si mai cumpere politicienii niste mertane?

  Apreciază

  • Radu Zlati 31 iulie 2013 la 3:18 PM #

   intrebare: de ce sa castige (prea mult) o companie care are costuri minime de exploatare a unei resurse neregenerabile, care NU ÎI APARȚINE? De ce sa nu castige statul, care reprezinta teoretic populatia trăitoare pe acest teritoriu?

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: