Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (II)

În aprilie 2102, Adrian Năstase declara la Antena 3:

Am văzut nişte copii nervoşi care au spus că operaţiunea a pornit în 2004 printr-o hotărâre aprobată de Guvern. Am cerut astăzi Departamentului de industrii de la partid să dea un comunicat. Noi am adoptat atunci, prin Legea petrolului şi a minelor, o abordare foarte clară şi HG privind acordul petrolier pentru zona Bârlad a fost dată în baza acelei legi şi numai pentru ţiţei şi pentru gazele naturale, nu pentru gazele din şisturi. Ceea ce este mai grav e că cei care i-au pus pe aceşti tineri lipsiţi de experienţă să atace aceste lucruri au făcut o mare greşeală. Acest contract făcut cu Chevron-ul este ilegal în România. În baza Legii petrolului şi a Legii minelor nu există niciun fel de aprobare politică pentru exploatarea gazelor de şist şi acest lucru mi se pare extrem de grav şi va atrage răspunderea penală a celor care discută aceste lucruri. El nu putea să fie în niciun fel aprobat. (Citeste mai mult)

adrian-nastaseDeclarația venea în contextul campaniei USL de dărâmare a Guvernului MRU, cel care se angajase nu numai la vânzarea unor resurse de cupru dar schițase și un proiect ce colaborare cu Chevron în vederea exploatării gazelor de șist în Moldova. După câte știm (istoria s-a scris între timp…) nu numai că MRU a fost debarcat, dar aprilie 2012 a însemnat preluarea guvernării de către USL. Guvernare consolidată prin votul popular la parlamentarele din decembrie 2012. De prisos să amintesc că în contextual campaniei electorale USL, un loc important l-au jucat preblemele ecologice, și asta la solicitarea expresă a PSD?

Numai că, destul de repede după câștigarea puterii, premierul Ponta (evident, în interesul bunei guvernări, a creșterii veniturilor statului și a numărului de locuri de muncă) a reevaluat (de unde îmi este cunoscut acest termen?) tema gazelor de șist (hai să o scurtăm: problema Chevron). După cum am mai spus și în altă parte, sunt partizanul ideii ca în acest moment discuția despre exploatările de acest gem să fie înghețată. Și asta până în momentul în care vom avea date rezonabil de clare și de sigure din care să rezulte că tehnologiile folosite în cazul exploatării gazelor de șist (din Moldova sau de oriunde pe teritorul nostru național) nu vor pune în pericol mediul nici pe termen scurt, nici pe termen mediu sau lung.

Până una-alta aș fi curios să aflu opinia domnul Năstase despre exploatarea gazelor de șist acum, când la putere nu sunt niște tineri bezmetici din guvernul MRU ci niște tineri cu capul pe umeri din guvernul Ponta. Poate aflăm niște lucruri interesante… sau poate că nu!

Vezi și: Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (I)

Etichete:, , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (II)”

  1. alexc 24 iulie 2013 la 5:35 PM #

    ecologismul este apanajul stangii

    Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (III) | Radu Zlati - deputat de Gherla - 31 iulie 2013

    […] Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (II) […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: