Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a intalnit miercuri, 24 iulie 2013, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegatie a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.
La finalul intalnirii demnitarul roman a acordat jurnalistilor prezenti la sediul ministerului o scurta declaratie al carei text il prezentam, in integralitatea sa, in cele ce urmeaza:
Varujan Vosganian, ministrul Economiei:
Am avut discutii cu Fondul Monetar International pe 3 componente: prima a fost un dialog de principiu in legatura cu stadiul colaborarii noastre.
Am prezentat punctul de vedere al Ministerului Economiei potrivit caruia noi consideram ca pentru perioada urmatoare prioritar este consolidarea stabilitatii economice a Romaniei si ca in virtutea acestui principiu noi sustinem un nou acord cu FMI, care sa aiba in vedere elaborarea de catre Guvern a unei strategii si care sa aiba aceasta validare din partea FMI, care este foarte importanta pentru imaginea externa si pentru credibilitatea pietei romanesti.
In al doilea rand am prezentat care sunt in acest moment evolutiile din domeniile aflate in directa responsabilitate a Ministerului Economiei: am prezentat datele privind industria si exporturile si FMI a agreat pozitia noastra, potrivit careia industria si exporturile constituie, in acest moment, cativa dintre pilonii cei mai importanti ai dezvoltarii Romaniei. La asta s-ar putea adauga, daca anul economic va fi bun, si agricultura. Mai mult decat atat, FMI a spus da. Am reconsiderat cresterea PIB la 2% si eu am spus ca daca industria si exporturile vor avea evolutia de pana acum exista sanse chiar sa depasim 2% din PIB.
Apoi, a fost discutia privind arieratele din companiile de stat. Eu am spus ca as vrea ca despre arieratele companiilor de stat sa nu mai vorbim in viitor si companiile de stat sa fie privatizate si am reiterat angajamentul ca pana la sfarsitul anului viitor Ministerul Economiei sa supuna procedurii de privatizare practic, toate companiile pe care le are in portofoliu, mai putin unele care tin de nucleul de securitate al Romaniei.
Apoi, am avut o discutie privind angajamentele ministerului prin Departamentul de Energie in ceea ce priveste programul de privatizari in perioada ce urmeaza, am prezentat calendarul pe care mi l-a oferit Departamentul de Energie, privind Romgaz, Nuclearelectrica, CE Oltenia si Hidroelectrica.
FMI socoteste ambitioase dorintele noastre de a lansa oferte pe bursa pentru Nuclearelectrica si Romgaz, in toamna acestui an, am spus ca deja procedurile au fost initiate si socotim realist acest program. Ne-au intrebat de ce pentru Hidroelectrica si pentru CE Oltenia programul este pentru anul 2014 si am spus ca acolo evaluarile care trebuie sa aiba loc si strategiile privind participarea acestor doua companii pe piata de energie necesita o perioada ceva mai lunga.
Apoi am vorbit despre Oltchim, am amintit de faptul ca FMI mi-a sugerat sa inchidem Oltchim si ca eu nu am dorit sa inchid Oltchim. Iata, dupa sase luni, Oltchim, in luna iulie, este aproape pe echilibru, o sa mai aiba pierderi pana in 700 de mii de euro, ceea ce este foarte putin in raport cu dimensiunile Oltchim si cu dimensiunile pierderilor pe care le avea.
FMI m-a intrebat care este motivul pentru care situatia Oltchim s-a imbunatatit vizibil in aceste sase luni si am explicat ca Oltchim s-a descatusat de capusari, are o gandire strategica pe termen lung, inclusiv in ceea ce priveste forta de munca. Am spus, de asemenea, ca dorim sa respectam contractul colectiv de munca, am aratat ca am respectat pana acum calendarul insolventei si ca pana in luna septembrie Oltchim va fi pregatit practic pentru privatizare, in sensul construirii unui SPV, unui vehicul special, care sa fie, practic, eliberat de datorii iar datoriile sa ramana la Oltchim-ul vechi.
Apoi m-au intrebat care este pozitia actualilor actionari, PCC si statul roman, si am spus ca, odata cu declansarea procedurii de insolventa, Oltchim se afla sub decizia creditorilor sai si ca ei vor decide care va fi pretul de vanzare si ei se vor indestula din rezultatele privatizarii.
Reporter:
Spuneati la un moment dat ca veti lansa o oferta pe bursa pentru Romgaz si Nuclearelectrica in acest an. Dar pentru Hidroelectrica?
Varujan Vosganian, ministrul Economiei:
Pentru Hidroelectrica progarmul este pentru 2014, a doua jumatate a anului.
Reporter:
Pentru un pachet de actiuni de 10%, nu?
Varujan Vosganian, ministrul Economiei:
Da, un pachet de 10%.
Reporter:
Ati discutat si in ceea ce priveste calendarul de liberalizare al preturilor?
Varujan Vosganian, ministrul Economiei:
Nu, nu am discutat. In legatura cu aceste chestiuni, langa mine era presedintele ANRE si aceste discutii vor face obiectul unui dialog tehnic, la nivel de experti. FMI a apreciat faptul ca Romania a continuat calendarul de liberalizare al preturilor.
Reporter:
La discutia de astazi trebuia sa vina si ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. Aveti idee de ce nu a fost prezent?
Varujan Vosganian, ministrul Economiei:
Domnul Constantin Nita ramasese la sedinta de guvern atunci cand eu am plecat.
Reporter:
Spuneati ca vreti sa fie privatizate toate companiile pe care le are Ministerul Economiei. Pana cand este termenul?
Varujan Vosganian, ministrul Economiei:
Ar trebuie ca pana la sfarsitul anului viitor sa fie declansate procedurile pentru toate. In materie de privatizari, poti stii cand incepi, nu poti stii cand termini pentru ca trebuie sa mai vrea si cel care cumpara.
Reporter:
Cum vedeti ceea ce se intampla cu privatizarea de la CFR Marfa?
Varujan Vosganian, ministrul Economiei:
Nu am ce sa comentez. Noi in sedinta de guvern am fost foarte clari: noi continuam angajamentul pe care l-am luat in ceea ce priveste privatizarea CFR marfa. Decizia de astazi a fost in sensul indeplinirii angajamentelor statului si acum asteptam si indeplinirea angajamentelor castigatorului licitatiei.
Biroul de Presă al Ministerului Economiei
daca antonescu si liberalii nu mai sunt prezenti in mas-media cu niste teme importante pentru electorat, atunci bineinteles ca bonusurile le ia psd si pnl scade
ApreciazăApreciază
Ducetiva la dracu cu FMI-ul vostru!
ApreciazăApreciază