Pe repede înainte despre Mișcarea Populară

PMPAm fost întrebat în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV Cluj, ce părere am despre lansarea Mișcării Populare. Repet ceea ce am spus cu respectiva ocazie: nu pot decât să am o părere pozitivă. De ce? Pe scurt, mă voi explica mai jos.

În lupta politică este bine să ști care sunt actorii. Ori Mișcarea Populară, ca ONG, era un non-actor. Nu puteai să îi evaluezi greutatea politică. Pentru că Stăpânul Serviciilor, Bunicul, Zeus, Bătrânul de la Cotroceni, Gubernatorul (sau oricum îi vom zice lui Băsescu) nu își poate transfera capitalul politic către un ONG. Dar va încerca să facă acest lucru (cu un rezultat variabil…) înspre un partid. Ei bine, acum partidul există. Să vedem cum va fi cu transferul.

În altă ordine de idei, nu cred că Partidul Mișcarea Populară va reuși să fie vehiculul politic dorit în laboratoarele de la Cotroceni. În apexul său, cel mult va înlocui PDL (ceea ce nu cred că va reuși întru totul). PMP are mai puțin de un an pentru a face față confruntării electorale pentru europarlamentare. Poate destul pentru a trece de pragul celor 5%, și pentru a strecura în Parlamentul European doi parlamentari (inevitabila Eba și, eventual, Monica Macovei). Nu cred că va avea mai mulți europarlamentari, și în locul domnului Preda m-aș gândi de două ori înainte să îmi desfac pânzele către limanul din PMP; cred că domnia sa va reveni full time, la catedră, cât de curând.

Pe de altă parte, dacă nu aș ști că în spatele PMP stă gubernatorul de la Cotroceni, cu toate resursele sale (cele știute și mai ales cele neștiute) aș zice că PMP este un copil născut mort. Un partid trebuie, în condițiile legislației electorale de azi, să aibă o serioasă infrastructură: organizații, primari, sponsori, etc. un întreg aparat, așa cum Blaga a știut să creeze la nivelul PDL, în anii mulți cât i-a fost secretar general. ONG-ul nu a vădit că ar avea cine știe ce resurse proprii. Și deocamdată nici partidul nu vădește că ar avea. Desigur, el va canibaliza cât va putea din structurile PDL – și sunt extrem de curios să văd o reacție normală a PDL, la plecarea zecilor de primari din județul Argeș către marmitele celor din PMP. Cu o reacție adormită precum aceea de acum două zile, nu îi va rămâne vechiului PDL să tragă obloanele, iar lui Blaga să stingă lumina și să tragă ușa după el. Iar nouă să salutăm existența noului PDL, mai curat, mai uscat (oare?)

Deci, în contextul europarlamentarelor, prevăd că Băsescu va trebui să consume mult timp alergând prin țară și făcând campanie PMP (și implicit fiicei sale) – asta însemnând o nouă încălcare a spiritului Constituției, dar cui îi va păsa, când vor mai fi doar încă doar câteva luni de koabitare de consumat? Turneul său electoral ar fi mai bine acoperit de un referendum suprapus alegerilor, dar lui Băsescu îi va trebui o temă puternică pentru a aduce lumea la vot – nu este imposibil să vedem această temă fiind invocată în următoarele 2-3 luni de zile.

Iar dacă, după cum prevăd, partidele din actuala sau fosta arie de influență cotrocenistă (PDL, FC, NR, PMP) se vor prezenta dezbinate și nici unul dintre ele nu va câștiga mai mult de 8-10%, iar ca sumă nu vor atinge nici măcar scorul ARD din 2012, asta va însemna eșecul ultimelor speranțe de reinventare politică a proiectului Băsescu. Și o premisă majoră pentru un succes major al USL la prezidențialele din iarna lui 2013.

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: