Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (I)

Nu cu multă vreme în urmă scriam despre aprobările care încep să fie date pentru explorarea unor perimetre în căutarea gazelor de șist. La articolul Explorare fără exploatare, o cititoare a postat următorul comentariu (am corectat tacit erorile gramaticale):

OBSERVATIE= Explorările s-au efectuat prin anii 1992-1994, atât în Transilvania cât și în perimetrele din Marea Neagră. Americanii știu exact ce resurse avem, pe tot teritoriul țării, contractul de explorare pt. Chevron este un paravan pentru exploatare, fiindcă în contractul de explorare există paragrafe concrete privind exploatarea ca = 90% din producție să fie exportată. Redevența se stabilește între 5,5 % și 13,5 %, prețul va fi stabilit de piața gazelor, după încetarea exploatării Chevron nu mai are nici o obligație. Cu ce se alege statul Roman? Populația se va confrunta cu lipsa apei potabile deoarece fracturarea rocilor necesită milioane de metri cubi de apă, infestarea mediului, a solului, devenind deșert și în plus se pot activa cutremure majore în zona Vrancea. Pentru mafioți nu contează, ei să-și primească tainul, în rest Dumnezeu cu mila.

Aș fi lăsat atât comentariul cât și tematica la o parte pentru o vreme dacă un articol apărut pe un site dedicat problemelor ecologice nu mi-ar fi readus-o în atenție printr-un articol. Iată un extras care mi se pare esențial, privitor la problemele pe care exploatarea gazelor de șist le poate ridica.

Extractia gazului natural, energia geotermala si alte activitati care presupun injectarea de fluide in subsol au provocat numeroase cutremure in Statele Unite, afirma oamenii de stiinta, in trei studii publicate in prestigioasa revista Nature. Majoritatea acestor cutremure au fost mici, dar unele au depasit magnitudinea 5.0. Intre acestia, oamenii de stiinta includ seismul de 5,6 care a afectat Oklahoma in 6 noiembrie 2011, spune William Ellsworth, seismolog la US Geological Survey din Menlo Park, California, autorul unuia dintre aceste studii.

gaze-de-sist

De prisos să spun că exploatările de șist ar fi plasate inclusiv în zone apropiate de cotul Vrancei, unul dintre cele mai active zone seismografice în lume. Dacă într-o zonă relativ liniștită precum Oklahoma exploatarea gazelor de șist a putut, foarte probabil, avea ca efect final un cutremur de grad 5,6, cu cât ar putea potența aceeași exploatare cutremurele din zona Vrancea? Și noi știm că un cutremur mai serios în zona respectivă ar putea avea efecte devastatoare nu acolo, în județul lui Oprișan, ci în urbea păstorită de Oprescu. Și să nu ne închipuim că tehnologiile folosite de Chevron în România sunt cât de cât apropiate ca nivel cu cele folosite în țara mamă. Într-o colonie economică, le dai băștinașilor cioburi de oglindă și folosești tehnologii vetuste. S-ar putea să vedem aplicat acest sistem cât de curând, în România gazelor de șist.

Etichete:, , , , , ,

5 comentarii pe “Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (I)”

 1. alexc 13 iulie 2013 la 5:40 PM #

  revista nature unde are pile funeriu? el care a facut studii in franta? francezii nu vor gaze de sist pentru ca ei exploateaza uraniul nigerului pentru centralele lor nucleare. merci. intr-o piata LIBERALizata , pretul va fluctua, probabil va scadea, nu e o garantie ca va fi exportat, avem conducte catre vest? cea cu ungaria nu are capacitate prea mare, terminale de gaz lichefiat nu avem. unde sa exporte chevron? trebuie conducte iar legaturi cu vecinii nu prea avem.

  „în contractul de explorare există paragrafe concrete privind exploatarea ca = 90% din producție să fie exportată” – a vazut cititoarea contractul? oricum piata stabileste totul

  Apreciază

  • Radu Zlati 13 iulie 2013 la 5:45 PM #

   da, ACEA revistă Nature. Dar nu cred că Funeriu a pus la cale un cutremur in SUA, și nici că a plătit pe ăia cu articolele. Nu avem conducte către vest? Și ce dacă! Spune-i lui Niță care, acum vreo două zile, zicea că vom începe să exportăm gaze, cât de curând.

   Apreciază

 2. pozedecat 13 iulie 2013 la 6:01 PM #

  Ma tem ca iar am sa las un link – scuze – pentru ca am scris si despre umflarea nerusinata a statisticilor care spuneau ca in America locurile de munca derivate din exploatarile astea ar ajuns la un numar spectaculos (a se citi „loveste”):
  http://a-craciunescu.blogspot.ro/2013/03/jurnalistii-loveste-din-nou.html
  Tocmai ce a fost zilele trecute la un post TV un episod din serialele alea cu investigatii criminale (prin Las Vegas, cu Laurence Fishburne) in care subiectul erau niste crime facute de o companie de exploatare a gazelor de sist care poluase grav sursele de apa si nu dorea sa fie data in vileag.

  Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (II) | Radu Zlati - deputat de Gherla - 24 iulie 2013

  […] Vezi și: Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (I) […]

  Apreciază

 2. Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (III) | Radu Zlati - deputat de Gherla - 31 iulie 2013

  […] Încă o dată despre exploatarea gazelor de șist (I) […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: