Renate Weber (RFI): Situl arheologic nu merită distrus pentru exploatarea auriferă!

04011148-1750244625Compania care ar urma să dezvolte proiectul Roşia Montană este una de tipul „hit and run” („loveşte şi fugi”-n.r.). Semnele de întrebare privind proiectul aurifer rămân chiar şi după includerea lui în Planul Naţional de Investiţii. Contractul actual privind Roşia Montană trebuie publicat„. Declaraţiile au fost făcute la RFI de europarlamentarul liberal, Renate Weber.

Proiectul Roşia Montană a fost inclus în Planul Naţional de Investiţii şi Locuri de Muncă, lansat joi de Guvern. Investiţia este prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu„, unde „beneficiul statului să ajungă la 78% din ceea ce generează acest proiect„.

Negocierile vor fi finalizate până în luna septembrie, iar decizia finală va aparţine Parlamentului, a declarat premierul Victor Ponta.

Renate Weber spune că îşi păstrează dubiile asupra acestui proiect: „Sunt câteva date care mie personal îmi sunt în continuare neclare, în sensul în care nu am înţeles foarte exact la ce se va referi legea care urmează să fie trimisă în Parlament. Nu ştiu dacă legea se referă la includerea investiţiei de la Roşia Montană în Planul Naţional de Investiţii. Dar trecând peste acest aspect, o să vă spun că eu aveam câteva obiecţii mari în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană şi că în acest moment ele rămân valabile, rămân în picioare. Era vorba de cât anume ar câştiga statul român, dacă acest proiect ar demara, pentru că nu văd de ce România ar accepta să-i fie luată o bogăţie naturală care există acolo şi statul român să nu câştige decât te miri ce şi mai nimic. Înţeleg că se va renegocia. Am mari dubii că această companie va ceda, pentru că de ani de zile ea a investit enorm, poate „investit” cu ghilimelele de rigoare, tocmai în ideea de a câştiga enorm şi mă îndoiesc că ar accepta să aibă un câştig, aşa, rezonabil, ca să zic aşa„.

Compania de la Roşia Montană, pusă la zid

Renate Weber are dubii şi în privinţa companiei care ar urma să dezvolte proiectul aurifer Roşia Montană: „O altă obiecţie majoră privea chestiunile de mediu, pentru că pentru mine, această companie nu este decât genul ăla de creaţie „hit and run” („loveşte şi fugi”-n.r.), deci o companie creată ad-hoc pentru acest proiect, care dacă la sfârşit falimentează, fără să-ţi asigure toată reecologizarea zonei, nu mai ai ce să-i faci. Să vedem în ce măsură se va putea discuta pe ideea de a plăti din timp, de a depozita banii, în aşa fel încât statul român să fie sigur că la sfârşit ar putea să reecologizeze pe banii companiei„.

Europarlamentarul liberal vorbeşte şi de impactul proiectului de la Roşia Montană asupra sitului arheologic din zonă: „Sigur că rămâne şi chestiunea culturală, în sensul în care situl arheologic de la Roşia din punctul meu de vedere nu merită distrus pentru această exploatare. Un alt stat în locul nostru ar fi făcut orice era posibil pentru ca zona aceea să fie zonă protejată UNESCO„.

Renate Weber, în dezacord cu Guvernul pe tema Roşia Montană

Renate Weber spune că nu se simte obligată să fie de acord cu Executivul în privinţa proiectului aurifer de la Roşia Montană: „Guvernul va lua deciziile pe care le va lua, dar asta nu înseamnă că eu trebuie să fiu de acord cu orice. Eu am obiecţiile mele, care deocamdată sunt acolo„.

Eurodeputatul liberal cere desecretizarea contractului pentru Roşia Montană: „Eu înţeleg că se discută în acest moment de o renegociere a acordului, un lucru care mi se pare interesant. Foarte bine că se discută de o renegociere, dar înainte de o renegociere, oare n-ar vrea compania să fie de acord cu publicarea contractului care există azi?„.

Sursă: www.rfi.ro

Etichete:, , , ,

7 comentarii pe “Renate Weber (RFI): Situl arheologic nu merită distrus pentru exploatarea auriferă!”

 1. alexc 13 iulie 2013 la 11:52 AM #

  weber asta nu e liberala de dreapta, e liberala de stanga, sorosista, pro-gay. probabil o considera pe thatcher fascista si pe che guevara un idol 🙂 nu mi-a placut niciodata. a mai fost si consiliera basista

  Apreciază

 2. reformnomie 13 iulie 2013 la 12:12 PM #

  Sper că de la această schimbare totală de optică faţă de ce a promis în campania electorală să i se tragă plecarea lui Ponta de la guvernare. Nu i s-a tras de la plagiat, de la coabitare, de la procurori, etc. Poate pentru că toate acestea, mai târziu pot fi reversibile. Distrugerile de la Roşia Montana vor fi ireversibile. Şi cu istoria unei ţări nu te joci. Auzi praf în ochi? redevenţe de la 4 la 6 la %. Şi cât la negru? Proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montana, evident FĂRĂ CIANURI, ar trebui să fie atribuit prin licitaţie publică pornind de la redevenţe de min 50%.

  Însă escenţa este alta. Nimeni nu are dreptul să distrugă o comoară istorică pentru că acolo ar fi o comoară de aur!

  Apreciază

 3. pozedecat 13 iulie 2013 la 2:59 PM #

  Sunt fan Renate Weber. Alaturi de Norica Nicolai sunt singurele care au meritat mandatul de europarlamentar prin prestatiile avute acolo. Cred ca a spus des pre Rosia in UNESCO avand in vedere si asta:
  http://pozedecat.wordpress.com/2013/07/12/bunul-meu-dusman-dl-ponta/

  Apreciază

  • Radu Zlati 13 iulie 2013 la 3:07 PM #

   În iulie 2012 toti europarlamentarii USL au picat la testul de curaj și de influență asupra PE, lăsând șleahta băsistă să zburde de una singură pe tot terenul discuțiilor europene despre referendum.

   Apreciază

   • pozedecat 13 iulie 2013 la 3:13 PM #

    Va contrazic. Dna Nicolai a fost foarte bine. Si m-a surprins si pesdeistul Ivan, cu un discurs foarte bun. In rest aveti dreptate, au fost lamentabili, fapt care m-a si determinat atunci sa scriu cu obida un articol numit „Cica am avea europarlamentari”. Nu mai dau link (blogspot, a-craciunescu, sa nu intru iar in filtrare).

    Apreciază

    • Radu Zlati 13 iulie 2013 la 3:16 PM #

     nu vreau sa va contrazic, dar cand am zis toți, chiar asta insemna. În iulie 2012, am zis. NU mai târziu.

     Apreciază

 4. adrian 13 iulie 2013 la 3:02 PM #

  Am introdus un link spre ultimul meu articol si am intrat la spam probabil. Linkul are totala legatura cu ideea ca Rosia Montana ar fi trebuit sa fie de mult protejata ca obiectiv al patrimoniului mondial UNESCO. Eu cred ca sunt niste imagini sugestive acolo, o imagine face mai mult decat 1000 de cuvinte. Vedeti ca dl Kelemen nu a trecut-o pe lista tentativa in schimb si-a introdus localitatea lui (ungureasca adica) Rimetea in lista tentativa …

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: