La urne, culegi ce ai semănat (2)

ZlatiAvem, la ora scrierii acestui articol, doar rezultatele exit-poll-urilor. Ele sunt convergente:

IRES: Camera Deputaţilor – PSD 45,8 %, PNL -20,8 %, USR – 9,2 %; Senat– PSD -45,3%, PNL -20,7%, USR -9,3
CURS-Avangarde: PSD-45%, PNL-21%, USR-8%

Desigur, până la data anunțării rezultatelor oficiale finale, când vom cunoaște în amănunt configurația noului parlament, se pot produce modificări, dar ele vor fi minore: câteva procente mutate de ici-colo, un partid căzând sau urcând peste limita celor 5% salvatoare, șamd. Dar în mare, situația va fi cea descrisă de către institutele de sondaj: o victorie zdrobitoare a PSD, o înfrângere umilitoare pentru PNL. Există o singură întrebare majoră: va face sau nu PSD, în urma redistribuirii voturilor, 50% din viitorul Parlament?

În funcție de răspunsul la respectiva întrebare, se pot schița diverse variante:

  • dacă PSD, singur, va avea jumătate plus unul dintre membrii parlamentului, social-democrații își vor putea impune premierul dorit, președintele Klaus Iohannis având, constituțional, având mâinile legate;
  • dacă PSD nu va avea de unul singur majoritatea parlamentară, există trei posibilități: (a) Președintele numește un premier din cadrul PSD, caz în care PSD va putea foarte ușor să realizeze o alianță pentru guvernare; (b) Președintele îl numește pe Dacian Cioloș, care încearcă coagularea unei alianțe guvernamentale cu toate formațiunile parlamentare non-PSD – extrem de greu spre imposibil în cazul în care ALDE, sau o parte a ALDE (facțiunea Tăriceanu) rămâne fidelă înțelegerilor cu PSD; (c) Președintele numește un premier (eventual chiar Dacian Cioloș) care încearcă crearea unei guvernări de convergență națională, adunând la aceeași masă atât PSD cât și PNL – greu de crezut că PSD și ALDE vor accepta o astfel de ofertă, când ar putea forța o guvernare în doi.

Cum s-a ajuns aici, într-o situație în care singurul care ar putea salva idea unei guvernări de dreapta este Președintele Iohannis, dar chiar și acesta ar trebui să ia lecții de la Tom Cruise, cel din ”Misiune imposibilă”?

Există o multitudine de explicații, pe câteva voi încerca să le prezint aici pe blog, începând de mâine. La această oră târzie voi spune doar atât: partidele, la urne, culeg ce au semănat. Sau ceea ce nu au semănat. Iar PNL, înainte de campania electorală și în timpul acesteia, a semănat puțin și prost. Iar poporul român a decis că alții, nu național-liberalii, merită să conducă această țară. Este eșecul partidului în întregime. Dar este mai cu seamă eșecul conducerii acesteia. Indiferent dacă vom ajunge sau nu la guvernare, acest rezultat, sub 25%, aruncă Partidul Național Liberal în ridicol, acoperă conducerea PNL cu mantia rușinii, și îndeamnă la o profundă regândire a structurilor noastre centrale și în teritoriu, a modului în care noi ne raportăm la problemele societății românești, la prezentul, trecutul și mai ales la viitorul partidului. De modul în care PNL va înțelege să reseteze propriul mod de management ca organizație politică, va depinde dacă el va avea sau nu viitor. Dar, despre asta, cu altă ocazie.

PS 1 Am văzut că deja se caută țapi ispășitori, dacă se poate din afara partidului. Aceia, niște oameni incompetenți (?!) cică, au lipit imaginea partidului de premierul Cioloș, strategie care, se vede bine a fost falimentară. Reamintesc conducerii PNL că sprijinul necondiționat față de Dacian Cioloș și față de toți membrii guvernului său a fost impus de către conducerea centrală a partidului încă din noiembrie 2015, când nu era campanie electorală și nici acei sfătuitori rău orientați. Chiar de atunci, în grupul parlamentar de la Camera Deputaților au fost câteva voci lucide care tocmai asta au reproșat PNL: o prea mare apropiere de un guvern și de un premier tehnocrat, uitându-se, de fapt, că noi ar trebui să fim partidul ”prin noi înșine” iar nu partidul ”prin Dacian Cioloș.” Desigur, vocile respective au fost auzite dar nu și ascultate. Acum, vedem rezultatele.
PS2: Faptul că rezultatele acestea, defavorabile PNL, sunt obținute în condițiile în care de data aceasta electoratul urban prezent la vot l-a depășit pe cel rural, este un fapt care ar trebui să îngrijoreze cu atât mai mult Partidul Național Liberal, aruncat astfel, de către propria sa conducere, într-o profundă criză de legitimitate. Pe cine mai reprezintă azi PNL?

alte articole relevante pe aceeași temă:

Etichete:, , , , ,

5 comentarii pe “La urne, culegi ce ai semănat (2)”

  1. Emil Avarvarei 12 decembrie 2016 la 1:18 AM #

    Totul a depins de structura populatiei. Avea dreptate pezevenchiul

    Tatulici cu „masa critica” la TVR1. Unii fac deosebirea intre tineri

    si batrani. Nu este asa! Sunt tineri si tineri si batrani si batrani.

    Intr-un fel se comporta (si… voteaza), de exemplu, batranii

    detinutilor politici si tinerii acestora si in altfel batranii fostilor

    comunisti (mincinosi, criminali si profitori) si tinerii lor, si…altfel

    gloata, cu batranii si tinerii lor, amagita de comunisti pentru a

    conduce, cu casele si pamanturile altora si care nu a stiut ce e

    munca adevarata. Facand o apreciere simpla, nu un calcul, se

    vede usor de ce PSD-ul a fost mereu majoritar. Discursul celorlalte

    partide nu a mai contat. Rezolvarea? pare a fi aproape imposibila!

    Cum sa-i convingi pe cei care nu fac nimic sau putin sa renunte de

    a mai lua de la altii, care, cu adevarat, fac ceva?

    Apreciază

  2. redguy1973 12 decembrie 2016 la 11:13 AM #

    Si chiar a luat prea mult PNL-ul avand in vedere o campanie isterica de tipul anilor 90 ,fara sa vina cu un program clar de guvernare,avand ca port-stindard pe D.Ciolos ,un premier anost al unui guvern incompetent.

    Apreciază

    • Radu Zlati 12 decembrie 2016 la 11:21 AM #

      ”premier anost al unui guvern incompetent” o să folosesc această expresie. Colorată și puternică, deși nu 100% exactă.

      Apreciază

      • Emil Avarvarei 12 decembrie 2016 la 2:15 PM #

        Nu ai inteles nimic! Mai bine taci din gura; tacerea e de aur, mutenia este un handicap.

        Apreciază

        • Radu Zlati 12 decembrie 2016 la 5:23 PM #

          mă tem că dvstră nu ați înțeles. Dar nu mă supăr, se mai întâmplă 🙂

          Apreciază