La urne, culegi ce ai semănat (1)

img_9077-0Un prieten din social-media a postat ceva care mi-atras atenția: „Culegi timp de patru ani ce ai semănat într-o zi, prin votul tău”. Suna frumos, dar era în bună măsură eronat, căci, aș putea eu replica, eu care am votat întotdeauna PNL, cu ce sunt responsabil pentru (prea) multele guvernări PSD, nu toate aducând un mai-bine pentru mine și familia mea? Desigur, amicul mi-ar putea replica argumentând că, deși am votat corect, poate nu am făcut tot ce îmi era în putere, pentru ca valorile liberale să triumfe în competiția electorală.Dar nu îmi propun să combat în săbii de hârtie cu amicul respectiv. Ci îmi propun să abordez problema nu din punctul de vedere al alegătorului, ci al omului de partid. Și să afirm că, la urne, vom culege (noi, cei care candidăm) ceea ce am semănat timp de patru ani de zile.

Desigur voi face o analiză atât de detailată pe cât voi putea, asupra campaniei politice aflate înspre punctul ei culminant, și asupra rezultatelor din 11 Decembrie, la timpul potrivit. Din considerente de oportunitate electorală, acest „moment potrivit” este, firesc, cel de după anunțarea exit-poll-urilor.

Acum, doar un scurt reminder. Fiecare partid politic, la urne, primește ceea ce merită. Nu poporul este vinovat.

Desigur că sunt momente în car oamenii politici aruncă vina pe incultura politică (sau doar pe incultura) celor care au votat într-un anumit fel. Doar că pentru respectiva incultură, cine este mai vinovat decât partidele politice, clasa politică în ansamblul ei?

Adevărat, pentru unele partide a ține electoratul în lanțurile ne-cunoașterii, este o bună strategie de a ține exact acest electorat aproape. Căci sărăcia și ignoranța nasc pui monstruoși electoral, precum ar fi dominația eșichierului politic, în ultimii 26 de ani, de către odraslele aceleiași făcături politice apărute în ceața Bucureștilor din primele luni ale lui 1990.

Dar dacă astfel este, posibil, cazul unor ramuri feseniste încă viguroase azi, ce a împiedicat partidele pretins purtătoare ale valorilor societății liberale, deschise și luminate, sa educe electoratul – fie el cel propriu, fie cel văzut în sens mai larg?

Mai ales în condițiile actualelor constrângeri privind campania electorală, era evident pentru oricare decident politic major, că rezultatele electorale nu vor depinde de scurta și laconica în exprimare campanie electorală, ci de ceea ce fac (sau nu fac!) partidele în câțiva ani ce premerge campania electorală. De poziționările publice față de temele majore, de impunerea propriilor teme ca teme de dezbatere publică majoră, de vectorii de comunicare în media locală și națională, de imaginea percepută de către electorat a liderilor, de actele de guvernare sau de raportarea la actele de guvernare ale altora, etc șamd.

Deci, ca o concluzie provizorie: cu toții, de la partidele majore la cele cu totul insignifiante, de la partidele mainstream la cele antisistem, de la cele naționale la cele regionale, cu toții vom culege la urne, pe 11 Decembrie, ceea ce am semănat nu doar în campania electorală, ci într-o perioada mult mai lungă. Urmând pilda biblică, știm că dintre semințele aruncate, multe au căzut pe pământ nerodnic, altele au fost mâncate de păsările cerului. Poate unele dintre semințe au fost chiar sterpe. Să sperăm, noi liberalii, că și mai multe dintre semințe au căzut în sol mănos, și că ele bună roadă vor da. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Etichete:, , ,

4 comentarii pe “La urne, culegi ce ai semănat (1)”

  1. pozeDECAT 6 decembrie 2016 la 5:27 PM #

    Despre cum se arunca semintele: http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/patrimoniul-cultural-politic
    D’aia nu sunt chiar optimist desi, dupa lupte seculare care au durat mai bine de doi ani, s-a reusit macar aprobarea prin HG a Tezelor Prealabile ale Codului Patrimoniului Cultural. Peste care nu ma indoiesc ca o sa se traga patura uitarii. Domnul Boroianu a afirmat fara un tremur in glas la un eveniment ICR ca nu stie de ce a durat atat de mult, ca el a lasat un cod „la cheie”. As provoca PNL sa publice acea versiune „la cheie” daca o are. Ca daca nu era UDMR de acum doi ani si „tehnocratia” din ultimul an, bateam pasul pe loc si acum. Inteleg ca vine dl Vulpescu din nou, la joc de glezne …

    Apreciază

    • Radu Zlati 6 decembrie 2016 la 7:13 PM #

      așa mi se spusese și mie, pe vremea când Barbu era principal și Boroianu secretar de stat, că este în stadiul final. Dar nu am apucat să văd finalul, când PNL a plecat de la guvernare.

      Apreciază

      • pozeDECAT 8 decembrie 2016 la 12:59 PM #

        Va asigur ca n-ati fi avut ce vedea. Poate a vrut sa spuna in „stadiu terminal” … Cum am spus, ar trebui sa faca publica versiunea aceea daca vrea sa-si etaleze realizarile altfel decat prin vorbe. Sau pe veci sa taca, vorba filmelor cu casatorii.

        Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. La urne, culegi ce ai semănat (2) | Radu Zlati - deputat de Gherla - 11 decembrie 2016

    […] LA URNE, CULEGI CE AI SEMĂNAT (1) […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: