Alina Gorghiu – Sinteza declarațiilor din cadrul emisiunii ”Dosar de politician” – B1Tv

nightCe face PNL pentru micii antreprenori?

In primul rand vorbim despre numarul de taxe si impozite.  In programul nostru de guvernare le reducem numarul la jumatate. Simt nevoia sa fac paralela cu PSD, pentru ca l-am vazut aseara pe Liviu Dragnea expunandu-si programul si mi se pare de bun simt sa-i informez pe telespectatorii dumneavoastra, ca peste 40 din taxele pe care cu cateva saptamani inainte de campania electorala le-am scos, au fost introduse de guvernul domnului Dragnea.

1.Reducerea taxelor la jumatate.

2. Se poate genera acel sistem prin care cu un singur click se pot plati toate taxele la stat. Este o prioritate pentru PNL care inseamna si debirocratizare, care inseamna si dereglementare.

3. Un lucru cu care eu sunt foarte confortabila si este o diferenta majora intre PNL si PSD, vorbesc de Cota Unica generalizata.  La noi de 16% va fi peste tot in vreme ce la PSD se vizeaza cota progresiva care merge pana la 35%, asta inseamna venituri mai putine, inseamna o economie neagra mai dezvoltata.

Nu  ar fi bine sa discutam exclusiv despre reducerea poverii fiscale si debirocratizare, daca nu discutam in paralel si despre masuri pe care le luam pentru piata muncii, pentru sistemul de educatie care trebuie sa pregateasca generatia tanara pentru piata muncii. Nu am cum sa vorbesc despre mediul de afaceri din Romania daca nu vorbesc despre invatamantul profesional din Romania.

Eu candidez in Timis si in toata zona Banat si Ardeal, oamenii de afaceri, intreprinzatorul roman, intreprinzatorul strain,  imi spun ca nu exista forta de munca calificata. In Teleormanul domnului Dragnea, evident, situatia este tocmai invers, avem forta de munca, avem foarte multi oameni care nu au loc de munca.  Este o  realitate in care traim si da,  eu tanjesc dupa acest program de guvernare pentru ca imi doresc o Romanie normala, care pune in atentie clasa de mijloc, care pune libertatea cetateanului in prim-plan, care discuta despre abuzurile impotriva cetateanului, ca mai avem un ANAF care mai calca stramb, ca mai avem o Curte de Conturi care mai face greseli, ca mai avem tot felul de inspectii care in loc sa faca profilaxie si sa-l invete pe antreprenor care sunt pasii si cum ar trebui sa se dezvolte, il sanctioneaza inainte sa respire. Sunt foarte multe lucruri de facut pentru a avea o Romanie normala.

As vrea sa va spun o idee care o sa va placa. Pe Liviu Dragnea nu l-ati vazut niciodata insotit in  platou de oameni din PSD. Cred ca este un element diferentiatoriu important.  Vorbesc de oamenii din PNL, foarte bine pregatiti, Adriana Saftoiu poate sa  fie foarte bine un Ministru al Educatiei, Florin Citu este foarte bun la economie sau la finante. Sunt oameni care oricand ar putea sa ocupe un portofoliu de ministru, fara sa am vreo ezitare sa-i propun pentru asta si fara sa ma gandesc ca nu stiu in prima secunda ce vor face acolo.

Temerea mea este, ca daca PSD va  ajunge la guvernare va veni cu Ecaterina Andronescu, care este un dezastru pentru sistemul de educatie din Romania. Temerea mea este, ca vor veni cu tot felul de oameni care vor face acelasi tip de politica ca in ultimii 26 de ani.

Noi venim cu o oferta foarte clara, oameni care indeplinesc criteriile de integritate, oameni care sunt foarte bine pregatiti si care nu au nici un fel de ezitare in a-si spune punctul de vedere, chiar daca nu e popular. Pentru mine, resursa aceasta de oameni din PNL inseamna un mare atu. Vreau sa le transmit celor care ne privesc acum, ca au de ce sa vina la vot pe 11 decembrie. Avem un program bun, avem oameni hipercompetitivi, avem candidat de prim-ministru care nu este condamnat, avem tot ce ne trebuie ca sa stimulam aceasta prezenta la vot. Ar fi mare pacat sa lasam aceasta arma a absentei la vot in mainile PSD.

Pentru mine nu este o dilema intre a fi populist si a minti in campania electorala versus  a fi un partid serios care isi respecta electoratul  si a veni cu lucruri concrete care se incadreaza intr-o crestere economica de 4% pe anii urmatori. Mai bine pierd niste voturi decat sa hranesc niste iluzii si niste sperante care a doua zi, se vor sparge ca baloanele de sapun.

Unul dintre mitrurile PSD este ca ei sunt partidul care ii ajuta pe saraci. Din 2012 pana in 2015, de la 4,6 milioane de oameni saraci , numarul a sporit cu vreo 500 de mii. Vreau sa va dau cateva exemple pentru ceea ce inseamna “ PSD va da, nu va ia”. Nimeni nu spune cu subiect si predicat care sunt masurile luate de PSD cand ajunge la guvernare  si ce fac ei in campania electorala. Printre cele 40 de taxe noi sau majorate in Guvernul  Dragnea sunt:  supraacciza la carburanti, taxa de bacsis, impozitul pe locuinte si cladiri, impozitul  pe terenuri, impozitul pe mijloacele de tansport, impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe venituri din agricultura si impunerea CAS, majorarea  de taxe locale, CAS pentru venituri din chirii, impozitul pe constructii speciale, supraimpozitarea PFA-urilor.

Faptul ca astazi, domnul Dragnea vorbeste cu seninatate despre cum elimina taxele, este ireal, sunt taxele pe care domnul Dragnea le-a introdus. Promisiunile PSD despre infrastructura:  PSD a promis ca termina autostrada Nadlac- Arad – Bucuresti si va lega Romania de Europa.  A promis ca termina autostrada Transilvania, a promis ca face tronsonul, Brasov – Predeal – Comarnic,  tronson pentru care dl. Ponta nu ar fi trebuit sa candideze daca nu ar fi fost terminat. Au promis ca demareaza lucrarile la autostrada Iasi – Targu-Mures,  primul care a vorbit despre aceasta autostrada, in urma cu doua saptamani, cu termene clare, finantare, este premierul Ciolos.  Au promis ca demareaza autostrada Bucuresti-Alexandria si ca finalizeaza centura Bucurestiului la profil de autostrada.

Eu vreau sa trag o concluzie care este una in termeni destul de duri. Nu cred ca mai  poti sa ai pretentia, in Romania anului 2016, ca te mai poti duce in fata electoratului cu brasoave si cu acest cinism. Totusi, mai exista  o categorie de electorat in Romania care, din pricina saraciei, din pricina dependentei fata de statul clientelar, din pricina lipsei de speranta,  inca mai asculta promisiuni desarte. Varianta PNL este una cat se poate de realista, de pragmatica dar eu cred  ca adevarul este mai sanatos sa fie spus in perioada de campanie electorala decat sa fie aflat dupa.

Dacian Ciolos a spus ca voteaza cu PNL si in acelasi timp cu USR?

Este o atitudine personala a premierului. L-am sustinut aproape neconditionat pe Dacian Ciolos   in acest an al sau de mandat.  Au fost momente destul de grele pentru el dar au fost momente destul de grele si pentru noi. In ciuda unor pasi stangaci, a fost o guvernare destul de buna, o guvernare care a pornit cu niste reforme pe care o mare parte dintre noi ne-am asumat ca le vom continua si le veti regasi in programul nostru de guvernare, un exercitiu guvernamental corect, onest, nu a avut nici un scandal de coruptie in acest mandat.

 Despre o eventuala guvernare cu PMP si Traian Basescu

Eu nu am avut niciodata o chimie cu Traian Basescu motiv pentru care, simt nevoia unei distantari chiar daca eu merg pe scenariul foarte clar ca nu vor intra in Parlament.   PMP ar fi fost un partid mult mai salubru daca nu exista Traian Basescu la conducerea lui. Faptul ca nu va intra in Parlament, i se datoreaza.  Din pricina lui Traian Basescu, PMP nu are nici o sansa sa ajunga un partid parlamentar.  Traian Basescu , in 2014, in campania pentru prezidentiale, nu a jucat cu dreapta. In ciuda unui discurs care parea anti PSD, a jucat in tabara PSD, a jucat cu Victor Ponta tot intervalul acela de alegeri prezidentiale.

Postalegeri locale, toata Romania a fost o fratie puternica, conservata intre PSD si PMP. Toate majoritatile de Consilii Judetene, acolo unde s-au putut face, le-au facut PSD cu PMP. Astazi, aceasta cardasie este usor largita, este un domn Tariceanu, un domn Basescu, un domn Ponta,un domn Dragnea,  sunt multi in aceasta oala si vreau sa va spun ca ma simt atat de bine ca membru al PNL, ca sunt singura de cealalta parte. Tot balastul este bine sa fie acolo adunat pentru ca au o platforma comuna si sanatoasa antijustitie, antireforma, pro-stagnare. Este ceva care s-a sediment in timp si ii leaga foarte multe frustrari in aceasta viata politica de 26 de ani.

Ce va fi dupa 11 decembrie, evident ca va fi un joc al negocierii politice pentru formarea unei majoritati.  Cred ca suntem in masura sa spunem “Nu” categoric unui compromis. PSD-ul  este exclus,  sunt putine formule pe care le luam in calcul, insa, decizia va fi a BPN al PNL care va mandata conducerea partidului sa faca negocierile. Nu va ascund faptul, ca sunt oameni din ALDE care candideaza si care zambesc la idea sustinerii unei majoritati creionate in jurul PNL. Vom vedea care vor fi optiunile celorlalte partide parlamentare. Exista si varianta in care, UDMR se poate regasi intr-o majoritate parlamentara facuta in jurul PNL sau cum exista si varianta tot teoretica, sa mearga intr-o majoritate parlamentara cu PSD.

In acest moment suntem in ultima saptamana de campanile, prioritatile sunt mobilizarea activului de partid, avem peste 1100 de primari gata sa faca ultimele pregatiri pentru campanie. Avem un activ mobilizat. Sper din suflet ca prezenta la vot sa fie una care sa duca la o Romanie normala si la un Parlament legitimat. Nu dorim sa intram cu orice pret la guvernare. Nu iau in calcul opozitia pentru ca eu cred, ca avem capacitatea sa generam in jurul PNL o majoritate parlamentara.

Ciolos va candida pentru functia de presedinte PNL?

Orice candidatura este binevenita in PNL. Nu am nici un fel de ezitatee sa intru in competitie cu oricine, pe un proiect in care cred.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: