Cât de mare ar trebui să fie bugetul SRI și SIE? Cât mai mic!

Radu ZlatiNu ascund, sunt dintre cei care, rămânând naționaliști și patrioți, cred de asemenea că instituțiile de forță în statul român sunt supradimenzionate. Inclusiv pe partea de SRI și SIE.

Sunt unul dintre cei care cred că, în lipsa unui control eficient din partea societății civile (asta însemnând și un control parlamentar adecvat) a da mai mulți bani serviciilor secrete înseamnă doar a mări o putere care, necontrolată, poate fi tot atât de bine folosită în bine ca și în rău. Bonus: această folosire în rău a puterii serviciilor secrete este deja o practică și nu de azi, de ieri.

Recentele dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță, suspendarea și anchetarea generalului Coldea, întăresc presupunerile că, nu doar într-un singur caz, SRI a interacționat cu structuri economice, juridice și politice și din media influențând procese decizionale în care, prin legea de organizare a SRI, amestecul instituției era indeziderabil. Mai mult, acest amestec s-a realizat conform unor obiective care, la ora actuală, este foasrte neclar în ce măsură aparțineau generalului Coldea personal și în ce măsură erau ale instituției (în cel de al doilea caz, mi se pare o intruziune mult mai gravă decât faptul că o persoană cu greutate dintr-un serviciu secret are o agendă politică personală). Nu este treaba SRI să se amestece nici în chestiunile interne ale partidelor, nici în managementul unei instituții media, nici în deciziile magistraților, nici în activitatea procurorilor – dincolo de cadrul riguros instituit prin lege.

Acestea fiind zise, adresându-mă colegilor parlamentari liberali, afirm cu tărie faptul că personal consider că, pe fondul scandalurilor care întinează (dar nu fără motive cu miros de verosimilitate…) imaginea SRI, solicitarea din partea serviciului a unui buget de două ori mai mare (așa cum a apărut informația în presă) reprezintă un afront la adresa societății românești. Cred că, cel puțin până la clarificarea bănuielor majore asupra felului în care SRI înțelege să interacționeze cu societatea românească, bugetul instituției ar trebui înghețat, sau chiar adus la minimul necesar funcționării. Mai bine un SRI funcționând cu luminile în faza de avarie, decât o Românie în care democrația și statul de drept lasă loc secreto-arhiei și statului de drepți.

PS Aflăm de la aceeași sursă urmărită internațional că SRI, prin generalul Coldea, s-a amestecat în procesul vizitei în SUA a premierului Ponta. Vizită menită, în viziunea Ponta&Ghiță, să creeze condiții externe și interne optime pentru viitoarea campanie prezidențială a premierului; viziune despre care SRI era informat, dacă nu cumva era chiar la originea ei. Dar  toate acestea se întâmplau în toamna lui 2013, când USL era la guvernare și candidatul oficial al USL, pentru prezidențiale, era Crin Antonescu. Poate că, punând piesele de puzzle la locul lor, ne vom da acum seama de ce postul lui Ghiță vărsa necontenit lături mediatice la adresa lui Antonescu; și de ce diverși lideri PSD lansau în 2013 ipoteza  că poporul pesedist nu agreează un liberal candidat USL la cea mai înaltă funcție a statului român. Toate erau legate între ele, iar firul nu era împletit doar din  setea de putere absolută a PSD, ci și din temerea unor conducători ai SRI că din 2014 vor avea, la Cotroceni, un om liber; un om pe care nu îl vor putea manipula.

Etichete:, , , , , , , ,

11 comentarii pe “Cât de mare ar trebui să fie bugetul SRI și SIE? Cât mai mic!”

  1. Sorin Silaghi 14 ianuarie 2017 la 7:00 PM #

    D-le Zlati cred ca aveti o parere gresita despre serviciile de informatii din Romania, si despre serviciile de informatii in general. E de mirare acest lucru pentru un om care a fost intr-o structura a puterii (cea legislativa) si care ar trebuie sa fi inteles mai bine de la acel nivel rolul acestor institutii fundamentale pt statul roman si pt orice stat de drept. Aceste institutii sunt cele care trebuie sa previna, sa corecteze si sa anihileze orice devieri de la viata normala, in deplina securitate si legalitate, a statului. Ele fac acest lucru si prin mijloace obisnuite dar si prin mijloace specifice, ca sa le spunem altfel, mijloace speciale, care nu sunt la indemana oricui. Acest lucru se realizeaza cu specialisti, niste oameni cu o pregatire profesionala de asemenea speciala, care la fel nu este la indemana oricui. Sper ca pana aici sunteti de acord cu mine. Cum credeti d-voastra ca o comisie parlamentara, care e formata din oameni care au facut mai mult sau mai putin politica, dar nu au nici abilitati sau o pregatire specifica, poate si ar putea sa controleze cu adevarat pe altii care-i depasesc si ca pregatire, educatie, si ca si cultura, dar si din pacate ca si intelect (cu mult !) ? Va intreb, d-voastra chiar credeti ca cei care conduc cu adevarat SRI sunt Gen. Coldea sau Helvig ??? Adica conducatorul unui serviciu secret este o persoana publica ?
    In ce priveste finantarea, stiti d-voastra care este necesarul real de functionare al unei asemenea institutii ? Pai asta se schimba in functie de schimbarea mediului socio-economio-politic si a conditiilor in care functioneaza o asemenea institutie. Vi se pare cumva ca situatia interna a Romaniei si contextul international sunt de asemenea natura ca sa stam linistiti ca totul este in ordine si nu avem nici o temere ca ceva imprevizibil si anormal s-ar putea intampla ? Unde erati in 2012 ???

    Va doresc numai bine,

    SMS

    Apreciază

    • Radu Zlati 14 ianuarie 2017 la 7:33 PM #

      Păi, jai să o luăm pe rând. Avem, în ce privește SRI, un număr de generali net superior numărului de generali din Securitatea lui Ceaușescu. Avem cel mai mare număr de agenți la mia de locuitori din statele membre NATO (credeți că suntem mai amenințați decât alte state aflate în prima linie, precum Franța, Polonia sau Italia, nu mai vorbim de SUA? Nu cunosc necesarul, cum ziceți dvstră, dar îmi închipui că și până acum, s-au cerut bani de la buget cât erau necesari. În condițiile în care amenințările la adresa României nu s-au dublat față de anul trecut, iar costurile cu ascultările ar trebui să scadă, deoarece SRI nu mai afce ascultări pentru DNA, cheltuielile ar trebui să scadă, iar nu să se dubleze, pentru 2017. În 2012 eram printre cei care sprijineau Referendumul, așa încât mă aflam pe poziții contrare (se pare) față de ”servicii” – și am confirmarea neoficială că eram printre cei ascultați cu sârg. Așa încât, repet, nu sunt de acord cu mărirea bugetului, atâta vreme cât nu se poate controla activitatea și cheltuielile serviciilor.
      În ce privește controlul, sunt sigur că ar putea fi realizat, dar nu pe actuala legislație. Dacă eu nu mă pricep la activitatea serviciilor secrete, sunt destui care știu cu ce se mănâncă pâinea serviciilor – dar degeaba, legislația îi îngrădește.

      Apreciază

      • ALM 15 ianuarie 2017 la 1:51 PM #

        Generalii nu s-au făcut singuri! A fost o metodă de fidelizare folosită de clasa politică, adică de unii ca dvs!
        SRI nu are treabă cu agenții trimiși peste hotare. Intern ofițerii din SRI se numesc „lucrători”. Puteți să cereți reducerea bugetului că așa au făcut și rușii când au auzit de inființarea Direcției a IV Anti KGB.
        Eu sunt un prăpădit de inginer dar când nu mă pricep tac sau întreb!!!

        Apreciat de 1 persoană

        • Radu Zlati 15 ianuarie 2017 la 8:41 PM #

          înaintările în grad se făceau la propunerea instituției militare respective. Nu am spus că SRI trimite agenți afară. Noroc că ne trimite agenți acoperiți acolo unde legea îi interzice explicit: media, politică, justiție. În rest, toate bune. Vă felicit pentru convingerile dvstră ferme și pentru atașamentul față de instituțiile statului.

          Apreciază

    • Laura Petrescu 16 ianuarie 2017 la 1:22 AM #

      Referitor la politia politica practicata de SRI, ce s-a divulgat pâna acum în media este doar fata vizibila a icebergului, realitatea este mult mai grava. Sugerez,de asemeni, înghetarea bugetului SRI, mai ales ca acesta este folosit pentru a TORTURA si OMORÎ oameni nevinovati (cumparare de ARME ANTIPERSONALE CU ENERGIE DIRIJATA la preturi imense ; închiriere de zeci de apartamente în imobilul victimei si imobilele vecine ; folosire elicoptere militare sau altele ; zeci de masini SRI, inclusiv închiriere vehicule alte firme ; remunerare a enorm de multi colaboratori, etc.). Sa li se ceara contul în mod drastic cu privire la instrumentarea dosarelor, si sa se dea accesul transparent al cetatenilor la propriul dosar SRI/SIE. Sugerez ca în Comisia de verificare a SRI din Parlament sa fie angajati civili competenti, victime ale Securitatii. Sa se foloseasca bugetele respective pentru a angaja mediatori si a crea relatii echitabile cu tarile care produc teroristi, caci motivele initiale ale terorismului international sunt de ordin psihologic. România sa nu mai cumpere arme antipersonale cu energie dirijata !! Sa iesim din anxietatea colectiva referitoare la „terorism”, fals creata de servicii pentru a obtine bugete crescânde. SRI foloseste banii contribuabilului român pentru a TORTURA si a UCIDE românii care deranjeaza, cu armele cu energie dirijata cumparate de Guvern în 2001, 2009, 2016 (vedeti Monitorul oficial în acest sens)!!!! Folosirea criminala a acestui armament mililtar care trece prin orice material nelasând urme, pe civili, este puternic secretiza de servicii. SRI fabrica FALSE DOSARE, dupa care distruge persoana care-i deranjeaza pe toate planurile, pâna la moarte, în TORTURI CUMPLITE. Acestea se numesc „slow kill methods” sau metode de omorâre lenta. Oricine poate deveni victima acestor servicii scapate total de sub control. Justitia refuza sa deschida anchete. Va rog faceti ceva, sunt vieti umane în joc ! !

      Apreciază

  2. adrian 15 ianuarie 2017 la 12:38 PM #

    Foarte bine,sa scada.Securistii interlopi sa fie indepartati din SRI.Sunt securisti care fac afaceri cu Cosa Nostra.

    Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Fost deputat liberal: „Bugetul SRI ar trebui îngheţat” | Stiri de Elita pentru toti romanii - 15 ianuarie 2017

    […] „Sunt unul dintre cei care cred că, în lipsa unui control eficient din partea societății civile (asta însemnând și un control parlamentar adecvat) a da mai mulți bani serviciilor secrete înseamnă doar a mări o putere care, necontrolată, poate fi tot atât de bine folosită în bine ca și în rău. Bonus: această folosire în rău a puterii serviciilor secrete este deja o practică și nu de azi, de ieri”, scrie fostul deputat pe blogul său. […]

    Apreciază

  2. APEL incendiar în PNL: Bugetul SRI să fie TĂIAT la 'minimul necesar funcţionării' – Stiri 24 din 24! - 15 ianuarie 2017

    […] Deşi se declarată patriot, Zlati susţine că instituțiile de forță în statul român sunt supradimenzionate. “Sunt unul dintre cei care cred că, în lipsa unui control eficient din partea societății civile (asta însemnând și un control parlamentar adecvat) a da mai mulți bani serviciilor secrete înseamnă doar a mări o putere care, necontrolată, poate fi tot atât de bine folosită în bine ca și în rău. Bonus: această folosire în rău a puterii serviciilor secrete este deja o practică și nu de azi, de ieri”, scrie fostul deputat pe blog. […]

    Apreciază

  3. APEL incendiar în PNL: Bugetul SRI să fie TĂIAT la ‘minimul necesar funcţionării’ – 7est.ro – 2017 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale - 15 ianuarie 2017

    […] Deşi se declarată patriot, Zlati susţine că instituțiile de forță în statul român sunt supradimenzionate. „Sunt unul dintre cei care cred că, în lipsa unui control eficient din partea societății civile (asta însemnând și un control parlamentar adecvat) a da mai mulți bani serviciilor secrete înseamnă doar a mări o putere care, necontrolată, poate fi tot atât de bine folosită în bine ca și în rău. Bonus: această folosire în rău a puterii serviciilor secrete este deja o practică și nu de azi, de ieri”, scrie fostul deputat pe blog. […]

    Apreciază

  4. Fost deputat liberal: „Bugetul SRI ar trebui îngheţat” - VreauDreptate - 15 ianuarie 2017

    […] „Sunt unul dintre cei care cred că, în lipsa unui control eficient din partea societății civile (asta însemnând și un control parlamentar adecvat) a da mai mulți bani serviciilor secrete înseamnă doar a mări o putere care, necontrolată, poate fi tot atât de bine folosită în bine ca și în rău. Bonus: această folosire în rău a puterii serviciilor secrete este deja o practică și nu de azi, de ieri”, scrie fostul deputat pe blogul său. […]

    Apreciază

  5. APEL incendiar în PNL: Bugetul SRI să fie TĂIAT la ‘minimul necesar funcţionării’ | Olt Alert - 15 ianuarie 2017

    […] Deşi se declarată patriot, Zlati susţine că instituțiile de forță în statul român sunt supradimenzionate. „Sunt unul dintre cei care cred că, în lipsa unui control eficient din partea societății civile (asta însemnând și un control parlamentar adecvat) a da mai mulți bani serviciilor secrete înseamnă doar a mări o putere care, necontrolată, poate fi tot atât de bine folosită în bine ca și în rău. Bonus: această folosire în rău a puterii serviciilor secrete este deja o practică și nu de azi, de ieri”, scrie fostul deputat pe blog. […]

    Apreciază