L, Voinea (CriticAtac): Ungaria a căzut de pe harta Europei

Ungaria devine prima ţară din UE care se plasează clar în afara de­mo­cra­ţiei şi a economiei de piaţă. Modi­fi­carea Constituţiei, în sensul creşterii pu­terii Guvernului şi a castrării Băncii Centrale (Guvernul va avea ac­ces la rezervele valutare ale băncii cen­trale – pe model argentinian), precum şi în sensul restrângerii unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, a în­gră­dirii justiţiei şi a condamnării par­ti­dului de stânga ca urmaş al comuniştilor, reprezintă o nouă treaptă pe scara măsurilor luate de Guvernul Orban.

A început cu naţionalizarea fondurilor de pensii private, o măsură pentru care se pot găsi justificări, dar la care se putea ajunge şi altfel (cum ar fi prin eliminarea obligativităţii contribuţiei la pensiile private). A urmat introducerea cotei unice de 16%, apoi suprataxarea băncilor, a companiilor farmaceutice şi a celor din industria de prelucrare a ţiţeiului. Poate măsura definitorie pentru acest guvern a fost fixarea cursului de schimb între forint şi francul elveţian la care populaţia să ramburseze cre­ditele luate în franci – o măsură ultrapopulistă, cu implicaţii majore asupra deficitului bugetar şi asupra bilanţului băncilor, dar mai ales cu semnificaţia că statul (culmea, sub un guvern de dreapta) ştie cum să apere cetăţenii de pericole. Întâmplător, pericolul au fost atunci băncile.

Apoi banca centrală, apoi anumite firme, apoi partidul de opoziţie, apoi vor veni la rând străinii, UE, FMI, şi tot aşa. De obicei, când se termină duşmanii interni se trece la găsirea unor duşmani externi; o guvernare bazată pe ură trebuie alimentată în permanenţă cu duşmani de clasă.

Schimbarea Constituţiei însoţeşte întotdeauna trecerea de la o formă de orânduire la alta. Ungaria tocmai se întoarce la dictatură, şi nu la cea comunistă, ci la o dictatură de dreapta, pe care unii ar putea-o numi de-a dreptul fascistă.

Ungaria nu mai este o economie de piaţă şi nici măcar nu mai este o democraţie. Îmi amintesc că atunci când am fost prima dată în Budapesta, prin 1994, mi-am spus că di­fe­ren­ţele de dezvoltare nu sunt chiar atât de mari şi că în trei-patru ani de creştere putem recupera decalajele. A intervenit o recesiune în România (1997-2000) care pe termen scurt a mărit decalajele. Am mai fost în Ungaria de multe ori şi de fiecare dată mi se părea că nu mai avem mult şi îi vom ajunge totuşi din urmă. Acum chiar pot spune că în România se trăieşte mai bine decât în Ungaria, nu pentru că noi am făcut mari progrese, ci pentru că ei s-au prăbuşit.

Cursul de schimb s-a depreciat cu 30% în ultima jumătate de an (de la 263 forinţi pentru un euro la 8 iulie 2011 până la 314 forinţi pentru un euro la 2 ianuarie 2012). Un motiv serios îl reprezintă fuga capitalului străin dintr-o ţară care pare să nu mai fie sigură pentru afaceri. Imaginaţi-vă cum s-ar trăi în România dacă la vară cursul de schimb ar ajunge la 5,5 lei pentru un euro. Datoria publică a Un­gariei este de două ori şi jumătate mai mare decât a României (se apropie de 90% din PIB). Rata ocu­pă­rii este de numai 56%, chiar mai mică decât în România, în timp ce şomajul este 11% (faţă de 6% la noi).

Etichete:, , , , , , , , , ,

4 comentarii pe “L, Voinea (CriticAtac): Ungaria a căzut de pe harta Europei”

 1. Kozma Simon 5 ianuarie 2012 la 5:25 PM #

  A fura si a se vinde strainilor nu e o economie de piata.Cat priveste modelul Argentinian te rog vezi de unde a pornit si unde a ajuns Argentina azi.Vezi tarile in care conduce IMF cum se dezvolta si cum ii cresc datoriile.Da. Ungaria azi e prima ce se ridica impotriva furtului bancar.Romania ar trebui sa invete si nu sa se alature hotilor si sa le tina isonul.E clar ca cei ce se adapa din furt vor striga din gura de sarpe ca a disparut democratia.Chiar azi mi s-a confirmat ,furtul facut, pe care l-am prevazut ,de asigurarile private. Vor urma cercetari si pedepse. Din nou vor fi ragete de asuprire politica.Partidul fostilor comunisti a obtinut toate averile fostei dictaturi averi furate prin binecunoscutele moduri din tarile socialiste. Deci AVERI FURATE dar ei nu sunt raspunzatori de hotie. Ei doar sunt beneficiari. Nu credeti ca e corect sa raspunda si de modul in care au ajuns aceste averi in mana lor?

  Apreciază

 2. Dumitru 5 ianuarie 2012 la 7:06 PM #

  Comentariul meu este foarte concis si legat de un subiect care ma intereseaza: rata reala a şomajului în Romania nu pote fi de 6%. Ar fi corect ca domnul economist Liviu Voinea, un domn de stimat cu adevarat, sa analizeze cu profesionalismul sau situatia reala a somajului la noi si sa publice un articol pe aceasta tema.

  Apreciază

  • Gondolin 5 ianuarie 2012 la 7:08 PM #

   evident ca nu este de 6%. Dar Voinea a folosit procentul (in a carui realitate nici el nu crede, referindu-ma la alte articole ale dansului) pentru ca, probabil, atat Romania cat si Ungaria folosesc acelasi sistem de calcul al somajului.

   Apreciază

 3. Mihai 19 decembrie 2012 la 6:11 PM #

  Se pare ca singurii care castiga de pe urma fondurilor de pensii private sunt administratorii acestora, avand in vedere devalorizarea sistematica si substantiala a leului.
  Aici este povestea unui patit: http://mihaimateescu.ro/pensii-private-oare-merita-sa-ti-administreze-altcineva-banii
  Cred cu tarie ca Ungaria a procedat corect, in interesul cetatenilor sai, iar Romania ar trebui sa faca la fel.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: