De ce îl vrem pe Crin Candidat (8): Pentru că PNL, din nou PNL!

zlatiFolosind o imagine plastică accederea unui reprezentant al dreptei la președinția României este un obiectiv, un punct de atins; iar Partidul Național Liberal, principalul partid al dreptei în acest moment, este un vehicul, un instrument prin care acest obiectiv poate fi atins. Admițând că imaginea este corectă, putem merge mai departe și să afirmăm că nu poți să ai în vedere obiectivul fără să te îngrijești de instrumentul esențial prin care obiectivul este atins. Nu poți să te concentrezi doar asupra scopului de a fi Președinte al statului român și să neglijezi partidul fără de sprijinul căruia nici măcar nu ai putea să vizezi la această onorantă poziție.

Crin Antonescu a preluat conducerea PNL în 2009, în urma unei lupte acerbe, înlăuntrul partidului, cu președintele în funcție și fost premier al României, Călin Popescu Tăriceanu. În cadrul platformei sale câștigătoare în 2009 Crin Antonescu a promis partidului un președinte liberal al statului; dar de asemenea a promis atingerea unor obiective cuantificabile (de exemplu dobândirea a peste 25% din puterea politică, atât la nivel parlamentar cât și la nivelul administrațiilor locale) precum și continuarea luptei împotriva regimului Băsescu. Lupta pentru fotoliul prezidențial a fost pierdută în 2009, dar Crin Antonescu nu a demisionat, a continuat activitatea în fruntea partidului și a obținut prin alegerile din iunie și decembrie 2012 rezultate conform căreia, la predarea mandatului, putea spune că și-a unele dintre obiectivele asumate în 2009. Episodul impunerii lui Klaus Iohannis la conducerea partidului, ca prim-vicepreședinte, indica în 2013 faptul că Antonescu se îngrijește de succesiunea partidului aducând în prim plan o personalitate politică încă nedeplin asumată de către PNL dar care, cu siguranță, în cazul în care Crin Antonescu ar fi ajuns la Cotroceni, ar fi asigurat o continuitate de proiect în PNL, o transmitere lină a mecanismelor de putere internă în partid și ar fi evitat luptele interne declanșate în cazul unui vid de putere la vârful PNL. În aceeași cheie trebuie să vedem presiunea exercitată de către Crin Antonescu asupra forurilor de decizie ale partidului astfel încât lui Klaus Iohannis să îi fie păstrată calitatea de prim-vicepreședinte al PNL (și implicit să îi fie asigurată succesiunea la conducerea PNL) deși Iohannis demisionase din funcție chiar înainte ca Antonescu însuși să demisioneze, urmat de către întregul BPN.

Se pare că actualul președinte PNL se derobează de grija față de partidul pe care, conform atribuțiilor statutare, îl conduce. Se pare că Iohannis este concentrat numai asupra drumului către Cotroceni. Spun se pare deoarece laconicul Klaus este câteodată și sibilinic… performanță rară dar, iată, accesibilă. Numai astfel putem interpreta faptul că președintele partidului nu a spus nimic clar asupra deciziilor personale în cazul în care ar pierde cursa pentru fotoliul de președinte al României. Sau, dacă a făcut vreo aluzie la aceste decizii, aluzia mergea mai degrabă înspre sensul că, în cazul unei înfrângeri, intenționează să se întoarcă la Sibiu și să abandoneze președinția PNL. Inutil să subliniez diferența între un Crin Antonescu care a pierdut alegerile centrate pe persoana sa în 2009 dar a asigurat o victorie a partidului în 2012 și un Klaus Johannis care nu vede decât obiectivul prezidențial din 2014 – după care pleacă la Sibiu, lăsând PNL în grija onorabililor lideri naționali, care urmează să tranșeze lupta pentru șefia partidului în cadrul unui Congres. Desigur, putem spune că Iohannis lasă astfel liber jocul democrației interne de partid (joc cooperativ admirat de mulți la ultimul Congres). Dar personal nu l-am votat pentru ca în caz de înfrângere să se retragă de la cârma partidului, ci dimpotrivă: să asigure continuitatea la conducere, mai ales în condițiile în care, dacă dreapta pierde bătălia prezidențialelor, asupra PNL se vor exercita presiuni imense atât din exterior (dinspre partidul-stat PSD secondat de coloana a 7-a a social-democrato-liberală condusă de Trădiceanu) cât și din interior (în caz de înfrângere și vacantare a puterii se poate presupune o explozie a nemulțumirilor de tot felul, inclusiv la accentuarea tendințelor centrifuge) ba chiar și dinspre partenerii de alianță (și viitori naționali-liberali). Cu atât mai mult vom avea nevoie de o mână fermă care să slujească o viziune clară și un atașamanet necondiționat față de partid.

Dacă Klaus Iohannis are o asemenea mănă fermă, viziune clară și atașament față de partid, ar trebui să afirme, cu subiect și predicat, că în cazul nedorit al unei înfrângeri la campania pentru președinție, el intenționează să rămână conducătorul partidului cel puțin până la finalizarea procesului de fuziune cu PDL. În lipsa unui asemenea angajament, Proiectul Antonescu (Crin candidând pentru Cotroceni și Klaus asigurând conducerea la partid și imediat ce se poate, la palatul Victoria) mi se pare de preferat, din punctul de vedere al unui membru PNL, decât varianta Prioiectului Iohannis (Klaus candidând pentru funcția de Președinte al României, și după asta… potopul).

PS: am solicitat președintelui PNL Klaus Iohannis, președinte votat și de către mine, să își asume conducerea PNL și în cazul unei înfrângeri personale la alegerile din noiembrie 2014. Solicitarea a fost formulată în cadrul unei întâlniri a grupului deputaților PNL cu domnia sa, la începutul lui iulie 2014. În altă formulare, am reiterat această solicitare în cadrul ultimei Delegații Permanente a partidului. Președintele meu nu mi-a răspuns în nici una dintre ocazii. Probabil eu sunt de vină, cu exprimarea mea abruptă, emoțională, defectuoasă. Dar fără un astfel de angajament explicit formulat, eu și mii de membrii PNL care punem la inimă soarta partidului dincolo de accidentul câștigării sau pierderii unor alegeri prezidențiale, nu putem decât să fim partizanii necondiționați ai Proiectului Antonescu. 

alte articole pe aceeași temă:

 

 

Etichete:, , , , , , , , ,

12 comentarii pe “De ce îl vrem pe Crin Candidat (8): Pentru că PNL, din nou PNL!”

  1. ion 18 iulie 2014 la 3:12 PM #

    cum sa castige iohannis in toamna? pe cine convinge acest om care n-a castigat nici o lupta pe scena politica? S-a aflat doar la momentul potrivit in locul potrivit, nu transmite nimic. Ii ia fatza predoiu de nu se vede intr-o luna . Sau pe asta se bazeaza planul cooperativei? Prim ministru iohannis? Dar predoiu va fi pe locul 2 in toamna. Deci case close.

    Apreciază

  2. pop ionel 18 iulie 2014 la 4:30 PM #

    Cu Crin sau cu Iohanis e tot un drac,Pnl e un partid terminat,cind dai mina cu dracu esti a lui.

    Apreciază

  3. adrian 18 iulie 2014 la 5:56 PM #

    Din pacate s-a largit ceva mai mult paleta posiblilor candidati. Acum veti avea onoarea sa-l puteti propune pe Bok, pe Alma Anastase, pe Ioan Oltean sau, de ce nu, pe cel care acum poate lua titlul de „fiu ratacitor”, dl Poteras. Bine, pe Poteras probabil ca nu pentru ca fluturasul de campanie pe care l-am primit de la Rares Manescu spunea explicit cu multa bucurie cum a fost doborat „baronul local” Poteras … Cand o fi sa se voteze candidatul as vrea sa va rog sa o lasati pe dna Anastase sa numere! Dar va rog sa fiti atenti sa nu pierdeti broasca lui Ioan Oltean cand o fi sa-i iasa din gat… iar daca i se face cuiva rau, sigur dl. Lucian Duta va gasi vreun medicament compensat prin buzunarele sale asa ca face bine la partid.
    Sarcasmul meu nu are legatura cu dvs personal dar nici nu pot sa mi-l reprim.

    Apreciază

    • Radu Zlati 18 iulie 2014 la 10:07 PM #

      hm… presupun că merităm respectivul sarcasm. Om fi însă chiar atât de răi?

      Apreciază

      • adrian 19 iulie 2014 la 10:23 AM #

        Vad ca exista niste aplaudaci care nu apreciaza sarcasmul care reflecta un adevar si mi-au dat degete josnice. Apreciez raspunsul dvs. caci cred ca oameni nteligenti sunt aceia care nu refuza sa priveasca adevarul in fata chiar daca le e defavorabil candva.
        Si pentru ca nu a trecut mesajul pe care am vrut sa-l las ieri, il reiau.
        La intrebarea dvs m-am gandit la „Imperiul contra-ataca” si la o simpatica replica a maestrului Yoda catre ucenicul sau Luke Skywalker: „You will be! …. You will be! ….”

        Apreciază

  4. Liliana Necula 18 iulie 2014 la 8:08 PM #

    johannis NU are nicio treaba cu PNL, e mult de muncit, el nu a avut timp sa asimileze esenta, spiritul acestui partid, e ceva artificial plantat intr-un decor necunoscut si in care are contacte cu 2-3 personaje care-i spun ce sa zica si ce sa faca. Daca va candida si va esua, ar trebui sa plece de tot si Crin sa redevina seful partidului si sa se lupte pentru noua constructie ( daca se va mai face ).

    Apreciază

    • Radu Zlati 18 iulie 2014 la 10:05 PM #

      asta ar presupune că Antonescu ar mai dori să conducă partidul. Ceea ce nu sunt sigur că are acoperire în realitate.

      Apreciază

  5. corrie 19 iulie 2014 la 11:43 AM #

    d-le Zlati,va recomand un blog interesant,al unui jurnalist roman stabilit in SUA,colaborator odata la vechea si democratica Romania Libera,bun prieten cu jurnalista Roxana Iordache,al carui blog il vad trecut de dvs.aici… este vorba de Marius Mina, al carui blog este:www.mariusmina.blogspot.ro.sper sa-l treceti in blogroll,merita!

    Apreciază

  6. George Surdulescu 19 iulie 2014 la 2:39 PM #

    P.N.L.-ul statea binisor in blok-start,chiar si in afara USL-ului..,din pacate prin aceasta „fuziune”(..creatoare de fisiune..) s-a decrebilizat chiar si in fata unei mari parti a propriului electorat. Miscarile astea politicianiste, ne-au facut sa-l pierdem fara lupta pe Crin Antonescu(presat ,si sfatuit mereu gresit!) ! Chiar si Klaus a pierdut ,caci el are calitatile unui prim ministru,..iar „fotel-ul de prezident nu-l aranjeaza”! C.P.Tericeanu va mai face o „aripa ,..acum nu tocmai tinara” care (pe linga certurile si contestarile ..”normale”)va mai fragmenta din forta PNL-ului.

    Misiunea PDL-ului , a PMP-ului, a PMC-ului,etc..,toate coordonate de „dreptaciul” Bas ,este sa cucereasca P.N.L.-ul cu Calul Troian !

    Apreciază

  7. ion 19 iulie 2014 la 10:53 PM #

    antonescu presedinte !

    Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. De ce îl vrem pe Crin candidat (9): Pentru că noi gândim dincolo de sondaje! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 21 iulie 2014

    […] Proiectele candidaților. Am mai vorbit despre acest aspect, subliniind de câteva ori avantajele proiectului […]

    Apreciază