De ce îl vrem pe Crin candidat (3): Vrem pietoni, nu baroni!

Radu ZlatiSe poate ca Antonescu să nu fi fost singurul Don Quijote al ultimilor 10 ani. Dar cu siguranță a fost printre foarte puținii oameni politici români care au susținut cu sinceritate două idei majore: necesitatea restaurării prestigiului și rolului Parlamentului în viața politică românească precum și necesitatea prezervării unei minime democrații în cadrul Partidului Național Liberal. Un Don Quijote este ceea ce este atunci când luptă singur, eventual însoțit de un scutier cinic și cu picioarele adânc înfipte în realitate. Un Don Quijote urmat de către grupuri umane largi, constituite în jurul unor idei, încetează de a fi un cavaler al tristei figuri și devine un erou. Iar eroii câteodată schimbă fața lumii în mijlocul căreia trăiesc. A fost și este Crin Antonescu singur? Viitorul va decide, bătălia nu este (încă) pierdută.

Este limpede pentru mine de ce Crin Antonescu nu a reușit să schimbe rolul Parlamentului (cel care, în primă și ultimă instanță, este depozitarul voinței poporului), și anume acela de votant mai mult sau mai puțin pasiv al voinței Guvernului. Din păcate nici măcar Guvernele USL din perioada aprilie 2012-februarie 2014 nu au reușit, nu au dorit să reușească, să afirme rolul pe care Constituția îl arogă Parlamentului, acela de legiferator. Numărul Ordonanțelor de Urgență emise de către guvernele Ponta arata acest lucru cu prisosință, precum și rolul pe care avizul guvernamental îl joacă în trecerea proiectelor legislative prin cele două Camere.

Nu este limpede pentru mine de ce Crin Antonescu nu a reușit să reformeze măcar cultura organizațională a propriului său partid. De ce a păstrat aproape neschimbată puterea pe care liderii teritoriali (în special președinții de organizații județene și liderii PNL care ocupau funcții politico-administrative alese de importanță regională) îl jucau în politica internă a partidului, ca membrii ai Biroului Politic Național. Două explicații îmi apar ca plauzibile:

Faptul că înseși sistemul electoral actual oferă anumitor categorii de reprezentanți ai partidelor o importanță exagerată în mecanismul electoral, și deci în factorul de care ține, în fapt, cel puțin o parte din puterea reală a partidelor: numărul aleșilor locali și al parlamentarilor – este vorba despre primari (eventual primarii de mari localității) și președinții de Consilii Județene pe de o parte, și de președinții organizațiilor județene de cealaltă parte. Prima categorie, deoarece prin activitatea sau nonactivitatea electorală, poate să determine în mod direct ponderea partidelor în Parlament, și deci accesul la exercitarea eventuală a guvernării; cea de a doua categorie deoarece în pixul conducătorului organizației teritoriale stă, în cazul în care partidul se înfruptă din plăcinta Puterii, numirea a numeroase persoane care gravitează în orbita partidului pe unele posturi din administrație, sau chiar în posturi guvernamentale. Acest sistem este mai mult decât evident la partidul care s-a aflat, direct sau indirect, cel mai mult la putere în România postrevoluționară, și anume PSD. Dar el nu este, nu a fost străin nici PNL.

A doua cauză rezidă în faptul că în mod permanent, cel puțin în perioada mandatului lui Crin Antonescu, partidul s-a aflat în stare de război. Un război cald împotriva regimului Băsescu, război pe jumătate câștigat în decembrie 2012; și un război rece (cu aliații din cadrul USL) izbucnit imediat după configurarea cabinetului Ponta 2 urmat din nou de un război cald, purtat pe două fronturi, atât împotriva PSD și a mediei controlate de social-democrați cât și împotriva regimului Băsescu și a mediei băsiste. Ori, în acest gen de războaie, un rol esențial revine generalilor, conducătorilor de oști de partid – recte baronilor din teritoriu. Când te afli în conflict aproape permanent cu cineva aflat în exteriorul partidului nu îți poți permite luxul de a deschide un front intern, chiar dacă scopul acestei bătălii interne ar fi democratizarea vieții de partid.

Adevărat, Crin Antonescu a fost omul care a cerut de foarte multe ori (comparat cu mandatele predecesorilor săi) votul organismelor colective pe diferite propuneri ale liderului național, fie că au fost Delegații Permanente fie Congrese ale partidului. Dar asta nu a schimbat faptul, esențial, că membrii Delegației Permanente sunt ei înșiși, adesea, emanații ale liderilor teritoriali dacă nu sunt ei înșiși astfel de lideri; sau faptul că delegațiile județene la Congrese sunt în mare parte emanații ale acelorași puternici lideri, pe care nimeni nu se jenează să îi numească, în șoaptă, baroni de partid.

În aceste momente se pare că baronii de partid din PNL joacă o carte împotriva lui Crin Antonescu, chiar dacă această carte s-ar putea să fie și una împotriva obiectivului asumat al PNL la ultimele Congrese – acela de a da țării un președinte liberal. Nu are importanță pentru unii dintre liderii teritoriali influențiali  dacă se pierde sau se câștigă președinția României. Important este ca Antonescu să nu candideze la alegerile prezidențiale; important este ca Johannis să fie marginalizat trimițându-l fie la Cotroceni fie înapoi la Sibiu; important este ca fericita echipă aparent câștigătoare la ultimul Congres să împartă pe felii partidul.

În acest joc de sumă nulă (în cel mai fericit caz!) eu sunt de partea pietonilor. Adică a acelei majorități mute din cadrul partidului, acea majoritate care dorește ca deciziile majore ale partidului să fie luate cu consultarea și a soldaților și ofițerilor inferiori, nu doar a generalilor. Eu sunt de partea acelei majorități de la ultimul Congres care a izbucnit în ovații atunci când Antonescu a confirmat că rămâne în jocul candidaturilor pentru Cotroceni. Eu sunt de partea lui Crin Antonescu.

Etichete:, , , , ,

12 comentarii pe “De ce îl vrem pe Crin candidat (3): Vrem pietoni, nu baroni!”

 1. Hector 7 iulie 2014 la 6:04 PM #

  D-le Radu Zlati :SE PREGATESTE DEBARCAREA DEFINITIVA A D-LUI ANTONESCU ! Astazi am vazut un presedinte Pnl cum nu-mi inchipuiam ca va avea acest partid ,adica practic un lider ce se seamana mai degraba cu un lider de partid unic,comunist sau fascist ,UN OM CARE NU-SI DORESTE DECAT SA SE FOLOSEASCA DE PNL PT.A ACCEDE LA CEA MAI INALTA FUNCTIE IN STAT! Daca cei ce conduc acum PNL ,vor sa faca tot posibilul sa scape de Crin Antonescu,INCURAJAND-UL pe proaspatul presedinte al partidului sa fie candidatul LOR pt.prezidentiale ,sa stiti ca simpatizantii lui Crin vor sa-i ceara sa candideze INDEPENDENT! DVS. CEI CARE MAI TINETI LA UN OM CU ATATA ONOARE-POATE UNICUL ,PANA ACUM!- FACETI TOT POSIBILUL SA-I CONVINGETI PE CEILALTI MEMBRII AI PARTIDULUI, PE CETATENII CARE V-AU DAT VOTUL DVS.,LIBERALILOR SI PT.CA ANTONESCU ERA PREZIDENTIABILUL PNL SI AL ALIANTEI USL,SA-L SUSTINA CU TOATE PUTERILE PT.A DEVENI CANDIDATUL LIBERAL SI APOI CEL AL DREPTEI LA ALEGERILE DIN TOAMNA!

  Apreciază

  • Radu Zlati 7 iulie 2014 la 6:58 PM #

   Nu este în puterea mea să controlez votul Delegației Permanente. Pot încerca să influențez acest vot, cu slabele mele puteri în arta convingerii. Ce va fi vom mai vedea. Partidele, ca și popoarele, au conducătorii pe care îi merită. Deocamdată PNL îl merită pe Johannis. Vom vedea ce merită poporul român.

   Apreciază

 2. kmy 7 iulie 2014 la 8:05 PM #

  nu stiu cat din % de la europarlamentare se datoreaza lui antonescu si cat pnl-ului! Eu cred ca cine-a votat pnl , l-a votat stiindu-l si vazandu-l pe antonescu in campanie.Petrache a avut un rol determinant in nerealizarea acelui 20%, nerealizare care implicit determina demisia lui antonescu si de aici, acum la vedere, aducerea lui iohannis si executarea lui crin. Eu nu voi mai vota pnl in aceste conditii niciodata. As vrea sa initieze cineva strangere de semnaturi pt. candidatura ca independent a lui antonescu , dupa aceste tradari in lant a oamenilor din pnl eu sper ca antonescu sa candideze din partea sustinatorilor sai, a celor care au incredere in el si aceeia nu cred ca sunt putini, iar daca nu face asta pe ideeia ca ar defavoriza intr-un fel coalizarea dreptei, poate sa reconsidere acest fapt, aceasta coalizare ce obiectiv are? iohannis pierde in confruntarea cu ponta, iar predoiu la fel. Deci ce vor acesti oameni? Pana-n 2016 mai e cale lunga. Deci- ANTONESCU CANDIDAT INDEPENDENT- n-am semnat pentru nici o candidatura pana acum, dar pentru antonescu semnez si nu doar eu ,ci si intreaga mea familie. Si dupa cum am vazut ca a functionat si la diaconu, nu cred ca intr-o saptamana nu se pot strange aceste semnaturi, doar cineva reprezentativ, ca dvs de ex. sa initiati asta, semnaturle se vor strange si macar asa o sa mai avem o speranta de victorie in toamna.

  Apreciază

 3. Mihai M 8 iulie 2014 la 12:02 AM #

  Domnule deputat,
  vorbiti despre intarirea rolului Parlamentului. V-as intreba in ce masura proiectul Constitutiei din 2013 a incercat sa intareasca acest rol? Eu m-am adresat Presedintelul Senatului dar si mai multor parlamentari PNL din comisie, prin propunere de amendament oficial, dar nu numai, incecand sa pun in dezbatere un mecanism de sanctionare a Ordonantelor de Guvern, prin posibilitatea de Motiune de Cenzura DOAR in cazul in care se apeleaza la OG fara ca acestea sa fie aprobate in termen scurt de cafre Parlament. Cand am incercat sa vin cu o pancarda in curtea Parlamentului, facand cerere oficiala, pentru a sustine acest demers am fost amenintat de catre niste domni de la SPP. Nu am dat in judecta Senatul si pe domnul Antonescu ca a refuzat sa imi raspunda la cererea de a putea afisa o pancarda la intrarea in Senat, nu pot sa imi pierd timpul chiar cu oricine. Chiar daca la nivel principial PNL a aparat rolul Parlamentului mai mult ca alte partide, acum ca sunteti in opozitie ar trebui totusi si sa fiti putin mai umili si sa va asumati aroganta din vremurile „bune” cand ideile despre proiectul de Constitutie au fost stabilite in spatele usilor inchise.

  Apreciază

  • Radu Zlati 8 iulie 2014 la 12:53 AM #

   Nu Antonescu aproba (sau nu aproba) prezența pancartelor. Pe de altă parte propunerea, așa cum ați prezentat-o, este prea restrictivă.

   Apreciază

 4. Ivi 8 iulie 2014 la 2:43 PM #

  Crin candidat independent !?!
  Oare in ce conditi ar fi viabil un asemenea proiect ?
  Este criza partidelor politice atat de mare incat acest lucru sa devina posibil si viabil?
  Criza partidelor politice nu e doar la noi ci si in UE; vezi cazul Frantei…
  Cand alesii nu mai reprezinta electoratul, ci doar pe ei (si/sau pe cei care le-au finantat campaniile, din ce in ce mai costisitoare…), cand sistemul de vot nu permite decat celor care au bani sa fie candidati cu sanse, etc., te intrebi daca nu cumva democratia reprezentativa nu este in criza si ca poate ar trebui sa incercam o forma de democratie mai participativa, etc.
  Intrebari, intrebari fara raspsunsuri, probleme, probleme fara solutii…
  OARE asa SA FIE?!?

  Apreciază

 5. Ana-Maria 8 iulie 2014 la 4:43 PM #

  In vara referendumului, d-nul Antonescu, prin discursul sau si prin corectitudinea de care a dat dovada, m-a convins sa ma inscriu in PNL. Doi ani mai mai tarziu, cand am implinit 18 ani, asta am si facut, in primul rand pentru a particpa la campania electorala pentru prezidentiale.
  Am incredere deplina in Crin Antonescu. Este singurul politician de linia intai care spune adevarul indiferent de costuri si imi pare rau ca cei ca mine, pietonii, micii soldati in armata liberala, nu prea au un cuvant de spus. Va multumesc ca-l sustineti si sper sa aveti si sa avem succes!

  Apreciază

 6. CHIRIAC ALEXANDRU 8 iulie 2014 la 7:45 PM #

  Mai, nu va este rusine! PNL in frunte cu CRIN ANTONESCU au tradat poporul si cu asta punct! Profesorii sunt de dreapta?! Ne-ati promis scaparea de BASESCU si ce a-ti facut! Habar n-ai ce inseamna ,,de dreapta”! ANTONESCU s-a folosit de PNL si va tratat ca niste fraieri, sa-si rezolve un interers personal! cocotarea partenerei de viata in fruntea P.E.! ce-mi vii cu lozinci din astea comuniste!de stanga! JOS tradatorul antonescu si pnl lui basescu!

  Apreciază

  • Radu Zlati 8 iulie 2014 la 11:45 PM #

   Cine a zis ca profesorii sunt de dreapta? Ceea ce s-a pierdut in epoca Tăriceanu a fost ocazia de a transforma cadrele didactice, sau cel puțin o mare parte a acestora, în clasa mijlocie care ar fi putut fi o sprijinitoare a PNL pe termen lung.

   Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. De ce îl vrem pe Crin candidat (5): Pentru că Stolojan! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 9 iulie 2014

  […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (3): VREM PIETONI, NU BARONI! […]

  Apreciază

 2. De ce îl vrem pe Crin candidat (7): Pentru că întrebări fără răspuns! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 17 iulie 2014

  […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (3): VREM PIETONI, NU BARONI! […]

  Apreciază

 3. De ce îl vrem pe Crin Candidat (8): Pentru că PNL, din nou PNL! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 18 iulie 2014

  […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (3): VREM PIETONI, NU BARONI! […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: