De ce îl vrem pe Crin candidat (6): Pentru că PNL über alles!

ZlatiSunt de acord întru totul că, pe termen lung, soluția unei concurențe reale pe piață politică românească este constituirea unui partid de dreapta puternic; iar soluția cea mai pragmatică pentru această constituire este fuziunea Partidului Național Liberal cu PDL, iar apoi absorbția celorlalte grupuscule care se revendică ca fiind partide de dreapta. Sentimentele sau preferințele pe care le împărtășesc împreună cu mulți dintre colegii mei liberali față de unii lideri și reprezentanți ai partidelor de pe partea dreaptă a spectrului politic românesc nu au relevanță pentru această miză esențială pentru România – crearea unei alternative viabile la colosul PSD, care domină necontestat partea stângă a câmpului de joc politic.

Pe de altă parte există o latură non-rațională, cea care este atașată întregului set de valori, simboluri, istorie seculară, tot ceea ce oferă PNL un background inimitabil și nerepetabil la scara istoriei moderne și contemporane românești. Ceea ce face din PNL un bun de patrimoniu al României. Ei bine, din acest punct de vedere, non-rațional dar esențial pentru felul în care mă raportez la istoria națiunii și la istoria mea personală, numele Partidului Național Liberal este o chestiune ne-negociabilă. Și nu numai pentru mine, dar și pentru marea majoritate a membrilor de partid. Liderul național liberal care vine în fața PNL și cere membrilor acestuia să schimbe numele partidului, dispare din PNL cu viteza luminii – asta sper să înțeleagă atât liderii PNL (dincolo de Statutul partidului, stă o istorie de 150 de ani; statutul ai putea să îl schimbi, dar nu poți încerca să tranzacționezi istoria partidului fără să fi zdrobit de această istorie). Asta ca să mă raportez la o singură temă a fuziunii PNL-PDL, dintre multe altele.

Am prezentat toate cele de mai sus pentru a sublinia faptul că, dincolo de a fi de dreapta, eu sunt penelist. Și pentru că, fie ce va să fie, în primul rând eu urmăresc binele general dar în acest context larg, mă dedic binelui partidului meu, continuității sale, afirmării setului său de valori.

Acestea fiind zise, ce se poate întâmpla cu România, cu PNL și cu relațiile PNL-PDL, în cazul în care proiectul lui Crin Antonescu ar fi aplicat? Proiectul însemnând: (1) Crin Antonescu – candidat la Președinția României; (2)  Klaus Johannis – președintele partidului și candidat pentru funcția de premier; (3) PNL membru al PPE, adică un solid sprijin extern; (4) fuziune rapidă cu PDL și candidat comun Crin Antonescu pentru alegerile prezidențiale (la punctul 4 trebuie în mod evident să renunțăm, noua conducere a preferat un ritm mai lent al fuziunii).

Dacă ar fi aplicat, Proiectul Antonescu ar oferi următoarele avantaje:

 • ar da României un candidat cu șanse venind dinspre dreapta (aceasta neînsemnând că Johannis nu ar avea șansele sale, sau că Ponta nu ar fi candidatul cu cele mari șanse în noiembrie…).
 • Ar oferi PNL un președinte, Klaus Johannis, stabil pentru o perioadă de cel puțin 4 ani, deoarece eventuala înfrângere a lui Crin Antonescu la prezidențiale nu ar fi decontată de către șeful partidului, ci strict de către candidat, iar eventuala victorie s-ar răsfrânge pozitiv asupra PNL și a liderului său, cu posibilitatea accederii lui Klaus la funcția de premier, ceea ce ar consolida exponențial poziția sa și în partid. O conducere stabilă și puternică, fără secesiuni notabile (lipsa unei speranțe de victorie în noiembrie poate duce la agravarea fenomenului de părăsire a partidului în favoarea mișcării trădicene).
 • Ar oferi PNL, în negocierile cu PDL o greutate sporită reieșită din faptul, simplu și imposibil de negat, că PDL nu are în garnitura sa de ministeriabili nici un nume care să îl poate egala pe Johannis ca nominalizare de premier, într-un cuplu cu Crin Antonescu.
 • Ca dezavantaj major, proiectul Antonescu implică faptul că unii votanți ai PDL  cu nostalgii băsiste, precum și o parte a electoratului captiv băsist nu l-ar vota pe candidatul dreptei nici măcar în turul doi, din cauza amintirilor legate de vara lui 2014 și de rolul jucat de Crin Antonescu în evenimentele de atunci.

Dacă se aplică Proiectul Johannis (sau a celor care îl consiliază pe actualul lider PNL) asta ar însemna: (1) Klaus Johannis – candidat la Președinția României; (2)  Klaus Johannis – președintele partidului  până la alegerile prezidențiale; (3) o necunoscută în dreptul variabilei de partener al prezidențiabilului, pe postul de premier ce urmează să fie promovat.

Dar odată acest proiect implementat, asta ar duce la următoarele consecințe posibile:

 • Un candidat cu șanse la alegerile din noiembrie, dar șansele lui Johannis ar putea fi în septembrie-noiembrie s-ar putea să difere substanțial față de cele pe care sondajele le oferă în iulie – exemplul Stolojan 2004 este edificator din acest punct de vedere.
 • O necunoscută totală în ce privește succesiunea la conducerea PNL, căci conducerea partidului va fi vacantată în noiembrie: fie Johannis va pleca la Cotroceni (ca învingător) fie la Sibiu (ca învins, căci își va asuma sau va fi obligat să își asume răspunderea înfrângerii). Se poate lesne imagina un scenariu în care lupte interne, acutizate de o posibilă înfrângere a candidatului dreptei, să ducă înspre un nou președinte PNL captiv al propriilor baroni care îl susțin la Congresul ce va urma alegerilor prezidențiale, dar și o accentuare a plecărilor înspre tabăra trădicenistă.
 • O necunoscută totală în ce privește continuarea negocierilor cu PDL. Cu o schimbare de leadership, PNL va putea mai greu să reziste partenerilor de dialog, mai ales în cazul în care Johannis va fi înfrânt.
 • Ca bonus, proiectul oferă electoratului o personalitate politică insuficient definită (atât ca liberal cât și ca reprezentant al dreptei): ceea ce poate atrage votanți din arii inaccesibile lui Antonescu (băsiștii duri, de pildă) poate în același timp să nu atragă voturi din partea în care Antonescu se află în mediul său (liberalii, dreapta în general).

Ar fi ideal ar fi ca la proxima Delegație permanentă calculul rațional să triumfe iar candidatul nominalizat (fie prin retragerea din competiție a lui Klaus Johannis, fie prin votul delegaților) să fie Crin Antonescu, dându-se astfel curs proiectului Antonescu, proiect care cuprindea ambii lideri PNL: Crin, dar și Klaus. Cum însă am descoperit prin propria experiență că politica se face, din păcate, prea rar pe baza unor argumente raționale și prea des pe seama unor interese sau sub influența unor umori personale, pot măcar încerca, acum și aici, să atrag atenția asupra faptului că pe de o parte avem un proiect Antonescu logic articulat, oferind perspective dar și asigurări pe termen mediu față de interesele partidului, iar de cealaltă parte un proiect Johannis nebulos și în mod cert furnizor de incertitudine față de viitorul organizațional al partidului. Ceea ce trebuia să spun am spus, ceea ce trebuia să comunic, am comunicat.

PS: Nu cel mai puțin important aspect al problemei nominalizărilor: dacă, în ciuda argumentelor pe care le-am prezentat în cele cinci articole dedicate acestui episod aparte din istoria PNL, și anume desemnarea candidatului partidului pentru alegerile prezidențiale din 2014, Delegația Permanentă îl va nominaliza pe Johannis? În acest caz dacă Johannis va pierde alegerile la o diferență mai mare de 5 puncte procentuale sau nici măcar nu va apuca să intre în campania electorală, își asumă cineva din PNL răspunderea pentru acest fapt? Poate cineva din lista celor 31 de vicepreședinți proaspăt aleși, eventual domnii Orban sau Atanasiu?

alte articole pe aceeași temă:

Etichete:, , , , , , , , , ,

15 comentarii pe “De ce îl vrem pe Crin candidat (6): Pentru că PNL über alles!”

 1. Ciprian 10 iulie 2014 la 3:40 PM #

  excelenta analiza si viziune, de fapt nu ma surprinde ca vine din partea domnuli Zlati. Asa trebuie sa gandeasca un liberal adevarat, nu numai ca afiliat politic ci ca stare de spirit! Respect!

  Apreciază

 2. Sneider Silviu 10 iulie 2014 la 4:06 PM #

  Aveti perfecta dreptate,gasesc in articolele prezentate ,o logica necontestabila,iar urma acestia sa se si materializeze.Succes…….!!!

  Apreciază

 3. kmy 10 iulie 2014 la 9:41 PM #

  atanasiu prin ce e liberal? ce mesaj da atanasiu cand poza de fundal de pe facebook e cu sigla PSD si are sloganul usl-ului din 2012? Deci chiar unul din locotenentii cei mai importanti ai lui iohannis da apa la moara psd-ului cu USL-Traieste! Consecinta logica inclusiv iohannis e pro usl-traieste( mai ales ca n-am auzit din gura lui, si-au trecut luni bune de cand e mai mediatizat, sa emita macar o idee anti politici ale guvernului psd si ponta, deci cum se defineste acest om pe scena politica, de ce l-ar vota pe el dreapta romaneasca? In acest timp ponta mai arunca mici sau mari momeli pentru electoratul de dreapta mai debsolat, chiar aceasta reducere cu 5 % a CAS-ului va fi un argument serios lansat in electoratul de dreapta; in acelasi timp iohannis ce face? Devine Predoiu mai incisiv, deja se pozitionat mai bine ca iohannis in cursa prezidentiala si inca n-a inceput campania. Nu inteleg ce vrea petrache-orban-atanasiu, o eventuala preluare ulterioara a partidului dupa debarcarea lui iohannis?

  Apreciază

 4. corrie 10 iulie 2014 la 11:24 PM #

  Perfect punctat sfarsitul analizei,dl-e Zlati! De reflectat si de tinut minte…

  Apreciază

 5. maria 11 iulie 2014 la 8:34 PM #

  Analiza este pe proiectul lu’ Antonescu de AZI , MIINE NU SE STIE !! Esecul si-l vor asuma la fel ca la europarlamentare !!!

  Apreciază

 6. George Surdulescu 13 iulie 2014 la 6:59 AM #

  Atentiune: 15+12 << 27

  Vad ca in aceste analize,se tine cont doar de activul de partid si nu se ia in calcul exact electoratul liberal (cei neinscrisi ,dar cu vederi liberale). Mai vad ca in "pragmatismul" lor,oportunistii din partid , ii considera "de dreapta" pe PDL-isti (Blaga , Macovei, Stolojan ..), pe PMP-isti (Udrea,EBA &co), pe MRU si pe marele cirmaci Basu'(cu toata gasca lui stalinisto-securista..)… ,majoritatea provenita din FSN-ul comunist!
  Chiar sunt crezuti asa prosti, usor manipulabili, lasi si lipsiti de orice urma de patriotism si de morala TOTI romanii ???

  Apreciază

  • Radu Zlati 14 iulie 2014 la 10:17 AM #

   Electoratul este extrem de important, dar aparatul de partid și electoratul hard core sunt esențiale.

   Apreciază

   • George Surdulescu 17 iulie 2014 la 12:51 PM #

    De votat, voteaza PNL,…doar electoratul liberal,..care trebuie sa includa si electoratul hard ! Intrebare intrebatoare : care-o fi “extrem de important” si care “esențial”?

    Apreciază

 7. Liliana Necula 13 iulie 2014 la 10:42 PM #

  Imi permit sa va fac o sugestie : daca marti, la Delegatia permanenta sau in BPN, va veni vorba de candidatura, ati putea propune ca fiecare din cei doi candidati sa-si depuna si sa-si sustina proiectul de tara in calitate de candidat la cea mai inalta functie.

  Apreciază

  • Radu Zlati 14 iulie 2014 la 1:02 AM #

   Se poate propune dar nu cred că ar fi acceptat.

   Apreciază

 8. Liliana Necula 14 iulie 2014 la 12:53 AM #

  Crin a dat un interviu in aceasta seara in care spune acelasi lucru : http://www.gandul.info/politica/interviurile-gandul-testul-antonescu-pentru-iohannis-trei-intrebari-extrem-de-importante-pentru-viitorul-pnl-12931972 ; din cate imi dau seama, nu mai spera nimic.

  Apreciază

 9. Ionut 16 iulie 2014 la 3:40 PM #

  Inteleg argumentarea dvs., dar contextul este mai larg.
  Ponta puncteaza la capitolul bune-intentii, cu reducerea CAS si tragerea la raspundere a tortionarilor (care, in final, vor ramane nepedepsiti, conform argumentatiei av. Sergiu Andon, referitoare la Constitutia si legile Romaniei).
  In acelasi timp, PNL ce face? Se framanta intern cu intrebarea „sa fie Antonescu sau Johannis?” si pregateste fuziunea cu PDL.
  Practic, PNL e inexistent pentru cetateanul de rand. Exista o intrebare la care nu a dat nimeni un raspuns clar in Romania : este periculoasa exploatarea gazelor de sist? Daca nu, trebuie dat un raspuns CLAR si ARGUMENTAT. Daca da, atunci Chevron trebuie SA SE CARE, cu tot lobby-ul lui cu tot.
  Romanii MERITA sa fie luati in seama, iar partidul care va face asta MERITA sa castige prezidentialele.
  Trebuie sa ne amintim ca initiativa cu pedepsirea tortionarilor nu a fost luata de guvernul Ciorbea, nici de guvernul Tariceanu (cum ar fi fost normal), ci de guvernul Ponta.
  PSD incearca sa capteze capital electoral pe analize foarte clare. Cu declaratii de bune intentii incearca sa castige simpatia unor segmente de electorat de dreapta.
  PNL trebuie sa dea in vileag toata mizeria pesedista, imprumuturile halucinante pe care le face statul roman de la banci, imprumuturi ale caror dobanzi le vom plati tot noi, din saracia noastra. Tocmai astia care declarau ca sunt mandri ca sunt romani nu fac NIMIC pentru Romania. Trebuie sa fim constienti de faptul ca NIMENI din afara nu ne vrea binele si nu e preocupat de interesele noastre. Deci daca nici noua nu ne pasa de Romania, s-a terminat.
  Domnule deputat, am ajuns la concluzia ca daca oamenii nu se pot intelege intre ei cum e mai bine, atunci sa dea cu banul sau sa traga la sorti. Indiferent cine si cand hotaraste PNL sa fie candidatul la presedintie, trebuie sa duca o lupta serioasa cu PSD. Credeti-ma, asta consider eu ca e prioritatea zero. Faceti ca vocea PNL sa se auda. Chiar si in Parlamentul European. Eu l-as intreba pe Juncker : ” Bai, nesimtitule, de ce n-ai spus inainte de vot ca in timpul mandatului tau nici o tara nu va fi admisa in UE? Aderarea tine de anumite criterii, nu de vointa unei persoane fizice!” (bine, poate cu alte cuvinte).
  Revenind la problemele interne, nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla in Romania daca Ponta ajunge presedinte.

  Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. De ce îl vrem pe Crin candidat (7): Pentru că întrebări fără răspuns! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 17 iulie 2014

  […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (6): PENTRU CĂ PNL ÜBER ALLES! […]

  Apreciază

 2. De ce îl vrem pe Crin Candidat (8): Pentru că PNL, din nou PNL! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 18 iulie 2014

  […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (6): PENTRU CĂ PNL ÜBER ALLES! […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: