Ofensiva ucraineană în Harkov. Ziua 6 – 11.09.2022

Deoarece zona Harkov a fost cedată, practic, de către armata rusă către unitățile armatei ucrainene, acesta este ultimul articol dedicat acestei ofensive – o reușită, o mare reușită militară a Ucrainei.
Pentru viitor voi relua articolele pe tema „RĂZBOI ÎN UCRAINA. UPDATE”. Probabil ofensiva ucraineană va continua pe frontul de Est (Ugledar, cel mai probabil, sau Bakhmut; nu este exclus nici Donetsk) sau prin reluarea ofensivei în Sud (Kherson). Urmează, evident, timpuri interesante. Țineți aproape!

ISW

Forțele ucrainene au provocat o înfrângere operațională majoră Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Harkov într-o contraofensivă rapidă. Succesul ucrainean a rezultat din proiectarea și execuția abil de campanie care a inclus eforturi de a maximiza impactul sistemelor de arme occidentale, cum ar fi HIMARS. Discuția lungă a Kievului și apoi anunțul unei operațiuni de contraofensivă care vizează regiunea Herson au atras trupe substanțiale ruse departe de sectoarele în care forțele ucrainene au efectuat atacuri decisive în ultimele câteva zile. Forțele armate ale Ucrainei au folosit HIMARS și alte sisteme occidentale pentru a ataca liniile de comunicație terestre rusești (GLOC) în regiunile Harkov și Herson, punând condițiile pentru succesul acestei operațiuni. Liderii ucraineni au discutat cu mult mai ostentativ asupra grevelor din sud, însă, cu succes, i-au încurcat pe ruși cu privire la intențiile lor în Oblastul Harkov. Sistemele de arme occidentale au fost necesare, dar nu suficiente pentru a asigura succesul Ucrainei. Utilizarea ucrainene a acestor sisteme într-o campanie bine concepută și bine executată a generat succesul remarcabil al operațiunilor de contraofensivă din regiunea Harkov.

Recucerirea ucraineană a Izyum a pus capăt perspectivei ca Rusia să-și atingă obiectivele declarate în regiunea Donețk. După ce s-a retras de la Kiev la începutul lunii aprilie, obiectivele declarate ale Rusiei au fost de a ocupa întregul teritoriu al regiunilor Lugansk și Donețk.[1] Campania rusă pentru atingerea acestor obiective a fost un atac de-a lungul unui arc de la Izyum prin Severodonețk până în zona de lângă orașul Donețk. Atacul urmărea să pună mâna pe Severodonețk, Lysychansk, Slovyansk, Bakhmut și Kramatorsk și să continue până la granița de vest a regiunii Donețk. Forțele ruse au reușit să cuprindă Severodonețk pe 24 iunie și Lysychansk pe 3 iulie, după o campanie lungă și extrem de costisitoare, dar apoi au culminat în mare parte, nefiind așezări majore și un teritoriu mic.[2] Poziția rusă în jurul lui Izyum îi amenința în continuare pe apărătorii ucraineni ai Slovianskului și le-a păstrat rușilor posibilitatea de a reveni la atacul asupra sectoarelor nordice ale arcului, 

Pierderea lui Izyum condamnă planul inițial de campanie a Rusiei pentru această fază a războiului și asigură că avansurile Rusiei către Bakhmut sau în jurul orașului Donețk nu pot fi decisive (dacă au loc deloc). Chiar și capturarea lui Bakhmut de către Rusia, care este puțin probabil să aibă loc, având în vedere că forțele ruse s-au înțepenit în așezările minuscule din jur timp de săptămâni, nu ar mai sprijini niciun efort mai mare de a îndeplini obiectivele inițiale ale acestei faze a campaniei, deoarece nu ar fi susținută de un avans de la Izyum în nord. Continuarea operațiunilor ofensive ale Rusiei împotriva lui Bakhmut și în jurul orașului Donețk și-au pierdut astfel orice semnificație operațională reală pentru Moscova și nu fac decât să irosească o parte din puterea de luptă eficientă extrem de limitată pe care Rusia o păstrează.

Recomandări cheie

  • Forțele ucrainene au provocat o înfrângere operațională majoră Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Harkov într-o contraofensivă rapidă.
  • Autoritățile ucrainene au închis ultimul reactor activ de la centrala nucleară Zaporizhzhia pe 11 septembrie.
  • Ministerul rus al Apărării a confirmat că forțele ruse se retrag din poziții în toată regiunea Harkiv, cu excepția celei mai estice.
  • Milbloggeri ruși au definit râul Oskil, care curge de la Kupyansk la Izyum, drept noua linie de front după retragerea Rusiei din pozițiile din estul Oblast Harkov.
  • Forțele ucrainene au avansat în Vovchansk și Velykyi Burluk, chiar la sud de granița internațională.

Contraofensive ucrainene  (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși)

Estul Ucrainei:  (linia Vovchansk-Kupiansk-Izyum-Lyman)

Harta de informare a Ministerului rus al Apărării din 11 septembrie a confirmat că forțele ruse se retrag din așezările din jurul orașului Harkiv, din nordul Oblastului Harkiv și din așezările de pe malul vestic al râului Oskil.[13] Surse și bloggeri rusești au identificat râul Oskil care curge prin Kupyansk și Izyum drept noua linie de front pe axă, iar forțele ruse vor continua, de asemenea, să opereze pe malul estic al râului Siverskyi Doneț la sud-est de Izyum.[14] Imaginile geolocalizate și de pe rețelele de socializare au confirmat că forțele ucrainene au intrat în Vovchansk și Velykyi Burluk întrerupând liniile de comunicație terestre rusești (GLOC) de-a lungul autostrăzii T2104 și au ajuns la granița internațională la nord de orașul Harkiv. [15] Imaginile geolocalizate arată, de asemenea, că forțele ucrainene au preluat controlul asupra Izyum și a așezărilor din sud și sud-vest pe 11 septembrie.[16] Trupele ruse s-au retras probabil din zonă în mare grabă, iar postările pe rețelele de socializare arată tancuri abandonate și alte echipamente militare grele în apropiere de Izyum, ceea ce indică faptul că trupele ruse nu au reușit să organizeze o retragere coerentă.[17] Surse ruse au susținut că trupele ucrainene continuă eforturile de a traversa râul Siverskyi Doneț la nord-est de Slovyansk și de a intra în Lyman. Un milblogger rus a indicat că trupele ruse vizează ucrainenii în jurul lui Lyman, dar că trupele ruse păstrează controlul asupra așezării în ciuda încercărilor de avansuri ucrainene.[18] Imaginile de luptă realizate în Bilohorivka, regiunea Lugansk, pe 11 septembrie, confirmă că trupele ucrainene au reluat terenul în regiunea Lugansk.

Military Land

Rezumatul zilei:

Succesul ucrainean pe câmpul de luptă ia forțat pe ruși să ordone retragerea forțelor sale din regiunea Harkov. Inamicul nu a fost capabil să țină pasul cu progresul ucrainean, iar întăririle nu au ajuns la timp. Forțele ruse s-au retras în panică, lăsând în urmă sute de echipamente și tone de provizii. Armata ucraineană nu numai că a eliberat mult teren, dar a capturat și echipamente care merită echipate cu cel puțin o nouă brigadă.

Trupele ruse continuă să aibă un succes local lângă Bakhmut, unde au reușit să captureze Kodema după săptămâni de lupte.

Direcția Harkiv și Chuhuiv

  • Comandamentul rus, după operațiunea de succes ucraineană din vecinătatea Balakliia, Kupiansk și Izium, a ordonat forțelor ruse rămase să se retragă peste graniță și râul Oskil.
  • Forțele ucrainene au intrat ulterior în zeci de așezări, majoritatea fără nicio rezistență. Satele confirmate vizual sunt marcate cu albastru, cele din care ne lipsesc dovezile vizuale sunt marcate cu culoarea gri.
  • Trupele ucrainene au ajuns la granița cu Rusia în după-amiaza zilei de 11 septembrie 2022.

Analiză R. Myers

What we have seen here is a complete Ukrainian breakthrough into Russian lines. The Ukrainians attacked Balakleya on the 7th of September. The Russian garrison initially held out. When the Ukrainians failed to punch through, they simply flanked and bypassed the town, forcing the Russian garrison to withdraw or face isolation from their own lines. By the 8th of September, the Ukrainians had advanced at least 50km into the Russian rear in the direction of Kupiansk.
The reasons behind this breakthrough? We have long stated that Moscow’s refusal to mobilise hampered the Russian armed forces in its task, meaning they simply don’t have the manpower required to fulfil the mission issued by their leadership. 200,000 men is simply insufficient to hold a front 1,100km long and something had to give.
The Donbass would have been a tough nut to crack for the Ukrainians because this is where the Russians have concentrated most of their manpower and firepower. However, The Ukrainians did strike in Balakleya which was a zone lightly held by the Russians: It seems the whole region was guarded by DPR/LPR reservists and Rosvgardia militiamen. Those „guards” held in Balakleya but folded elsewhere, causing a domino effect. It also seems that those Russian lines were held pretty lightly, relying on a network of small outposts and garrisons. The Russian lines in the area were not properly layered, relying on a “thin crust”. Balakleya and Kupiansk are the main Russian logistics nodes for keeping the Izyum salient resupplied.
With their rear folding and threatened and Izyum at risk of being enveloped, Russian troops had to react fast: They started to pull back.
A fair few Russian/pro-Russian channels were pretty angry and vocal by the 9th of September, stating that it took the Russian command 3 days to react and send in reinforcements toward Kharkiv. This anger ignored the fact that Moscow relies on a small pool of reserves due to its refusal to mobilise its armed forces. In any case, some of those reinforcements started to arrive in the Russian rear areas on the 9th. Mi-26 heavy lift helicopters were involved in ferrying troops and hardware, highlighting a sense of urgency (Russia operates only a handful of those).
Ukrainian forces targeted the bridge over the Oskil river, in Kupiansk, on the 9th of September, again hindering Russian logistics immediately behind the front. Said Ukrainian forces entered Kupiansk (West bank of the Oskil river) on the 10th of September, with Russian troops still inside the city and still in control of the east bank of the Oskil river.
Liman came under Ukrainian fire yesterday (10th) while Ukrainian troops pushed toward Izyum from the West. Pontoon bridges were also apparently established by the Ukrainian side over the Siversky Donets river near Liman.
Late last night, the Russian high command announced that it was “relocating” troops from the Izyum and Balakleya fronts to focus better on pursuing objectives in the Donbass. Basically, Russian forces were ordered to pull out of the Izyum salient and part of the Kharkiv Oblast to avoid encirclement. While this retreat is saving thousands of Russians and separatist servicemen from being cut off, it has wiped off months of Russian progress.
This is the second time this year that Russia trades land for time and retreats from a sector. The Ukrainian advance in Kharkiv has been the biggest breakthrough of the war since the Russian breakthrough in the Kherson region in the early days of the conflict.
It seems the Russian armed forces will try and build a stable defensive line along the Oskil and Seversky Donets rivers. On the one hand, water level is relatively low on those two rivers at this time of the year. On the other hand, the retreat should have freed more troops, enabling the Russians to establish defensive lines with a higher manpower density than before. This is a race between the two armies and their attached logistics.
There have been reports of pro-Russian and Russian-speakings Ukrainian citizens fleeing east and north toward the Donbass and Russia, ahead of the arrival of Ukrainian troops.
Conflicting reports about Ukrainian presence in Liman, Svatove and Kremina. Again, all to be taken with a pinch of salt as the situation is pretty fluid and both sides are literally flooding the feed with claims and counterclaims.
The Russian defence and Russian retreat have been covered by air strikes, artillery strikes and missile strikes. Kramatorsk, Seversk, Kharkiv, Chuhuiv and Nikolayev were hit hard. The Ukrainian side has lost a fair amount of men and hardware in its twin offensive and has expanded a large amount of ammunition. There will come a time when they will have to stop, rest and refit. The Russian side seems to have lost hardware, too. Especially in the Kharkiv region in the early days of the offensive when Rosvgardia units gave way. Rosvgarida militiamen are not “soldiers”. They were never trained for frontline duty and should not be used as such.
While the Ukrainian offensive in the Kherson area has been so far a typical Ukrainian operation, with frontal assaults and an attempt to grind the opponent, the offensive in the Kharkiv region has had a totally different feel: Small units moving fast, Russian strongpoints were often flanked and bypassed rather than confronted frontally. Units with foreign fighters/mercenaries/volunteers were also involved in the overall operation, judging by the amount of videos in English language published on social media in the past few days.
President Putin will probably admonish his commanders for the Russian performance on the ground. Said commanders will more than likely state the obvious: The Ukrainians are not fighting alone and benefit from NATO intel gathering capabilities, logistics, hardware and targeting coordinates. Furthermore, the Russian armed forces are fighting with one hand behind its back thanks to the civilian leadership’s refusal to fully mobilise.
How will the power that be in Moscow react?

Comunicate Ministerul Apărării – Federația Rusă

💥 Pe direcțiile Nikolaev-Krivoy Rog și Harkov din 6 până în 10 septembrie, pierderile regimului de la Kiev s-au ridicat la peste 4.000 de morți și peste 8.000 de răniți
💥 Forțele aerospațiale ruse, forțele de rachete și artileria efectuează lovituri de înaltă precizie împotriva unităților și rezervelor Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov. Ca urmare a grevelor, forța de muncă și echipamentul militar al unităților brigăzilor 14 și 92 mecanizate ale Forțelor Armate ale Ucrainei din zonele Staroverovka, Chuguev și Volosskaya Balakleya, brigada 113 de apărare teritorială din așezarea Novaya Vodolaga, precum și punctul de desfășurare a mercenarilor străini în zona așezării au fost lovite. punctul Klugino-Bașkirovka. Pierderile inamicului s-au ridicat la peste 200 de militari și peste 20 de unități de echipament militar.
◽️ În plus, în timpul zilei, loviturile de foc concentrate au provocat înfrângerea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei în zonele așezărilor Pristin, Boldyrevka, Sinikha, Beloe, Komarovka, Gorokhovatka, Kupyansk, Senkovo și Podvysokoe din Harkov regiune. Peste 250 de militari ucraineni, 12 vehicule blindate, trei piese de artilerie de camp, un lansator de rachete multiple și 17 vehicule au fost distruse.
📊 În total, de la începutul operațiunii militare speciale, au fost distruse: 293 avioane, 153 elicoptere, 1933 vehicule aeriene fără pilot, 374 sisteme de rachete antiaeriene, 4883 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 831 vehicule de luptă multiplu. sisteme de lansare de rachete, 3378 de tunuri de artilerie de câmp și mortiere și, de asemenea, 5469 de unități de vehicule militare speciale.

Analiză Voenkor Astrakhan

◽️ Trebuie recunoscut că calculul strategilor NATO pentru un război înainte de a provoca pierderi critice, aparent, trebuie considerat de succes. Ei au reușit să zădărnicească planul pentru un război rapid și să îl traducă în forma pe care o consideră benefică. Dar este o sabie cu două tăișuri…
◽️ Acum cel care va pierde, dacă natura acțiunilor va fi păstrată, cine se va rupe primul. Nu doar ca armată, ci ca societate în ansamblu. Problema este că Ucraina are o aprovizionare nesfârșită de arme din străinătate, așa că poate compensa aproape orice pierdere de arme și echipament militar. Posibilitati financiare aproape nelimitate: pur si simplu li se vor da atat de multi bani cat au nevoie. Și singurul lucru din care se pot epuiza cu adevărat este resursa umană, sau mai degrabă toleranța societății la pierderi.
◽️ Prin urmare, urmează un război lung, iar inamicul are o superioritate numerică. Și dacă războiul este simetric, atunci șansele sunt mai probabile de partea lui. Situația poate fi schimbată prin superioritate calitativă. Să spunem, acțiuni la scară largă ale aviației și marinei. Sau o victorie morală și psihologică, dacă vrei, o victorie în idei și înțelesuri.
◽️ Trebuie să privim lucrurile cu sobrietate, analogiile cu cel de-al Doilea Război Mondial nu sunt prea potrivite aici, din păcate sau din fericire. Acesta seamănă mai mult cu Vietnamul, în care americanii au putut să-și schimbe fiecare pe 15 vietnamezi, dar au pierdut războiul. Lucrul bun este că ucrainenii nu sunt vietnamezi, indiferent cine se consideră a fi. Lucrul rău este că noi înșine nu prea înțelegem cine suntem.

Analiză Vechiul Edda

Faptul că serviciile secrete occidentale au sprijinit Ucraina încă de la începutul conflictului (adică cu mult înainte de 24 februarie 2022) nu a fost niciodată un secret și s-a discutat despre „nivelul revoluționar de interacțiune” dintre serviciile de informații americane și ucrainene. înapoi în martie. Acum, NY Times raportează că serviciile de informații americane au coordonat ofensiva ucraineană, transmițând date Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv „despre slăbiciunile Rusiei”. Mai mult, se afirmă în mod explicit că datele americane au permis Forțelor Armate ale Ucrainei, în special, să distrugă comandanții ruși și să ne distrugă depozitele de muniții.
Luptăm împotriva celui mai avansat sistem de informații tehnice din lume. Nu este atotputernic și nu vede totul, dar poate urmări mișcări mari ale formațiunilor militare NATO în apropierea frontului și, după cum vedem, împărtășește de bunăvoie aceste informații cu ucrainenii.
Nu putem elimina această asistență - Ucraina va continua să primească informații. Dar putem face două lucruri. În primul rând, să ne schimbăm propria abordare a camuflajului, luând în serios problemele comunicării ascunse, concentrării și dispersării, stabilirea de poziții false, efectuarea de mișcări false și alte mijloace de a induce în eroare inamicul. Și în al doilea rând, o abordare a capacităților militare ale Ucrainei.
Pentru a implementa informațiile de informații, trebuie să aveți forțe armate pregătite pentru luptă. Pregătirea de luptă a Forțelor Armate ale Ucrainei este acum susținută doar de provizii din Vest, pe care le putem opri - și trebuie să facem acest lucru dacă vrem să câștigăm.
Cât despre Statele Unite... doar amenințarea cu armele nucleare nu este suficient. Ar fi timpul să testăm ceva sfidător, deoarece există un teren de antrenament. Ajutați să înțelegeți implicațiile.

Rybar

Harkov începând cu data de 17.30, 11 septembrie 2022
▪️ Forțele Armate RF au retras practic trupele de pe teritoriul regiunii Harkov, inclusiv din nordul regiunii. Controlul Forțelor Armate ale Ucrainei asupra Volcansk, Veliky Burluk și Liptsy a fost confirmat, dar nu există unități rusești în alte așezări. Voluntarii ajută refugiații din zonele de frontieră ale regiunii Belgorod.
▪️ Subdiviziunile celui de-al 60-lea OMSB „Veterani” au deținut până la ultimul coridorul și pozițiile separate în Izyum pentru a asigura evacuarea rezidenților către teritoriile controlate de Forțele Armate RF.
▪️ Noua linie a frontului trece de-a lungul râului Oskol, pe malul stâng al căruia unități ale Forțelor Armate Ruse sapă. Informațiile difuzate în mod activ ieri despre avansarea în continuare a Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția LPR au fost umplute de războiul informațional ucrainean.

Analiză Boris Rhojin

1. Inamicul a continuat să ocupe satele abandonate din nordul regiunii Harkov.
2. Forțele armate RF continuă să echipeze noi poziții la granița cu Ucraina și regiunea Harkov.
3. Forțele Armate RF vor continua să întărească frontul pe râu. Oskol.
Apărarea lui Krasny Liman continuă, care este atacat de inamic.
4. Svatovo și Lisichansk sunt sub controlul deplin al Forțelor Armate ale Federației Ruse și al armatei LPR - Forțele Armate ale Ucrainei nu au fost acolo și nu sunt.
5. Inamicul continuă încet să ocupe Izyum, dar încă nu a anunțat oficial capturarea orașului, probabil că va fi anunțat mâine.
6. Kupyansk este încă împărțit în 2 părți: Forțele Armate ale Ucrainei - în vest, Forțele Armate ale Federației Ruse - în est.
7. Inamicul acumulează forțe în direcțiile Donețk și Herson, încercările de lovitură sunt posibile în următoarele 1-2 zile. În operațiunea Balakliya, Forțele Armate ale Ucrainei nu au folosit toate rezervele disponibile.
8. În urma atacurilor nocturne asupra instalațiilor de producere a energiei, 2 centrale termice au fost grav avariate, ceea ce a provocat o criză a aprovizionării cu energie în mai multe regiuni ale Ucrainei. Cu un impact sistemic asupra sistemului energetic, Federația Rusă este destul de capabilă să realizeze un colaps energetic în Ucraina.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: