Marius Oprea: „Voiculescu a fost mai mult decat un simplu informator”

Istoricul Marius Oprea vorbeste pentru Romaniacurata.ro despre ofiterul sub acoperire Dan Voiculescu inca nedovedit si despre sesizarea penala pentru fals in declaratii ce ar trebui depusa de CNSAS impotriva politicianului. Oprea crede ca o lege a lustratiei nu mai este posibila in Romania de astazi, insa sugereaza introducerea in noua lege electorala a interdictiei de a candida pentru fostii colaboratori si lucratori ai Securitatii.

Reporter: Senatorul Dan Voiculescu a fost declarat de judecatori, definitv, colaborator al Securitatii. Unii politicieni si analisti politici au incercat sa minimalizeze importanta deciziei judecatoresti, sustinand ca este tardiva si fara efecte practice. Dumneavostra ce credeti?

M. Oprea: Tardivitatea se datoreaza incercarilor lui Dan Voiculescu de a-si repara imaginea in justitie. Nu a reusit. La asemenea argumente eu raspund foarte clar si simplu: nu este niciodata prea tarziu pentru adevar. Adevarul in legatura cu Dan Voiculescu s-a aflat. Este drept, nu tot adevarul. S-a aflat doar ca a fost informator, dar el a fost mult mai mult decat atat. A fost seful Crescent, firma care lucra pentru Securitate in cadrul IC Dunarea si a participat in mod activ, sa zicem asa, la devalizarea economiei romanesti. Nu pot sa uit ceea ce facea firma Crescent si cum si-a realizat Dan Voiculescu acest imperiu financiar. Domnul Voiculescu a fost, probabil, informator in tinerete. Dar dupa aceea, fara indoiala, domnul Voiculescu a devenit ofiter sub acoperire. Insa aceste dosare sunt secrete de stat pentru ca s-ar crea un precedent daca ar fi devoalat dosarul dansului. Atunci ar trebui sa se devoaleze si dosarul lui Teodor Stolojan care era contabilul conturilor AVS, aport valutar special, la care lucrau, pe de o parte si Stolojan si domnul presedinte Basescu si asa mai departe. Sunt prea multi. Ceea ce traim noi acum ilustreaza ceea ce numeam prin 2004 “privatizarea comunismului”. Ei au realizat-o. Acum, asta-i vina cea mai mica a lui Voiculescu. Bineinteles, se poate pune intrebarea de ce Dan Voiculescu este asa pornit impotriva acestei decizii a judecatorilor. Este, daca vreti, un reflex crestin. Iuda este mult mai damnat decat Pilat din Pont. Pe acest reflex functioneaza, din pacate, si CNSAS. Eu m-as fi asteptat sa “scoata” mult mai multi ofiteri de securitate decat informatori, ca au de unde.

Reporter: Ati fi dispus sa faceti plangere penala privind falsul in declaratii impotriva lui senatorului Dan Voiculescu si impotriva deputatului PDL Sorin Gheorghe Buta, dovedit deasemenea colaborator al Securitatii?

M. Oprea: Nu trebuie sa o fac eu. Normal ar trebui ca Parchetul sa se autosesizeze ca in cazul Monei Musca si sa-i cerceteze pentru fals si uz de fals. Nu vreau sa se acrediteze ideea ca exista un razboi personal intre mine si Voiculescu. Nici nu-l cunosc. O sesizare de acest gen ar trebui sa fie facuta de serviciul juridic al CNSAS.

Reporter: In alta ordine de idei, ce sanse mai exista pentru adoptarea Legii lustratiei in Romania?

M. Oprea: Nu sunt sanse. Insa ceea ce s-ar putea schimba ar fi legea electorala, in care s-ar putea promova masuri cu caracter de lustratie. In acest moment avem o asemenea masura de lustratie in legea functionarilor publici, in care se spune ca nu pot fi functionari publici cei care au colaborat cu Securitatea. Este adevarat, nu stiu in ce masura se aplica si cine verifica acest lucru. Prevederea exista si nu este socotita neconstitutionala. Se pot stabili masuri similare si in legea electorala, care este in curs de modificare. O lege a lustratiei nu cred ca mai are sanse de reusita.

Reporter: Ce ar trebui facut pentru a rezolva problema despagubirilor pentru fostii detinuti politici si urmasii acestora?

M. Oprea: Cu Legea 221/2009 sunt foarte mari probleme. Sunt initiatorul acestei legi si am avut o dezbatere recenta cu avocatii din baroul Timis pe acesta tema. Esenta legii s-a pastrat: toate condamnarile au fost si sunt considerate prin lege, abuzive si ilegitime. Insa, judecatorii nu aplica o practica unitara. De pilda, la Oradea sunt admise plangerile, nu insa si la Timis. Acesta este responsabilitatea Ministerului Justitiei. Legea ar fi trebuit insotita imediat de niste norme de aplicare. La inceputul anului 2009, cand legea a fost in dezbatere la Camera Deputatilor, in comisia juridica, datorita majoritatii si a propunerilor celor din PDL, s-a introdus procuror in sedinta. Ce sa caute procurorul intr-o sedinta de judecata intr-un proces civil? Procurorul, ca reprezentat al statului apara punctul de vedere exprimat de Ministerul Finantelor si ne trezim in situatia in care Justitia a devenit un apendice al Minsiterului de Finante, nu mai este putere in stat.

Reporter: In acelasi timp, cunoasteti faptul ca un articol din aceasta lege a fost declarat neconstitutional in toamna anului trecut. Pe acest motiv, fostii detinuti politici nu obtin in prezent niciun leu despagubire. Legea nu a fost modificata. De ce acest lucru?

M. Oprea: Nu existat vointa politica pentru asta. Articolul declarat neconstitutional ar fi trebuit reformulat de catre Guvern, de catre domnul Boc, prin ordonanta de urgenta, exact cum am facut pe cand eram consilier al prim ministrului Tariceanu cu legea de functionare a CNSAS. Pentru ca atunci am reusit sa salvez intr-un timp record CNSAS, altfel nu-l mai aveam.

Reporter: Care este imaginea ce va vine in minte cand va amintiti ca vicepresedintele Senatului a fost dovedit colaborator al Securitatii?

M. Oprea: Este , daca vreti, o fotografie a Romaniei de astazi, in care Partidul si Securitatea ne conduc in continuare.

sursa: APRC

Etichete:, , , , , , , ,

2 comentarii pe “Marius Oprea: „Voiculescu a fost mai mult decat un simplu informator””

 1. viesparul 16 martie 2011 la 6:08 PM #

  fraza aceasta spune tot: „s-ar crea un precedent daca ar fi devoalat dosarul dansului. Atunci ar trebui sa se devoaleze si dosarul lui Teodor Stolojan care era contabilul conturilor AVS, aport valutar special, la care lucrau, pe de o parte si Stolojan si domnul presedinte Basescu si asa mai departe. Sunt prea multi. „

  Apreciază

 2. Gondolin 16 martie 2011 la 6:40 PM #

  aveti dreptate.
  Singura chestie cu care nu ma impac este faptul ca (pur-si-simplu) nu poti faca politica in felul in care Oprea o face. Toate criticile lui mi se par normale, dar nu din partea unui membru de partid. La fel cu criticile lui Macovei sau Voinesc, de altfel.

  Politica se fac cu mainile manjite, si chiar bratele – manjite pana la cot.

  O sa imi spuneti ca politica trebuie sa fie morala. O sa va spun ca experienta mea (de profesor de istorie, nu de om politic) imi spune ca morale (sau doar avand in vedere binele public) trebuie sa fie scopurile… si pentru atingerea acestor scopuri se pot face compromisuri.
  Toti oamenii politici le-au facut, de la noi sau de aiurea, in mai mica sau in mai mare masura.

  Singura problema care s-ar pune deci daca alianta cu PC/PSD este un compromis acceptabil sau nu, daca este un pret acceptabil pentru rasturnarea oranjgutanilor de la putere. Sau nu.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: