Comisie PE: România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile pentru aderarea la Schengen

Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European a stabilit că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare aderării la Schengen, un vot în plen pe această temă fiind programat în iunie, iar decizia finală va aparţine Consiliului European, informează un comunicat oficial.

Pe baza rapoartelor de evaluare, membrii Comisiei PE au stabilit că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare pentru aderarea la Schengen, recomandând ca Parlamentul European să fie informat în continuare în legătură cu măsurile suplimentare care trebuie luate în sectorul frontierei dintre Bulgaria, Turcia şi Grecia.

Membrii Comisiei au considerat că, deşi există unele probleme care vor trebui reevaluate şi care vor fi în centrul atenţiei în continuare, acestea nu reprezintă obstacole în calea admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.

„Sunt pregătite aceste două ţări pentru aderarea la Schengen? Răspunsul meu clar este da. Iar acest lucru este clar din rapoartele de evaluare şi în urma vizitelor pe care le-am efectuat. La unele capitole, cele două ţări sunt chiar mai bine pregătite decât alte state care deja sunt membre Schengen”, a declarat raportorul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Carlos Coelho.

„Unele dintre aceste pregătiri se datorează faptului că investiţiile au fost făcute recent, echipamentele suntmai noi, mai moderne şi mai eficiente. De asemenea, au fost şi implicări politice: ambele ţări au beneficiat de implicare politică pentru a demonstra că îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen”, adaugă Coelho.

Coelho a subliniat necesitatea recunoaşterii faptului că, din cauza imigraţiei ilegale, frontiera dintre Bulgaria, Grecia şi Turcia rămâne una dintre zonele cele mai sensibile. Acest lucru înseamnă că Bulgaria trebuie să ia unele măsuri suplimentare, inclusiv să aibă un plan special de acţiune care să fie implementat când aderă la Schengen şi să intensifice cooperarea cu Grecia şi Turcia.

„Este important să reţinem că eliminarea controalelor la frontierele interne necesită un nivel ridicat de încredere reciprocă între statele membre în existenţa controalelor eficiente la frontierele externe, pentru că securitatea Spaţiului Schengen depinde de rigoarea şi eficienţa cu care fiecare stat membru efectuează verificări la frontierele externe”, a subliniat raportorul.

Comisia PE consideră că, înainte de sfârşitul anului 2011, UE trebuie să stabilească un termen clar pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

sursa: MediaFax

Etichete:, , , ,

2 comentarii pe “Comisie PE: România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile pentru aderarea la Schengen”

 1. Vali 3 mai 2011 la 7:26 PM #

  Si ce daca? Nu criteeiile alea vor conta acum ci chestia aialalta, coruptia, despre care nimeni nu vorbeste in mod oficial…

  Apreciază

 2. Florina 17 iunie 2011 la 12:25 PM #

  Interesante punctele de vedere expuse aici asa ca hai sa mutam discutia luni, 20 iunie, ora 16:00, Sala 111, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Strada Povernei nr. 6 unde va invit la o dezbatere organizata de Centrul de Cercetare in Comunicare din cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice, dezbatere prilejuita de publicarea volumului „Examenul Schengen. In cautarea sferei publice europene” de Alina Bargaoanu.

  Lucrarea de fata analizeaza sfera publica romaneasca intr-un context particular, cel al propunerii de amanare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Volumul a avut in vedere reflectarea si incadrarea subiectului in mass-media romanesti, perceptia publica si pozitia actorilor politici fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar si prezenta si abordarea subiectului in mass-media din alte state membre UE. Perioada acoperita de cercetarea noastra este 21 decembrie 2010 – 21 ianuarie 2011

  Invitati la eveniment: Leonard Orban, Daniel Daianu, Adrian Cioroianu, Paul Dobrescu

  Alina Bargaoanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA si autoarea mai multor carti de specialitate.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: