E. Vijulie: Traian Băsescu se crede Fidel Castro

Preşedintele Băsescu tocmai a încheiat un luuuuuuuuuuuuuung discurs în care a dat indicaţii tuturor. Sigur că în calitatea sa de cetăţean, Traian Băsescu are dreptul să-şi dea cu părerea despre orice. Dar dacă îţi dai cu părerea despre orice şi eşti preşedintele României, fie eşti…inadecvat, fie te crezi Fidel Castro. Adică unicul, inegalabilul, el presidente – într-o ţară copleşită de reflexe autoritare.  În ultimii ani, Traian Băsescu a făcut de altfel eforturi constante să anihileze orice obstacol veritabil – om sau instituţie – din faţa intereselor şi a ideilor sale. După cât se pare a şi reuşit, devreme ce se plânge de singurătate…

Aşa se face că în România lui Traian Băsescu, preşedintele ţării a ajuns un fel de Guliver în ţara Lilliput, un uriaş printre pigmei, un elefant într-o ogradă plină de orătănii mărunte. Orice gest prezidenţial şi orice vorbă aruncată are urmări în viaţa noastră de zi de zi. Este motivul pentru care nu putem fi decât ochi şi urechi (unii mai tehnici decât alţii – ascultătorii ştiu de ce).  Scuzaţi însă accentele critice de mai jos – suntem europeni, dar promitem să ne tratăm…

Traian Băsescu a vorbit aşadar din nou despre treburile primului ministru, încălcând a mia oară Constituţia. Ideolog al cinismului, el presidente s-a plâns încă o dată că nu a fost lăsat anul trecut să provoace o catastrofă umanitară, atunci când insista să fie tăiate pensiile cu 15%. “Uitaţi ce a provocat mărirea TVA! Inflaţie!”, se lamentează el a zecea oară pe această temă. Să nu fi insistat nimeni în urechea prezidenţială că debarcarea Blejnarilor politizaţi de la Fisc ar fi putut să salveze nu numai pensiile, dar şi salariile bugetarilor, fără decizii de al doisprezecelea ceas precum majorarea TVA?

Prost sfătuit, el presidente s-a auzit vorbind şi despre tăierea subvenţiilor pentru proprietarii de terenuri mici (reprezintă majoritatea), uitând că aceste ajutoare au fost negociate la intrarea României în UE şi că ele puteau fi mai MARI dacă negociam mai bine; Traian Băsescu a trecut însă cu blândă amnezie exact peste prestaţia jalnică a miniştrilor agriculturii din guvernul Boc, social-democratul Ilie Sârbu şi actualul Valeriu Tabără. Primul şi-a ocupat mandatul împroşcând lumea cu texte de propagandă despre cât de prost acţionase precedentul ministru – Dacian Cioloş, actualul comisar european pe agricultură; cel de-al doilea promovează organismele modificate genetic, după ce a fost plătit ani de zile de companiile de profil, fără jenă şi fără să-l întrebe nimeni de… sănătate.

Consecvent vechiului principiu comunist că în România nu poate fi decât rău (acum) înainte de a fi mai bine (la Sfântu’ Aşteaptă), ocupantul scaunului pe care scrie “preşedintele României” a explicat şi de ce trebuie tăiate subvenţiile la căldură şi mai ales de ce trebuie făcute “restructurări” suplimentare de posturi în aparatul de stat. Povestea cu “nu putem cheltui mai mult decât producem”, fost repetată a 10 a mia oară, fără să auzim nici acum vreun cuvânt despre cum s-ar putea să ne lase căpuşa asta de stat în pace să facem exact asta: să producem.

Dintr-un discurs de peste o oră nu putea lipsi însă şi ingredientul forte al regimului: vinovăţia presei. Media descurajează publicul, nu incompetenţa conducătorilor.  Media inventează lipsa de alternativă, nu prestaţia slabă a opoziţiei; jurnaliştii sunt de vină că d. Antonescu îşi conduce partidul cu ciomagul  şi tot jurnaliştii sunt de vină că  d. Ponta e aşa de încântat de victoria la alegerile din 2012 că e pe cale să le piardă. Media e de vină că oamenii fug mâncând pământul din propria lor ţară, ca pe vremea hoardelor de tătari. Ce bine e să dai vina pe alţii, adică pe televizor, în direct fiind la acelaşi televizor… În plus, nu se îndură nimeni, vreun consilier  angajat la Cotroceni sau vreunul dintre atât de numeroşii angajaţi ai serviciilor secrete să-i spună lui Traian Băsescu, că spre deosebire de el, el presidente, românii chiar sunt ocupaţi şi nu se prea uită la televizor? Şi nu-i spune nimeni că nu mai e cazul să-şi facă griji din cauza presei pentru că presa din România este pe cale să dispară?

Nu în ultimul rând, liderul de azi, de ieri şi de mâine al PDL ne-a explicat şi de ce nu-l poate înlocui pe Emil Boc de la şefia Guvernului. Nu era nevoie. E clar că n-are cu cine. Nici un profesionit adevărat, nici nu om NE-legat de clientela politică, de serviciile secrete, de păcate mai vechi sau mai noi, nu-şi poate asuma riscul să devină păpuşar al sforilor prezidenţiale. Iar dacă el presidenteîl va găsi în cele din urmă, acesta nu va face decât să cureţe un pic faţa mutilată a României, ca să părem cât de cât o ţară înainte de alegeri.

Pe scurt, titularul de la Cotroceni a vorbit despre tot şi despre toate, fără inhibiţii şi scrupule. De ce ar avea? Stă 10 ani la conducerea României şi e SINGUR. Iar prin contribuţia inegalabilă a PSD şi PNL  şi repetarea sistematică a sloganului mioritic  “n-ai ce să faci, nu te poţi pune cu ei”, îl vom vedea pe Traian Băsescu la conferinţe economice şi după 2013. Tot SINGUR, dar în calitate de premier. Trebuie să recunoaşteţi că, la scară europeană, asemenea longevitate la vârf egalează modelul cubanez!

PS: Zic deci să-l întrebăm pe Fidel Castro dacă e de acord să împrumute o parte din notoritatea sa mai proaspătului nostru brand de ţară. El presidenteşi ţara sa din Balcani – ce telenovelă de succes!

sursa: Vox Publica

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: