O. Raetchi: PDL, esecul previzibil si reforma de avarie a sistemului electoral

O problema de aritmetica elementara: afirmatia ”PSD+PNL+PC (candidand separat) inseamna mai mult sub raport electoral decat USL (ca alianta)”, vehiculata intens in ultimele luni, este valida din punct de vedere sociologic, dar flagrant eronata din punct de vedere electoral. Iar in aceasta formula stau toate cheile relevante ale valurilor de alegeri care urmeaza.

Sa ma explic: in sondaje incepe sa se contureze relativ clar o tendinta de subpozitionare a USL ca brand politic distinct in raport cu partidele care compun Alianta: daca PNL, PSD si PC ar candida pe liste separate, scorul matematic insumat obtinut de ele ar fi cu 3 pana la 5 procente peste scorul USL. Totusi, in mod paradoxal, acest minus este irelevant in actualul sistem electoral. Regula ”candidatul care obtine peste 50% din voturi primeste automat colegiul” functioneaza masiv in favoarea USL, transformand cele 3%-5% procente irosite intr-o ”paguba colaterala” minora si asumata.

===>O simulare banala a alegerilor parlamentare din anul 2012 demonstreaza faptul ca USL va obtine astfel de majoritati seci in cateva sute de colegii. Nu vor mai conta redistribuirile, caturile electorale si alte sofisticarii algebrice: USL va castiga pe linie in prima faza a distribuirii mandatelor, cea a majoritatii absolute (permitandu-si chiar sa mai piarda procente din cifra actuala din sondaje, care depaseste 60%).<====

Intr-un astfel de sistem electoral, perdantul net va fi chiar principalul promotor al sistemului abia reformat: PDL. Partidul prezidential va intra in Parlament, dar cu o pondere electorala putin mai mare decat cea a UDMR in acest moment: adica mai nimic. Motiv suficient pentru a observa la PDL si Traian Basescu primele semne de ”vocatie reformista” in privinta sistemului electoral.

Comunicatorii PDL au inceput – inca timid – sa propuna ”revizuiri” si ”imbunatatiri” de tot soiul, mergandu-se pana la celebra gogomanie prezidentiala privind scurtarea propriului mandat cu un an. Exista insa doua dificultati majore – aproape insurmontabile logic si moral – care tin inca pe loc ”revizionismul” electoral al Puterii:

a.        In primul rand, este foarte tarziu. Alegerile bat la usa, iar schimbarea regulilor (aproape) in timpul jocului, in mod evident in beneficiul PDL, ar fi un abuz strident pentru un stat membru UE.

b.       In al doilea rand, e delegitimant pentru PDL sa blameze acum sistemul electoral pe care l-a promovat agasant in urma cu cativa ani. Sa descoperi in buza alegerilor ca sistemul are imperfectiuni dupa ce ai profitat de ele – e caraghios si cinic.

Totusi, in scurt timp, abuzul, cinismul si caraghioslacul vor trebui asumate de PDL. Pentru un plus de 20-30 de mandate care pot decide viitorul politic al PDL, Traian Basescu si Emil Boc vor incepe sa propovaduiasca avantejele unui sistem electoral cu un grad mai ridicat de proportionalitate. Adica exact pe dos decat pana acum.

Va fi, din punctul meu de vedere, un test important pentru societatea civila. O definitie elementara a statului de drept vorbeste despre ”reguli egale, stabile si previzibile pentru toti cetatenii care intra in competitie”. Ori ajustarea neobosita a legii electorale astfel incat acelasi jucator sa castige de fiecare data sfideaza in mod grosier acest principiu. Si orice ONG decent – nu foarte ocupat cu deplasari la ambasada SUA – ar trebui sa spuna acest lucru.

Singura variabila care poate schimba scenariul de mai sus este evolutia majoritarii parlamentare. PDL si UNPR pierd in ultima perioada cate un deputat sau senator pe saptamana, iar tendinta se va mentine, fiind cumva logica: un parlamentar PDL are in acest moment – oricare ar fi efortul lui personal – o sansa statistica de doar 20% sa fie reales in 2012. Cat despre sansele UNPR…

Ori acest ritm al hemoragiei, schimbarea sistemului electoral ar putea deveni o sarcina mult prea dificila pentru o Putere emaciata. Miza nu va mai fi asigurarea viitorului, ci prelungirea unui prezent agonizant.

Analiza de mai sus confirma si sondajul operationalizat in reteaua Facebook:

Sondaje electorale operate in reteaua de socializare Facebook.

Perioda de timp: 02-21.05.2011

Romania – Alegeri electorale

Repondenti: 1.407

Nu stiu/nu particip la vot: 335 = 23,81%

Voturi valide: 1.072 VVE

Din cei care vor participa la vot prefera urmatoarele formatiuni politice:

USL (PSD-PC-PNL) 654 VVE=60,99%

PD-L 144 VVE = 13,42%

UNPR 77 VVE = 7,17%

PNTCD 68 VVE = 6,33%

Partidul Piratilor 44 VVE = 4,09%

Partidul Poporului Dan Diaconescu 20 VVE = 1,87%

Partidul Pentru Patrie 18 VVE = 1,68%

Partidul Comunist Roman 17 VVE = 1,59%

Update 21.05.11, orele 00.00

Sondajul poate fi accesat pe Facebook sub optiunea “Intrebari” sub urmatorul indicativ: “Cu ce partid ati vota daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare? “

sursa: Alianta Dreptei

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: