M. Stefan: Puterea mizează pe deputaţi PSD pentru tur unic la alegerea primarilor

Puterea şi-a mobilizat parlamentarii pentru şedinţa de plen de marţi din Camera Deputaţilor. Legea privind alegerea primarilor din primul tur de scrutin este considerată  una din componentele cheie al viitoarele alegeri locale şi un mijloc de păstrare a propriilor primari şi de atragere a celor PSD şi PNL. Potrivit deputatului PDL, Daniel Buda, în favoarea acestei legi nu vor vota doar deputaţii democrat-liberali, UNPR şi UDMr, ci şi unii parlamentari social-democraţi. Raţiunile pentru care unii pesedişti ar recurge la acest gest ţine de realitatea din teritoriu: PSD are mai multe şanse să obţină  din primul tur mai mulţi primari la viitoarele locale, decât dacă i-ar supune unei a doua runde electorale.

De cealaltă parte, democrat-liberalii încearcă să îmbrace aceleaşi considerente cu haina economiilor bugetare pe care le-ar putea adduce organizarea unui singur tur de scrutin. Buda a admis duminică că decizia de a se alege primarii din primul tur de scrutin a fost luată din raţiuni electorale: astfel nu vor mai fi cheltuite sume importante de bani cu organizarea celui de-al doilea tur, lucru care ar putea fi receptat pozitiv de către alegători.

„Cred că legea care prevede alegerea primarilor din primul tur de scrutin va trece marţi, când avem vot final, în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Nu avem deloc emoţii, o parte din colegii de la PSD sunt de acord cu acest proiect. S-a luat această decizie din raţiuni economice în primul rând, pentru că nu vedem necesitatea organizării unui al doilea tur de scrutin în care participarea la vot este redusă. Nu vom mai avea acele cheltuieli pe care le aveam cu turul doi”, a explicat deputatul PDL.
Buda respinge însă ideea că PDL ar fi avantajat de această măsură legislativă, ca “partid al primarilor”.
„Nu este vorba despre un avantaj al PDL, considerat «partidul primarilor», ci este vorba despre un avantaj al societăţii româneşti în ansamblul ei. Nu ne interesează ce obţine partidul, ci societatea din aceste legi. Unde oamenii sunt buni vor ieşi, dacă eşti primar şi nu îţi faci datoria, nu vei ieşi”, a spus Buda.
sursa: HotNews

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: