Crin Antonescu: conferința de presă de la finalul ședinței Uniunii Social Liberale 14 iunie 2011 (transcriere)

Bună ziua!

În legătura cu invitația de consultări pentru Uniunea Social Liberală venită de la Palatul Cotroceni, pentru săptămâna viitoare, am discutat astăzi acest lucru și decizia noastră este de a ne prezenta la această întâlnire nu pentru a discuta agenda pe care o propune președintele cu subiecte care, de fapt, conform Constituției, nu se discută acolo ci pentru a-i atrage atenția și a-l opri, dacă se poate, de la acțiuni foarte grave.

Discuția despre reorganizarea administrativ-teritorială a României este o discuție de principiu care trebuie purtată conform tuturor normelor din România și din Uniunea Europeană și acțiunea în acest sens presupune niște pași care trebuie străbătuți. Nu poate fi în nici un caz așa cum dorește, abuziv, președintele României, expresia voinței unui singur om și nu se poate realiza peste noapte chiar dacă, sigur, interesele electorale ale președintelui Băsescu și partidului său o reclamă.

Noi, în sensul acesta, ne-am prezentat proiectul și nu ca răspuns la inițiativele lui Traian Băsescu ci ca element al unei viziuni într-adevăr așezate de reformare inclusiv în acest plan a României și, de asemenea, am spus foarte clar că nu putem îngădui o intrare, o aruncare a României în haos, o încălcare a voinței cetățenilor, o debandadă generală pe care s-o genereze președintele țării și guvernul său, majoritatea parlamentară care-i ascultă ordinele întocmai. Vom merge deci, în mod excepțional, la Cotroceni pentru că e de datoria noastră să facem tot ce putem pentru a împiedica trecerea unei inițiative care ar putea arunca țara în haos. Sunt lucruri foarte grave la mijloc și sigur, atâta vreme cât există un spațiu de dialog, noi ne facem datoria și ne vom face datoria să-i atragem președintelui atenția asupra acestui lucru.

De asemenea, chiar dacă nu este în atribuțiile domniei sale, conform Constituției, dar luând act de situația de fapt, anume aceea că este liderul partidului care guvernează, îi vom solicita și să pună guvernul și Partidul Democrat să examineze foarte serios proiectele noastre de legi privitoare la legea electorală, acelea pe care vi le-am prezentat săptămâna trecută, așa, ca un om preocupat de un Parlament cu număr mai mic de membri, de stopare a traseismului politic și de un vot cât mai economic și mai reprezentativ din partea cetățenilor. Asta în legătură cu întrevederea de la Palatul Cotroceni. În legătură cu tema aceasta am mai luat alte câteva decizii pe care colegii mei vi le vor aduce la cunoștință imediat.

Întrebări mass-media

Jurnalist: Vis-a-vis de aceste consultări, i-ați trimis președintelui Traian Băsescu draftul la proiectele privind reorganizarea administrativă și modificarea legislației electorale? (…)

Crin Antonescu: Le trimitem, dacă-mi permiteți să adaug, le trimitem din curtoazie, nu pentru a le negocia sau a le aproba pentru că, de fapt, în legătură cu aceste proiecte, președintele României nu are a se pronunța. Ele sunt dezbătute în Parlament, că vorbim de Constituție, că vorbim de legea administrației locale, că vorbim de orice lege și, ca atare, dintr-o curtoazie și, mă rog, în ce mă privește, cu puține speranțe legate de Băsescu și Duhul Sfânt le-am trimis acolo.

Jurnalist: Cum comentați faptul că UDMR se opune proiectului prezidențial de reorganizare și ședința Coaliției a fost un eșec?

Crin Antonescu: Previzibil. Previzibil. UDMR anunțase acest lucru și acum rămâne să vedem dacă domnul Băsescu și ai săi vor atât de tare să dea peste cap țara în scopuri electorale încât vor concesiona, ca să zicem așa, UDMR-ului o bucată din România. Eu sper că nu și, între altele, și în legătură cu asta dorim să-l avertizăm pe președinte, dacă va fi în timp util, săptămâna viitoare. Era previzibil, cei din UDMR au anunțat acest lucru, zis și făcut.

Jurnalist: În ce măsură este dispusă Uniunea Social Liberală la purtarea negocierii nu cu președintele, ci cu PD-ul, în logica parlamentară neavând majoritate pentru a putea trece proiectele de reformă electorală, cele patru? (…)

Crin Antonescu: Bine, PD-ul ar putea solicita, sunt subiecte de negociere, de pildă să le trecem în lege că dacă nu obțin nici un parlamentar să fie asimilați cu statutul minorităților și să aibă și ei un loc rezervat.

Jurnalist: În cazul în care puterea își va angaja  răspunderea, sau guvernul își va angaja răspunderea pe reorganizarea administrativ-teritorială, înțeleg că unii lideri PDL au spus că decizia s-a luat în BPN-ul de săptămâna trecută și că urmează să vadă în cadrul Coaliției ce decizie se va lua. Care va fi pasul următor?

Crin Antonescu: Eu nu am de unde să știu care va fi pasul lor.

Jurnalist: Opoziția ce va face?

Crin Antonescu: Păi, automat va face moțiune de cenzură la așa ceva dar nu numai atât și eu cred că nu are rost să discutăm acum. O să discutăm atunci. În tot cazul, nu rămânem fără reacție și, de altfel, toată discuția despre inițiativa domnului Băsescu s-a purtat și a căpătat un răspuns de la noi pentru că ea este foarte riscantă pentru toată țara asta, am mai spus-o. Noi nu putem, pentru că unii cred că ne pot da lecții la nesfârșit de cum se face sau nu se face agenda, nu putem să riscăm un haos în țara asta pentru că nu trebuie să răspundem unei inițiative. E o inițiativă căreia i-am răspuns și i-am spus și-i spunem domnului Băsescu: Opreșete-te! Oprește-te că de data asta nu e de glumă! O să discutăm atunci.

Jurnalist: Mergeți în formula asta la Cotroceni (Crin Antonescu, Victor Ponta, Daniel Constantin)?

Crin Antonescu: Asta o să vedem. Asta e chiar puțin important.

sursa: Departamentul de Comunicare PNL

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: