Dan Mihalache: Statul de drept perfect: coincidențe, delegări, împuterniciri

Deputatul PSD Cristian Rizea, care nu mi-e simpatic în mod deosebit, a avut și el o idee. Anume, să organizeze astăzi la Palatul Parlamentului o dezbatere pe tema sportului românesc. La dezbatere au luat parte nume grele ale sportului, reprezentanți ai federațiilor, dar și liderii USL, Crin Antonescu și Victor Ponta, precum și fostul șef al statului, domnul Ion Iliescu. Fix la aceeași oră, a apărut un comunicat al Autorității Naționale pentru Tineret, prin care opinia publică a fost informată că respectiva agenție trebuie să restituie Uniunii Europene nu știu câți bani, ca urmare a activității de prin 2003 a lui Cristian Rizea. Care de altfel are și un dosar deschis la DNA. Înțeleg că înștiințarea Comisiei Europene datează de pe 5 aprilie, dar publicul a fost informat abia astăzi, exact în timpul acțiunii desfășurate la Palatul Parlamentului. O coincidență, nu?

Tot printr-o „coincidență”, în săpătămâna premergătoare lansării viziunii Uniunii Social Liberale privind educația, instituția fantomă numită Agenția Națională de Integritate a descoperit că senatorul Ecaterina Andronescu s-a aflat într-un presupus conflict de interese, deoarece în perioada în care a fost ministru al educației în guvernul Boc a fost și managerul unui proiect al Universității Politehnice, derulat cu fonduri UE. Și tot în acea săptămână, ANI a reîncălzit tema incompatibilității dintre calitatea de rector și cea de parlamentar. În mod evident, pentru a o ține ocupată și pe doamna Andronescu și pe ceilalți rectori, pentru ca ei să nu vorbească despre ce propune USL în domeniul educației, ci să se justifice cum e cu managerul de proiect și cu incompatibilitățile. Tot o coincidență, bineînțeles.

Când a fost vorba de programul USL pentru administrație, instituțiile ne-au dat alte teme de dezbatere: cum e cu fondurile europene la Consiliul Județean Teleorman condus de domnul Dragnea sau la CJ Buzău, ce asocieri are domnul Dragnea cu nu știu ce firme etc. Desigur, informațiile au apărut în acest interval de timp, tot printr-o coincidență.

Sincer să fiu nu știu dacă există vinovăție în cazul celor menționați mai sus. Însă suprapunerea aproape perfectă din punctul de vedere al timing-ului între ce anunță diverse instituții care ar trebui să fie apolitice și calendarul politic al USL mi se pare mai mult decât ciudată. Sunt cam multe coincidențe.

Avertismentul lansat de Crin Antonescu celor care lucrează în structurile statului, în Parchet, în DNA, în servicii, anume că există viață, lege și răspundere și după Băsescu, mi se pare din acest punct de vedere perfect justificat. Pentru că vedem o competiție politică degenerată, care nu se mai poartă cu instrumentele convenționale ale partidelor, ci cu un întreg dispozitiv al instituțiilor statului. Vor înțelege poate acest lucru oamenii de bună credință, care mai speră încă să-și facă datoria corect, față de cetățeni și nu față de puterea pedistă. Putere care a descoperit și alte mijloace de a-și asigura executanți obedienți: cum ar fi să-i țină pe funcții de conducere prin „împuternicire” sau prin „delegare”, cu sabia lui Damokles a destituirii deasupra capului. Câți dintre șefii din Ministerul de Interne sunt „cu împuternicire”? Dar la Parchet? Că doar la începutul acestei luni a fost numit cu delegație primul adjunct al Procurorului General. E domnul Marius Iacob, cel cu Elodia, dar și cu Vântu, care ține într-un sertar și plângerea împotriva doamnei Anastase pentru fraudarea votului la legea pensiilor. În locul domnului Iacob, la șefia Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului a fost numit domnul Horia Valentin Șelaru, consilier al doamnei Kovesi. Pentru aducere aminte, domnul Șelaru este cel cu cazul ALRO, acolo unde s-a dat urgent un NUP după victoria în alegeri a lui Traian Băsescu în 2009. Au fost spălați rapid și domnul Stolojan, și domnul Cocoș, și doamna Udrea.

Însă probabil că toate cele de mai sus sunt coincidențe în statul de drept perfect care este România.

P.S. Am văzut-o pe Monica Macovei extrem de indignată de afirmațiile lui Crin Antonescu, uitând că pe vremea ei s-a produs cea mai zdravănă politizare a justiției și Parchetelor. Atunci Monica Macovei afirma, spun unii, că are nevoie de nulități controlabile. Se pare că a găsit destule. Mai rămân câteva de plantat în noul CSM.

sursa: Dan Mihalache

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: