Newsin – Ponta: Vom cere demisia lui Udrea din cauza opririi plăţilor pentru Programul Operaţional Regional

Liderul PSD Victor Ponta a declarat marţi la RFI că social-democraţii vor cere demisia Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltării „măcar pentru incompetenţă”, după ce Comisia Europeană a oprit plăţile pentru Programul Operaţional Regional.

Potrivit acestuia, nu autorităţile locale sunt responsabile de decizia CE, ci ministerul condus de Udrea, care are rolul de a controla cheltuirea acestor sume. „”Vom cere în mod sigur demisia ministrului, pentru că Programul Operaţional Regional este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Nu poţi să dai tot timpul vina pe alţii, că a fost Vasile Blaga sau altcineva înaintea ta. De doi ani de zile o vedem mereu la televizor pe doamna Udrea tăind panglici pe diverse drumuri şi alte acţiuni de acest gen. Acum când a venit nota de plată nu poţi să te dai deoparte pur şi simplu şi să spui că nu e treaba ta. E foarte clar că Ministerul Dezvoltării a gestionat foarte prost acest program, iar dacă există responsabilităţi individuale, indiferent de unde sunt ele, din partea oricărei persoane, de la Putere, din Opoziţie, din structura tehnică, aceştia trebuie să răspundă, de aceea avem structuri ale statului şi nu va fi din partea USL nici un fel de Opoziţie faţă de acest lucru. Evident că vom cere demisia doamnei ministru, măcar pentru incompetenţă”, a declarat Ponta.

Liderul PSD a fost întrebat dacă îi va cere explicaţii şi secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, unul dintre cei suspectaţi de presă că ar fi comis anumite reguli în proiectele cu bani europeni la Teleorman şi dacă nu se simte”incomod stând la aceeaşi masă cu Dragnea”. „Absolut deloc, mai ales că CE nu a precizat care sunt aceste probleme”, a replicat Ponta.

„CE vorbeşte de problemele de la minister şi de la ANRMAP, n-a spus nimic de judeţe. Mă simt extrem de inconfortabil că România pierde fonduri europene şi că păstrăm gestionarea acestora la nivel extrem de centralizat şi extrem de politizat”, a conchis el.

Comisia Europeană a transmis Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2- Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport – a Programului Operaţional Regional, din cauza unor deficienţe constatate în achiziţiile publice.

„Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie – 1 aprilie 2011, având obiect verificarea următoarelor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a Programului Operaţional Regional: reabilitarea DJ 701 limita judeţului Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti (beneficiar CJ Teleorman), reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, beneficiar CJ Teleorman, modernizarea sistemului rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu (beneficiar CJ Ilfov) şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău (beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT Comuna Mereni”, a anunţat MDRT.

În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare, potrivit unui comunicat emis luni seara de minister.

Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrări adjudecate). În acelaşi timp, CE a cerut României să eficientizeze sistemul de management şi control în domeniul achiziţiilor publice, sistem în care ANRMAP şi UCVAP sunt instituţii naţionale responsabile, mai informează ministerul.

Şi Liviu Dragnea sugera recent într-un interviu pentru NewsIn că ministerul lui Udrea este responsabil de derularea contractelor cu fonduri europene pentru programul regional. „Ministerul nu doar aprobă proiectele şi punct. Ministerul verifică toată procedura de achiziţie publică şi verifică toată derularea proiectului înainte de fiecare cerere de rambursare şi încheie un raport de audit.  Deci ministerul nu e o instituţie care aprobă proiectul şi după aia pleacă, ministerul verifică tot ceea ce înseamnă de la început până la final, în fiecare etapă, inclusiv procedura de achiziţie publică. Dacă sunt probleme în sistemul naţional de gestionare şi coordonare a fondurilor europene în România şi dacă din acest motiv Comisia vrea să suspende temporar plăţile – nu să le anuleze – până când se fac modificări în aceste proceduri, pe care nu le fac consiliile judeţene, ci le fac ministerele, iar pe de altă parte cineva, politic, vrea să scoată ţap ispăşitor CJ Teleorman, nu va reuşi în final, indiferent cât am de luptat. (…) Ministerul are aceeaşi responsabilitate, nu mai mare, are aceeaşi responsabilitate, pentru că aici este un parteneriat foarte serios între ministerul Dezvoltării, care coordonează după părerea mea bine aceste proceduri, şi autorităţile locale”, declara social-democratul pe 9 iunie.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: