Mediafax – Conducerea GDS: Preşedintele să-şi ceară scuze pentru cuvintele ofesatoare despre Regele Mihai

Consiliul de Administraţie al Grupului pentru Dialog Social îi cere preşedintelui Traian Băsescu să-şi ceară scuze pentru declaraţiile „inacceptabile” şi „cuvintele ofensatoare” legate de Regele Mihai şi de rolul jucat de accesta în istorie.

 

„Respingem, ca inacceptabile, afirmaţiile făcute de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, referitoare la Majestatea Sa Regele Mihai I şi rolul pe care acesta l-a jucat în istorie, prin arestarea mareşalului Ion Antonescu la 23 august 1944 şi plasarea ţării alături de Aliaţi”, se arată în documentul citat.

Grupul pentru Dialog Social subliniază că Actul abdicării din 1947, „făcut cu pistolul pe masă şi în condiţiile în care România era ocupată de trupele sovietice, nu poate fi tratat ca un act de trădare a intereselor naţionale”.

Reprezentanţii GDS arată că astfel de afirmaţii reprezintă o interpretare mai mult decât discutabilă a istoriei ţării, întrucât preşedintele şi-a asumat Raportul de Condamnare a Comunismului, în care chestiunea abdicării Majestăţii Sale Regelui Mihai I este considerată drept un mare abuz al comunismului în România.

 

„Distrugerea continuităţii constituţionale a statului român prin abdicarea forţaţă a Regelui Mihai I în decembrie 1947 rămâne unul dintre marile abuzuri ale comunismului în România”, se citează, în comunicatul GDS, din Raportul de Condamnare a Comunismului.

Consiliul de Administraţie al Grupului pentru Dialog Social susţine că „a-l acuza pe Majestatea Sa Regele Mihai I de Holocaust este intolerabil, ţinând cont că Preşedinţia României a asumat Raportul Wiesel al Comisiei Internaţionale privind studierea Holocaustului în România”.

 

„În aceiaşi termeni categorici dezavuăm limbajul utilizat de preşedintele României, socotindu-l un derapaj grav de la poziţia impusă de funcţia de şef al statului. Credem că este necesar ca preşedintele Traian Băsescu să îşi ceară scuze pentru cuvintele ofensatoare adresate Majestăţii Sale Regele Mihai I”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act de trădare”, el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

„Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Băsescu.

3 comentarii pe “Mediafax – Conducerea GDS: Preşedintele să-şi ceară scuze pentru cuvintele ofesatoare despre Regele Mihai”

 1. tipograf ieromonah 27 iunie 2011 la 11:59 PM #

  Pana la urma Basescu are dreptul de a avea o opinie contrara, paralela, etc. Motivele pentru care are o astfel de opinie subt o alta discutie

  Apreciază

  • Gondolin 28 iunie 2011 la 11:51 AM #

   are dreptul la orice opinie doreste, in baie. Nu si in public. Pentru ca, fiid seful statului, opiniile lui ar trebui sa aiba valoare si greutate.
   Si sa fie exprimate respectand regulile minimei decente. Nu afirmi despre un fost sef de stat ca s-a comportat ca o „sluga”. Parerea mea!

   Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Muzul « Ioan Usca - 24 iunie 2011

  […] Gondolin Shador […]

  Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: