Discurs Crin Antonescu, cu ocazia lansării Programului USL privind agricultura și dezvoltarea satului, 26 iunie 2011

Bună ziua tuturor!

Salut în special, sigur, pe toți cei prezenți, dar salut în special pe colegii din Teleorman și din PNL și din PSD, cu care, cu ceva ani în urmă, atunci când din 2000 în 2004 am fost parlamentar de Teleorman, am avut onoarea să discut și să lucrez.

Doamnelor și domnilor,

Programul pe care Uniunea Social Liberală îl prezintă astăzi privitor la agricultură, setul de măsuri, de diagnoze și de soluții pe care Daniel Constantin le-a sintetizat înainte, au, în fond, un principiu esențial sau o teză esențială, și anume că pentru noi, atunci când vom guverna, agricultura va fi o prioritate națională, o prioritate de guvernare.

Sigur că, așa cum se întâmplă în atâtea alte privințe, această afirmație nu este o noutate. Nu suntem noi primii care o facem, dar esențial este că vom fi primii care o vom respecta pentru că, de când mă știu eu și probabil de când vă știți și dumneavoastră, indiferent de vârstă, toți din România știm că agricultura este un lucru esențial pentru noi, din punct de vedere economic, din punct de vedere istoric, din punct de vedere cultural și tradițional. De când ne știm, toți spunem că trebuie făcut ceva în primul rând pentru agricultură dacă vrem ca această țară să aibă economie sănătoasă, dezvoltare sănătoasă, securitate alimentară ș.a.m.d. De când mă știu eu și de când vă știți dumneavoastră, spunem cu toții că aceasta este cartea pe care România ar putea s-o joace în Europa și, de ce nu, dincolo de granițele Europei.

Cu toate acestea, suntem astăzi în situația în care guvernanții României nu se comportă ca și cum într-adevăr agricultura ar fi o prioritate și suntem în situația în care agricultura nu este, cu adevărat, o prioritate. Pentru noi este și pentru noi, atunci când vom fi la putere, va fi.

Ea este o prioritate din câteva motive. Întâi de toate pentru că într-o perioadă de criză mondială, cei care au resursele elementare, resursele fundamentale, cum ar fi hrana sau energia, au un cuvânt de spus și au o carte de jucat. Este treaba celor care guvernează țările respective să-și pună în valoare acest potențial și categoric, din fericire, România are un potențial agricol de nediscutat. Sunt oameni din alte țări, cum bine știți dumneavoastră mai bine decât mine, care se minunează văzând ce potențial avem noi și cât de puțin știm să facem cu el.

În al doilea rând, este o prioritate și trebuie să fie o prioritate pentru orice guvernare rațională și inteligentă a României pentru că nu poți vorbi de dezvoltare economică într-o țară ca România fără să ai o bună politică agricolă și o bună dezvoltare agricolă, pentru că, de asemenea, nu poți vorbi despre evoluția și creșterea de standard de viață și de civilizație a unei țări ca România, fără ca, trecând evident și prin politica agricolă și agricultură, să ajungi să discuți despre lumea satului românesc, despre nivelul său de viață, despre standardele sale de viață, despre distanța între satul românesc și ceea ce înseamnă astăzi Europa.

În fine, în al treilea rând, pentru că agricultura se leagă și de dimensiunea culturală, identitară a națiunii române, pe care trebuie s-o apărăm, s-o punem în valoare și, punând-o în valoare, să continuăm sau să începem cu adevărat un proces de autentică integrare în Europa.

Pe scurt, a face din agricultură o prioritate națională pentru România înseamnă, în primă fază, nu să faci din România o putere agricolă în Europa, ceea ce ar fi normal și ar fi perfect posibil, dar în primă fază trebuie să faci măcar din România o voce atunci când se discută politica sau politicile de agricultură în Europa.

Eu cred că vom putea spune într-adevăr că facem o politică agricolă bună, că facem într-adevăr din agricultură o prioritate națională nu numai atunci când măsurile, soluțiile, acțiunile pe care le propunem și pe care domnul președinte Constantin le-a prezentat vor fi adoptate de Executivul României, ci atunci când voi vedea președintele României sau primul ministru al României – pentru asta, sigur, trebuie să avem un prim-ministru, dar vom avea – când vom vedea președintele României sau primul ministru al României mergând la Consiliul European și discutând, cu voce puternică și ascultată, problemele care țin de politica agrară din Europa, atunci când voi vedea că ministrul agriculturii din România se întâlnește cu omologii săi și este ascultat și are greutatea pe care o au miniștrii agriculturii din Franța, din Polonia sau din Italia și atunci când fiecare fermier român, fiecare om care trăiește din agricultură în această țară va vedea că Uniunea Europeană și, implicit, Guvernul României lucrează și pentru el.

Pentru că închei spunând un lucru: Sunt liberal. Sunt non-intervenționist. Nu privesc cu foarte mare simpatie pretenția statului de a reglementa în chestiuni economice. Din toate domeniile vieții economice însă e limpede că agricultura este aceea care nu poate să se dezvolte fără o politică inteligentă, aplicată și responsabilă a statului.

În fine, închei spunând că tuturor cărora le pasă de destinul pe durată lungă al acestei țări trebuie să le fie foarte limpede următorul lucru: nu poți spune că ești într-adevăr preocupat de soarta României, nu poți spune că iubești această țară și că o servești dacă nu-i iubești și nu-i servești pe oamenii din agricultura României și din satul românesc.

Mulțumesc foarte mult!

Etichete:, , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Discurs Crin Antonescu, cu ocazia lansării Programului USL privind agricultura și dezvoltarea satului, 26 iunie 2011 « ALIANTA DREPTEI - 26 iunie 2011

    […] informationala: Yellow Gondolin Postat in Crin Antonescu, criza economica, PNL, Uniunea Social Liberala, USL. Lasă un comentariu […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: