Sondaj IRSS: USL conduce in preferintele electoratului, PDL a mai recuperat din perderi (Agerpress)

Uniunea Social Liberală (USL) conduce în topul preferinţelor electoratului din România, fiind urmată de Partidul Democrat Liberal, Uniunea pentru Progresul României şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, potrivit unui sondaj de opinie naţional realizat de Institutul Român de Studii Sociale şi transmis marţi AGERPRES.

Presupunând că duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României 49,50% dintre respondenţi au spus că ar vota candidaţii USL, 22,5 % cu candidaţi PDL, 7,8 % cu candidaţii UNPR şi 5,7 % cu candidaţii UDMR.

Conform anchetei sociologice, 5,2 % dintre cei chestionaţi şi-au exprimat opţiunea pentru candidaţii Partidului Poporului, în timp ce candidaţii PRM ar obţine 4,60 %, iar candidaţii PNG ar obţine 1,70%. 3 % dintre cei interveviaţi ar vota cu ‘alte partide’, în timp ce 21 % dintre aceştia nu ar vota, iar 10,1 % nu sunt hotărâţi. 1,5 % dintre cei chestionaţi nu au dat niciun răspuns.

În ceea ce priveşte intenţia de vot pentru preşedintele României, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Crin Antonescu ar obţine 32% din voturi, Traian Băsescu 22%, Victor Ponta 17%, Cristian Diaconescu 7%, Dan Diaconescu 6% iar Kelemen Hunor 5%. Conform aceluiaşi sondaj, Corneliu Vadim Tudor ar obţine 4 %, Gigi Becali 3 %, în timp ce 4 % ar opta pentru un alt candidat din acest procent 2,3 % exprimându-se în favoarea lui Sorin Oprescu. 11,3 % nu ar vota, 10,2 % nu sunt hotărâţi, iar 2 % dintre cei chestionaţi nu au dat niciun răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 iunie – 7 iulie 2011 pe un eşantion de 890 de interviuri la nivelul populaţiei adulte a României şi are o eroare statistică standard de 2,57%, la un nivel de încredere de 95%.

Mugur Isărescu este politicianul cu cea mai mare încredere în rândul românilor, potrivit unui sondaj realizat de de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) şi transmis, marţi, AGERPRES.

Potrivit sondajului Mugur Isărescu se bucură de încrederea a 41% dintre români, fiind urmat de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – cu 40% şi de Sorin Oprescu cu 37%. Pe locurile următoare, din punct de vedere al încrederii electoratului, se clasează Crin Antonescu – 32%, Victor Ponta – 25%, George Maior – 22%. Premierul Emil Boc, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul Turismului, Elena Udrea şi preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu au obţinut, fiecare, încrederea a 17% dintre respondenţi. La polul opus se află preşedintele PNG, George Becali cu 8% din totalul voturilor şi preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a obţinut 7%.

Aproape 70% dintre respondenţi (69%) consideră că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită, 9% consideră că lucrurile merg într-o direcţie bună şi 20% ”nici bună nici greşită”. Nu şi-au exprimat votul sau au spus că nu ştiu 2% dintre cei chestionaţi.

Un procent de 20% dintre respondenţi consideră că Parlamentul poate rezolva problemele cu care se confruntă România în prezent. Totodată, un procent de 17% dintre cei intervievaţi consideră că problemele României pot fi rezolvate de Uniunea Europeană şi tot 17% dintre respondenţi consideră că acestea pot fi rezolvate de sindicate.

Potrivit sondajului, un procent de 12% din respondenţi consideră că preşedinţia poate rezolva problemele României, 9% a votat pentru armată iar 5% pentru investitorii străini şi 5% pentru Guvern. 3% dintre respondenţi nu şi-au exprimat votul sau au spus că nu ştiu, câte un procent de 2% dintre respondenţi au votat pentru intelectuali şi biserică în timp ce clasa politică a obţinut 1% din voturi.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 iunie – 7 iulie 2011, pe un eşantion de 890 de interviuri la nivelul populaţiei adulte a României, şi are o eroare statistică standard de 2,57%, la un nivel de încredere de 95%.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: