FaceBook: A invins Piata Universitatii? Se pare ca nu…

Postarea pe FB a articolului lui Costi Rogozanu „PU a invins” a generat un interesant schimb de opinii. Reproduc mai jos discutiile de pe Grupul Opozitiei Unite si Crin Antonescu Presedinte:

Crin Antonescu Presedinte

Daniela Neagu Acest fenomen al P.U. este deosebit de complex, cred ca o discutie pe marginea lui ar fi nesfarsita, este greu de delimitat o granita clara intre manipulare si automanipulare, mi se pare interesanta aceasta idee de paralelism din subiectul …postarii, pentru ca, intr-adevar s-au intalnit doua forme antagonice de influentare: una , care pornea din dorinta curata de a realiza o schimbare fundamentala a societatii, prin reformarea radicala a tuturor valorilor pervertite si deformate de comunism (in aceasta ar consta automanipularea pe fiecare din cei progresisti, constienti de obligativitatea schimbarii, si-o aplicau ca un exercitiu personal menit sa invinga relele obiceiuri incetatenite pana si in cei mai radicali dintre noi), si una, provenita din exterior, mai alambicata, ale carei bune intentii erau mai greu de identificat, menita sa convinga ca trebuie sa operam, rapid si fundamental, acest morb al comunismului care ne guvernase, pana atunci, vietile. Ambele, atat cea care pornea din interiorul fiecaruia dintre noi, cat si cea generata din afara aveau aceeasi carte de vizita: schimbarea radicala. Mesajul era frumos, inaltator, cum a fost el proiectat in societatea acelor vremuri, insufiecient pregatita pentru marele salt propovaduit de P.U., s-a vazut, iar consecintele negative ale neaplicarii acelor principii se regasesc si astazi ca si consecinte negative. S-a dovedit ca la noi, la romani, nu reusesc decat actiunile concertate, dirijate, acel fenomen mult prea haotic, cu toata semnificatia lui atractiva (eu l-am iubit la vremea respectiva) era sortit esecului, avand o prea slaba sustinere. Dar, a avut un rol mental important, in sensul ca a pregatit o anumita parte a populatiei si pentru o alta optiune decat cea care penetra la acel moment, cea iliesciana. A facut posibil un curent de reformare in multi dintre noi, a nascut un simt civic necunoscut pana atunci, a zadarnicit niste tendinte care, poate in absenta unui fenonem atat de vocal, ar fi luat proportii si mai negative, fie si prin eradicarea automanipularii, care din punctul meu de vedere inseamna auto-educarea proprie, corecta, prin eliminarea manipularii gresite care vine din exterior. A generat un tonus, si l-a mentinut inca multa vreme prin reverbaratiile care au decurs, insasi, din forta fenomenului.
Nicu Hăloiu oricum, PU a fost un fenomen, un moment de start al descatusarii liberei exprimari
Daniela Neagu Da, pentru ca spre deosebire de actualele vremuri, a fost puternic alimentat de intelectualitate, in mod autentic, pe baza de convingere proprie, nu la comanda, se scria din suflet, atunci chiar simteai ca apartii unui grup, dar modul in ca…re actiunea lui se desfasura, scapand si manipulari care i-au stricat imaginea, faptul ca nu fost si pragmatic, gestionat la acelasi nivel ca si cel sufletesc, a fost sortit esecului; el a fost o miscare mai mult culturala, si mai putin cu aplicabilitate directa, insa cel care ar fi trebuit sa preia conducerea nu putea sa faca singur acest lucru, avea nevoie de sutinere numerica considerabila, de o autentica dorinta de eliminare a comunismului, de multe convingeri in randul unei majoritati, acestea neexistand. Pe rege nu avea nimeni interesul sa-l aduca (numai Coposu dintre liderii opzitiei), doar un imens suport popular ar fi tradus mesajul PU in realitate.
Morar Mircea Sergiu Chiar, cine a fost duşmanul ? Cred că istoria ne dovedeşte că duşmanul a fost şi suntem NOI. Noi aşa cum suntem, dezbinaţi, cu mucii în piept şi vânt în buzunare, cu mâna întinsă spre comuniştii care în nici o clipă de la 1989 încoace nu au… lăsat puterea din mână.Sub o formă sau alta ei au condus şi tot ei conduc.Şi asta ar trebui să intre bine în capul tuturor.Vrem să ne meargă bine? Fiţi convinşi că nu se va întâmpla acest lucru. În rest dă-i românului un punct de sprijin (Piaţa Universităţii) şi l-ai liniştit.Va rumega mai departe cu cohorta de trântori lingvişti poveşti fapte eroice , bla, bla, bla. Trăim în trecut şi nu vedem buturugile prezentului. Cădem şi ne târâm şi atunci îl scoatem pe câte un papiţoi de la naftalina şi-l arătăm prostimii ca şi circarul ursul, ca prostimea să ia aminte, să ia exemplu.Vai , vai ce ţară şi ce lume !
Nicu Hăloiu Doamna Daniela, credeti-ma, am fost acolo si va spun cu mana pe inima: Comunismul nu putea fi eliminat atunci. El era bine infipt in mentalitatea celr care au trait la randul lor adolescenta si tineretea in vremea instaurarii comunismului. …Atunci se dadeau salopete de lucru si tinerii, saraci, se plimbau sau ieseau cu ele duminica si de sarbatori. Acei oameni NU au fost de acord cu PU, cum au fost de acord cu mineriada. acei oameni au astazi astazi peste 70 de ani si voteaza aproape toti cum NU trebuie. Tinerii de atunci, fata de cei de azi, au avut un ideal, un scop, un spirit de fronda.Tineti cont de faptul ca multi din cei de atunci s-au pervertit intre timp.
Morar Mircea Sergiu Ca să scapi de ideile comuniste în primul rând trebuie să vrei!!! Dar la noi o întoarcem de fiecare dată în stil balcanic pur.
Nicu Hăloiu Domnule morar, cine vrea sa scape de ideile comuniste a scapat deja. Cine nu stie ca are idei comuniste nu va scapa de ele, desi le consuma si le manifesta.
Daniela Neagu Nicu H.: Sunt perfect de acord ca nu se putea elimina, atunci, comunismul, nici nu cred ca am spus cu mana pe inima acest lucru, a fost o manifestare cu predilectie culturala, de atmosfera, cred ca nu si-a propus nimeni sa schimbe ceva cu e…a, pentru ca nu era conformata legislativ si nici macar actiune de forta nu era, nu avea decat un suport afectiv, al unei minoritati extrem de restranse, un anume tip de vizionari, nascuti imediat dupa Revolutie, care sperau ca odata cu disparitia lui Ceausescu, se va schimba radical situatia. Bineinteles, ca nu era asa si tot ce-a urmat a confirmat cat de bine era inradacinat comunismul la noi. Ne-a luat 6 ani sa trecem la o alta etapa…
Nicu Hăloiu Da, dar am fost acolo si atunci am simtit ca tara Il are pe Dumnezeu cu ea. Aveam aripi, as fi muncit pe branci sa redam tarii prezentul rupt odata cu tancurile rusesti. Asta e, acum nu putem sa fim decat nostalgici si sa ne bucuram de amintirea unor sentimente incredibile pe care le-am trait
Rossenberg Alfred Acum este doar ‘iluzie’ si fiti convinsi ca niciodata in Romania, un dictator up-gradat in 2011 nu va fugi cu elicopterul. Exista gaze lacrimogene, exista ‘institutii’ care atunci isi vor aduce aminte ca exista si vor impune un dialog ‘democratic’ ca deh…nu trebuie inteleasa gresit democratia.
Nicu Hăloiu Imi aduc aminte la revolutie ca un ofiter a spus asa. Acum primim paine de la voi, dar peste cativa ani dupa ce noi vom fi inlocuiti, sa nu va mai apropiati de TAB-uri. Aia vor trage
Stoica Rodica De ce fenomenul Piata Universitatii nu a avut interesul sa aduca Regele?
Nicu Hăloiu Se interpreta ca o tentativa de lovitura de stat
Stoica Rodica Pentru Nicu H Daca comunismul nu poate fi eliminat inca 200 de ani?Ce se va intampla cu romanii?Dar cu Romania?
Morar Mircea Sergiu Bună întrebare d-na Stoica.Cred că pentru simplu fapt că nu l-au cunoscut. De fapt nici azi nu-l cunosc pe MS Mihai I al României.Cu lovitura de stat s-o lăsăm moartă. Că la cât de voinici suntem , nu noi am comandat-o şi executat-o nici pe aia din 1989.Au comandat-o alţii noi am executat şi atunci numai ordinele.
Radu Florin Pavlov Mi se pare o discutie absurda de la A la Z… „Conditionalul contrafactual nu poate constitui premisa valida într-un rationament valabil… Nu putem sti ce ar fi fost daca Germania lui Hitler ar fi câstigat razboiul, pentru simplul fapt ca …nu l-a câstigat…” (Umberto ECO)… Mi se pare ca C. Rogozanu vrea sa subînteleaga ca Piata Universitatii a învins peste ani, caci ideile sustinute de ea s-ar fi impus… NU e adevarat deloc… Comunistii si securistii sunt bine merci în posturi si acum ca si atunci… Iar ideile sunt purtate de oameni… Restul e tacere, minciuna si manipulare abjecta…
Nicu Hăloiu Comunismul, „daca” nu i se planifica disparitia, mai dainuia inca. Sunteti atat de naivi incat sa credeti ca o revolutie, oricat de spontana, nu e regizata, controlata?
Nicu Hăloiu revolutiile se planifica. exista o reteta. Aveti modelul tarilor arabe. Cand cineva-o putere externa extrastatala- doreste sa penetreze o zona, creeaza dezordine ptr ca, apoi, sa intervina cu propria-i ordine.
Nicu Hăloiu Masele sunt intr-adevar butoiul cu pulbere. Dar, sa nu uitam, fitilul si chibritul stau la altcineva. De aceea neclaritatea actiunii di 89. De fapt e mai simplu decat zbuciumul de a afla adevarul: Masele au facut Revolutie, iar cei care au regizat-o au dat o lovitura de stat. in cazul asta, Revolutia a legitimat Lovitura de stat, mascand-o.

Grupul Opozitiei Unite
Bogdan Duca Si eu am opinii asemanatoare. Oricum, refuz sa consider ca fiind un moment fondator pentru dreapta anticomunista romaneasca, sfidarea ilegitima si ilegala a democratiei si statului de drept din zilele de 13-14 iunie.
Cat despre „mineriade”: nu minerii sunt cei care au aruncat Bucurestiul in aer in zilele de 13- 14 iunie ….
Gondolin Shador daca PU ar fi invins, acum decomunizarea ar fi fost lege, noi am fi fost monarhie si Basescu (si alte cateva personaje ale epocii) la inchisoare. Deci articolul este doar unul de automanipulare (ca sa dau prezumtia de nevinovatie autorului)
Bogdan Duca Daca Piata Universitatii ar fi invins, nu avem nicio certitudine ca lucrurile ar fi fost mai bune. Piata Universitatii nu reprezenta majoritatea romanilor ci doar o minoritate revoltata si agresiva.
Acestia se exprimasera in proportie zdrob…itoare la vot pentru Ion Iliescu si FSN. Ne place sau nu, asta este,,,,
Sfidand rezultatul unor alegeri, atacand institutiile statului si incercand sa dea o lovitura de stat, cei din piata Universitatii au periclitat democratia, atata cat era la inceput de drum….
Daniela Neagu Eu am detaliat in grupul Crin Antonescu parerea mea; reluand, pe scurt, si in acest grup,daca fenomenul P.U. ar fi avut avut succes, ar fi fost insotit de o modificare fundamentala a societatii, pe baze complet diferite, pe un sistem de va…lori noi, care sa ne permita sa luam totul de la zero, demoland complet trecutul. El promova o detasare radicala de tot ce insemnase existenta noastra pana atunci, dar care putea fi realizata numai prin monarhie; orice alta solutie de guvernare, chiar si cea de sorginte liberala, gen Campeanu nu ar fi avut sorti de izbanda, pentru ca s-ar fi amestecat, invariabil si inevitabil cu ceea ce ramasese ca baza de plecare din comunism: mentalitati, multi oameni, chiar si tineri pervertiti, o infrastructura bolnava, care nu putea fi insanatosita decat printr-o contraextrema.
Daniela Neagu Contraextrema care sa excluda complet orice combinatii daunatoare.
Gondolin Shador daca poporul a decis ceva (inclusiv o prostie!) minoritatile trebuie sa se incline.. asta este morala? Ok, atunci sa asteptam linistiti pana in 2012 sau 2014, pentru a vedea daca poporul va decide altumva decat in 2008 sau 2009. Caz doar boborul are intotdeauna dreptate.
Bogdan Duca Gondolin: Pai asta facem. Asteptam linistiti (sau, ma rog, facand campanie) momentul alegerilor sau un moment constitutional prielnic. Si o facem in contextul in care majoritatea actualei puteri este inexistenta de facto.
In 1990 FSN obtinuse 65 procente din voturi si Iliescu 75 (daca mai tin minte). Partidele din opozitie acceptasera rezultatul alegerilor si nimeni nu a contestat caracterul lor democratic.
Bogdan Duca De altfel, cei din piata Universitatii au fost parasiti, din pricina incapatanarii lor atat de opozitie cat si de reprezentanti de seama ai societatii civile (Doina Cornea, GDS) care intelegeau ca resorturile de reforma intr-o democratie tr…ebuie sa fie legale. Doar legale…. Si care mai intelesesera ca 75 la suta din romani nu doreau nici monarhie, nici capitalism ci aveau nevoie de o tranzitie lunga patronata de zambetul lui Ion Iliescu.
Poporul, cu toate prostiile lui, este cauza si scopul oricarei democratii.
Gondolin Shador Bogdan: sti foarte bine ca alegerile din 1990 NU au fost libere. Nu in sensul plenar al termenului. Pentru 70% dintre cei care voteaza in 2012, alegerile nu vor fi libere… Libertatea (mai ales a axercitiului electoral) inseamna (si) intelegere, (si) informatie multipolara digerata intelectual… etc.
Bogdan Duca Alegerile au fost libere. Cat despre manipulare, ea intervine in orice proces electoral. Ce facem noi pe aici nu se cheama manipulare? :). Dar niste alegeri sunt libere atata timp cat oamenilor nu li se impune cum sa voteze.
Daniela Neagu Alegerile din 1990 nu au fost libere, dar nu putem nega ca peste 70% din participantii la vot aveau optiunea clara pro-Iliescu; la fel si acum, chiar daca alegerile sunt fraudate, cred ca mult mai mult decat in 1990, raman in continuare oameni care zadarnicesc schimbarea prin votul lor din convingere.
Daniela Neagu Exista multe planuri de fraudare, dar raman la ideea ca vina pentru un rezulatat care nu ne place apartine tot oamenilor: celor care nu sunt suficient de bine informatii si isi creeaza optiuni gresite si celor care nu participa la vot si care prin votul lor ar putea reconfigura rezulatatul intr-o proportie mai mare decat puterea fraudei, de orice tip ar fi ea: mentala, materiala, cu buletinele de vot, etc.
Bogdan Duca Cel putin in cazul alegerilor din 1990, prezenta la vot (de aproape 90 de procente, daca mai tin minte) facea imposibila frauda electorala in termenii de care avem parte acum.
Da. A fost multa dezinformare si au fost manipulate frici proveni…te din educatia comunista (revenirea mosierilor si alte prostii de genul acesta). Dar repet, genul acesta de manipulari si dezinformari sunt …practici electorale consacrate. Atat noi cat si adversarii nostri le folosim si le vom folosi.
Daniel Gheorghe In 1990 FSN a luat 75 % din locurile parlamentului iar Ion Iliescu a iesit presedinte din primul tur cu 85 %! Cred ca una peste alta alegerile cu cel mai mare impact al fraudei si cu cea mai grava viciere de rezultat de dupa 1989 raman prezidentialele din 2009 !
Răzvan Timofciuc sursa: http://www.romanialibera.r​o/exclusiv-rl/investigatii​/minerii-au-terorizat-capi​tala-30479.html .
Răzvan Timofciuc lucrurile nu cred ca pot fi exprimate atat de transant. pana la urma cei din p.u. luau parte la o actiune de protest, de revolta impotriva regimului. modul cum s-au manifestat o parte dintre din ei este condamnabil …insa asta nu justifica… reactia lui Iliescu de a asmuti institutii ale statului si categorii de persoane impotriva lor. creca aici e marea problema …nu ca oamenii aia au iesit in strada, pana la urma asta era dreptul lor, castigat cu 6 luni inainte. marea problema este modul cum au reactionat cei care trebuiau sa se ocupe cu ordinea publica ..
Gabriel Savulescu Daniel Gheorghe si Bogdan DucaLa 20 mai 1990 au participat la vot 86,19%. Ion Ilescu a fost ales de 12.232.498 de votanti (85%). FSN a obtinut la Senat 67,02% (9.353.006 VVE) si la Camera Deputatilor 66,31% (9.089.659 VVE). Asemenea rezul…tate sau inregistrat numai in Mexiko (perioda 1943-1990) unde Partidul Revolutiei Institutionalizate PRI organizat ca partid-stat alegeri parlamentare si prezidentiale, dar le castiga cu majoritati feseniste.
Daniel Gheorghe Romania la aceea data era un regim autoritarist de expresie perestroika. Alegerile nu au fost libere, dar optiunea majoritara a populatiei era concentrata catre Ion Iliescu si FSN sub mirajul evenimentelor din 1989. Manipularea a fost una g…rosolana si FSN intruneste caracteristicile unui partid-stat, dar cred ca singurul fel in care am fi putut sa evitam alegerea lui Iliescu ca presedinte al Romaniei in Duminica Orbului, ar fi fost legiferarea acelui punct prin care se stabilea ca FSN nu va deveni partid politic. Deasemeni daca l-am fi avut pe Rege in tara pe 22 Decembrie, poate ca masele aveau o personalitate ,alta decat Iliescu spre care sa-si indrepte simpatia aparut sub efectul euforiei momentului si Ion Iliescu si s-ar fi putut reinnoda firul istoriei de acolo de unde l-au rupt bolsevicii in 30 decembrie 1947. Oricum rolul lui Iliescu este mult mai complex decat pare si cred ca acum trebuie sa ne concentram pe apararea Romaniei de transformarea intr-o tara de tip ,,latino,,.
Gabriel Savulescu In lucrarea lui Pavel Campeanu „De patru ori in fata urnelor” partidele istorice erau cotate in sondaje astfel: PNL 18%, PNTCD 6%, PSDR 3%. La urne poporul suveran a votat astfel: PNL 7%, PNTCD 3,5%, PSDR 1,75%. Electoratul roman nu a fost pregatit pentru democratia participativa, si daca privim rezultatele alegerilor prezidentiale majoritatea prezenta la urne a votat pentru modelul paternalist-sultanic.
Bogdan Duca Oamenii aveau o anumita cultura politica atunci. Abia iesisera dintr-o revolutie care oricum ii luase pe nepregatite si erau multumiti cu status quo-ul presupus de revolutie.
Nici nu era nevoie sa fraudezi alegerile pentru a te astepta la a…stfel de rezultate :). Si nici nu aveai cum sa le fraudezi cand cam toata Europa era cu ochii pe tine. Cat despre manipulare, repet, aceasta este arma electorala folosita si de putere si de opozitie din toate timpurile si in toate conditiile. De exemplu, opozitia ameninta atunci cu riscul instaurarii unei dictaturi iliesciene. Nu a fost sa fie asa. In 1992, FSN a avut nevoie de o larga coalitie pentru a mai putea guverna si in 1996 a pierdut puterea.
Cat despre ceea ce politologii numesc „prezidentializarea politicii” (sau sultanizarea, cum ii spune un Sartori) acesta este un fenomen european: pe baza lui a devenit Basescu presedinte si tot pe baza lui speram sa il asezam pe Crin la Cotroceni. Oamenii nu isi doresc lideri care sa nu lase impresia de siguranta, putere si control.
Revenind la fenomenul Pietei Universitatii, ca om cu valori liberal conservatoare, de dreapta, nu pot considera ca fiind acceptabila o tentativa de lovitura de stat, precum cea din 13 -14 iunie. Chiar daca aceasta lovitura de stat se da in ….numele democratiei. Democratia inainte de orice este vointa (buna sau proasta) a poporului.
Gabriel Savulescu Bogdan DucaMax Weber a caracterizat in 1920 Romania drept stat postnatiune sultano-paternalist. In 1990, dar si in 1992 se putea realiza o coalitie intre FSN si partidele istorice, cel putin pentru o legislatura. In 1991 PNL a realizat pe…rformanta unica de a figura drept membru fondator al CDR, dar a fi totodata in guvernul condus de Stolojan, alaturi de FSN, PDAR si MER. In 1992 CDR putea coaliza cu FDSN sau putea colabora asupra agendei euro-atlantice. Aceste deziderat nu sa realizat.
Răzvan Timofciuc gata, am gasit textul pe care l-am tot cautat. ” Ne aflam la ora actuala in situatia groteasca, paradoxala, in care un guvern care se autoproclama social-democrat si pretinde ca se deschide spre Occident, spre economia de piata, ca apara li…bertatile individuale, un regim care declama tot repertoriul de valori atasat ideii de democratie se bizuie pe vechea politie politica intre a intretine teama si nesiguranta…Iata un regim care se lauda ca atrage investitori straini, dar face tot ce poate ca sa-i descurajeze, care atata miscari xenofobe si nationaliste, perpetuand, in realitate, un sistem comunist bazat pe favoritism si teroare. Alexandru Paleologu, Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor. Parerea mea : nu ar trebui insistat atat de mult pe caracterul „subversiv” al evenimentelor din Piata Universitatii…ci mai degraba asupra caracterului comunistoid in care bolsevicii cu masca democrata au stopat manifestatia.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “FaceBook: A invins Piata Universitatii? Se pare ca nu…”

 1. Vasile Barbulescu 15 ianuarie 2012 la 12:51 PM #

  APEL CATRE OPOZITIA POLITICA DIN PARLAMENTUL RUSINII:

  A trecut timpul vorbelor parlamentare fara rezultat.
  Este momentul adevaratelor fapte democratice, in numele poporulul pe care sustineti ca il reprezentati:
  1. Initiati o SESIUNE PARLAMENTARA EXTRAORDINARA
  2. Cereti demisia tuturor responsabililor pentru INCITAREA si REPRIMAREA SALBATICA a manifestantilor
  3. Initiati CAMPANII DE SEMNATURI PENTRU DEMITEREA CALAILOR PORTOCALII
  4. Sesizati ORGANIZATIILE INTERNATIONALE asupra incalcarii drepturilor la opinie, sau la aparare
  5. Sesizati REPREZENTANTELE DIPLOMATICE din Romania asupra INCALCARII DREPTURILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI precum si a prevederilor CONSTITUTIEI ROMANIEI
  si
  6. DECLANSATI GREVA PARLAMENTARA!
  Dovediti ca SUNTETI ROMANI si REPREZENTANTI AI POPORULUI ROMAN si nu numai demnitari legati de locurile caldute din parlament!

  Apreciază

 2. Vasile barbulescu 17 ianuarie 2012 la 1:11 AM #

  Sa-l promovam pe Base ca LIDER MONDIAL (UL) iesirii din criza:
  Like The Economist, ptr. cea mai buna traducere in engleza a sloganului preferat de romani: „Get out, you miserable dog!”
  http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/01/rioting-romania

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: