Agerpres – Alina Gorghiu (PNL): Articolul 1 din Constituţie nu se va schimba câtă vreme România va rămâne stat de drept

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, la Miercurea Ciuc, într-o conferinţă de presă, că există anumite limite privind revizuirea Constituţiei, iar articolul 1 din legea fundamentală nu se va schimba atâta timp cât România va rămâne stat de drept.

Referindu-se la propunerea primarului UDMR din Sf. Gheorghe, Antal Arpad, care a spus că în legea fundamentală ar trebui să se păstreze neschimbat articolul 1, referitor la statul naţional unitar şi indivizibil, dar să se introducă un articol 2, în care să se menţioneze că în România există entităţi autonome, cum ar fi Ţinutul Secuiesc, Alina Gorghiu a afirmat că este vorba de o contradicţie între cele două prevederi.

Potrivit acesteia, există nişte limite de revizuire a Constituţiei, chiar dacă fiecare cetăţean român are dreptul să facă propuneri de modificare a legii fundamentale. ”Cred că fiecare are dreptul, dacă e cetăţean român, să facă propuneri de revizuire a Constituţiei, cred că toate trebuie discutate, dar, în acelaşi timp, vă mărturisesc că autonomia va fi un subiect extrem de sensibil pe masa discuţiilor, câtă vreme UDMR va insista pe aceste modificări. Articolul 1, aşa cum îl văd eu, rămâne categoric aşa şi face parte din acea limită de revizuire a Constituţiei şi nu se va schimba câtă vreme România va rămâne stat de drept”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a pledat pentru o dezbatere serioasă pe marginea modificării Constituţiei. ”Cred că această dezbatere, ca să fie foarte serioasă, trebuie făcută într-un climat liniştit. Nu în momentul în care teme ca regionalizarea sau autonomia au încins spiritele în România. Cred că trebuie făcută atunci când clasa politică din România va avea un climat economic, social, politic, care să-i ofere relaxarea de a discuta pe fond revizuirea Constituţiei”, a afirmat deputatul PNL.

Totodată, Alina Gorghiu a catalogat declaraţiile de la Băile Tuşnad ale premierului Ungariei, Viktor Orban, referitoare la reorganizarea administrativă a României, ca fiind lipsite de ”eleganţă şi diplomaţie”. ”N-aş vrea să interpretez ca fiind o declaraţie provocatoare, aş spune doar că e o declaraţie lipsită de eleganţă şi de diplomaţia de care avea nevoie în discurs premierul Orban. (….) Eu nu cred că putem să speculăm că premierul Orban nu ştie că statul român este unul unitar, este unul naţional şi suveran. (..) Cu siguranţă, fiecare are dreptul la opinie câtă vreme nu lezezi interesele statului vecin”, a fost de părere Alina Gorghiu.

Parlamentarul PNL a ţinut să sublinieze că subiecte precum regionalizarea sau autonomia ”nu pot fi discutate de altcineva decât de statul român şi sunt apanajul şi atributul românilor”.

Alina Gorghiu s-a declarat nemulţumită de lipsa de reacţie promptă a statului român, susţinând că acest lucru a devenit o obişnuinţă. ”Din păcate, asta este ipostaza cu care ne-am obişnuit. Pentru că la fiecare declaraţie care depăşeşte cumva limitele Constituţiei României, făcute de vecinii noştri, reacţiile statului român sunt întârziate”, a spus deputatul PNL.

În legătură cu afirmaţiile vicepreşedintelui Parlamentului European (PE), Tokes Laszlo, potrivit cărora, în schimbul teritoriilor pierdute la Trianon maghiarii trebuie să primească drepturi şi autonomie, Alina Gorghiu a menţionat că acestea sunt ”deplasate şi de neluat în seamă”.

În opinia sa, vinovaţi pentru aceste declaraţii sunt preşedintele României, Traian Băsescu, şi liderii PDL, care l-au susţinut pe Laszlo Tokes să ocupe funcţia de vicepreşedinte al PE. ”N-am să uit că răspunzători pentru anvergura declaraţiilor lui Tokes sunt cei de la PD, care l-au susţinut să ajungă în poziţia în care a ajuns. Şi acest lucru o să-l spun public de fiecare dată şi pentru fiecare declaraţie deplasată a domnului Tokes îi văd direct responsabili şi vinovaţi pe preşedintele Băsescu şi pe cei care l-au susţinut în această poziţie cheie. Cred că sunt singurii care ar trebui, pe lângă domnul Tokes, să dea explicaţii”, a declarat Alina Gorghiu.

La rândul său, preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, a afirmat că declaraţiile lui Viktor Orban, care a spus că ”nu a venit momentul ca Ungaria să intervină în reorganizarea administrativă a României”, se înscriu în preocupările guvernelor maghiare de la Tratatul de la Trianon privind fie refacerea Ungariei Mari, fie obţinerea autonomiei. ”De la acel Trianon încoace preocuparea tuturor guvernelor maghiare s-a înscris, întotdeauna, funcţie şi de conjunctura istorică a vremurilor, clar într-o singură direcţie: şi anume Ungaria Mare, iar acum vorbim de autonomie”, a spus Stelu Platon.

Referitor la discursul lui Tokes Laszlo de la Universitatea Tusvanyos, liderul PNL Harghita a arătat că europarlamentarul are două obsesii şi anume Trianonul şi Ţinutul Secuiesc. ”Ceea ce este regretabil este că într-o bună zi o să-l auzim, poate, pe Laszlo Tokes, lăudându-I pe Hitler, Horthy sau pe Mussolini, că lui Stalin numai că nu îi mulţumeşte pentru că în 1952 a înfiinţat Regiunea Autonomă Maghiară. Pentru că noi ştim ce şi când s-a întâmplat cu Ardealul. Vorbim de Dictatul de la Viena, pe care l-au făcut Hitler cu Mussolini şi sigur, Regiunea Autonomă Maghiară a lui Stalin.(…) Iar ceea ce este cel mai regretabil este această constantă şi obsedantă atitudine a lui Laszlo Tokes de a contesta două tratate internaţionale foarte importante – Tratatul de la Trianon şi Tratatul de la Paris”, a mai spus preşedintele PNL Harghita.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: