Dinu Patriciu: Nu m-am certat niciodată cu Traian Băsescu

Omul de afaceri spune nonşalant, într-un interviu acordatEVZ, că nu s-a certat niciodată cu Traian Băsescu şi îşi menţine distanţa seniorială faţă de actualul lider al PNL, Crin Antonescu, căruia îi dă sfaturi de luptă în tranşeele USL.

„Eu nu m-am certat niciodată cu Traian Băsescu. Dar am convingerea că am fost persecutat de Traian Băsescu pentru că această idee fixă, pe care a avut-o mai ales în primii lui ani de guvernare, când se lupta ca şi partidul comunist chinez cu tigri de hârtie (râde), l-a făcut să creadă că poate chiar popula ţepele din Piaţa Victoriei cu oameni nevinovaţi. Ceea ce n-a ţinut. Dar atunci m-am simţit umilit de faptul că sunt amestecat cu tot felul de pungaşi. Treabă care în mentalitatea publică s-a păstrat, spuen Dinu Patriciu în evz.

Dinu Patriciu spune că relaţia cu Crin Antonescu „este o relaţie, uman, foarte bună. Dar ne despart nişte… nici măcar n-aş spune gânduri politice diferite… ci, un mod de acţiune. Eu nu cred că alianţa struţo-cămilă între socialişti şi liberali poate aduce ceva bun acestei ţări astăzi, dacă nu este dominată de liberali. Folosirea PSD-ului ca masă de manevră ar fi ceea ce PNL-ul ar fi trebuit să facă”

sursa: Realitatea

Etichete:, , , , ,

3 comentarii pe “Dinu Patriciu: Nu m-am certat niciodată cu Traian Băsescu”

 1. Laurentiu Luca 27 iulie 2011 la 1:59 PM #

  Nu înţeleg care-i problema creată în jurul interviului cu Dinu Patriciu, publicat în Evenimentul Zilei. Probabil că, în viaţa noastră politică, „cearta” a ajuns criteriul după care ne asociem, colaborăm sau discutăm – spune-mi cu cine te cerţi ca să-ţi spun (cu) cine eşti? În aceste condiţii, pare bizar că o persoană poate alege să-şi disocieze sentimentele personale de relaţiile publice şi profesionale.

  Faptul că, în înterviu, Patriciu consideră că „nu s-a certat” cu Traian Băsescu şi faptul că nu exclude, în mod ferm, o viitoare colaborare cu acesta, în anumite condiţii etice şi pentru un scop anume, nu înseamnă că el este gata să-i sară în braţe preşedintelui. Dimpotrivă, reprezintă doar evitarea elegantă şi diplomatică de a refuza direct această colaborare, punând povara inflexibilităţii şi habotniciei politice pe umărul colericului preşedinte, personaj, evident, necorespunzător din punct de vedere etic – „care-şi face duşmani cât cuprinde, cu o viteză incredibilă” – şi care l-a şi umilit în mod personal.

  În ceea ce priveşte părerea despre USL, nu este niciun secret că această alianţă este privită, în continuare, cu scepticism, de către mulţi membri de partid şi simpatizanţi liberali. Dinu Patriciu este foarte clar: „gândirea de tip socialist nu mai are ce căuta în Europa astăzi” iar alianţa cu PSD pare, în ochii multora, să dea ghes unui astfel de mod de gândire. Pentru a supravieţui, România are nevoie de o opţiune clară, liberală, cu un PSD redus cel mult la rolul unei „mase de manevră,” şi nu un amestec de culori, al cărui rezultat este acelaşi peste tot în Europa socială.

  Citind interviul de la cap la coadă, nu mi se pare că Dinu Patriciu dă dovadă de inconsecvenţă, nici în gândirea politică şi nici în cea economică. Interviul exprimă aceleaşi idei pe care Dinu Patriciu le-a susţinut de la începutul anilor 90, folosind, pe-alocuri, chiar şi aceleaşi metafore („tăiatul cozii câinelui pe de-a lungul”). Societatea liberală a lui Dinu Patriciu, o societate politică şi economică deschisă, este o societate care nu exclude din start posibilitatea unui dialog bazat pe valori şi principii comune.

  Apreciază

  • Gondolin 27 iulie 2011 la 2:42 PM #

   pai ce definitie dam termenului de „certat”? DEX-ul zice prin „certat” sa intelegem „Care a rupt relațiile (de prietenie) cu cineva; supărat, învrăjbit”.
   Lasand la o parte chestia cu prietenia, stau si ma intreb: cand Basescu il invoca pe Patriciu drept mogul cel rau timp de ani de zile, era certat sau nu cu acesta? Dar cand Patriciu plangea pe scarile DNA si afirma ca Basescu i-a fabricat dosarul pe considerente politice, il considera pe Basescu prieten sau dusman? Sau (last but not least) cand Patriciu irumpea pe ecranele televizoarele pentru a isi asuma filmuletul cu pixelul albastru (in campania prezidentiala din 2009) la care Basescu replica cu ochii in lacrimi (he he he… parca devine un stereotip al relatiilor dintre cei doi) „Rusine, Patriciu!” – erau toate acestea semne de prietenie?

   Desigur, vorbele au fost date oamenilor pentru a-si ascunde gandurile, iar trecutul este lucrul cel mai nesigur de pe lume, putand fi reinventat ori de cate ori timpurile prezente o cer. Cam atat pot spune despre chestia cu „nu m-am certat cu Basescu”.

   Cat despre pozitia lui Patriciu fata de alianta PNL cu PSD, parca imi amintesc ca mandrul liberal recomanda o asemenea alianta prin 2003. Si tot asa, nu numai ca o recomanda, dar in 2004, firme apartinand lui Patriciu au sponsorizat atat campania PNL cat si cea a PSD. Si, vorba aceea: un euro dat sponsorizare vorbeste mai mult decat 1000 de cuvinte. Cat despre gandirea de tip socialist care nu si-ar gasi locul in lumea moderna…, Parca citisem pe undeva ca ne zbatem intr-o criza financiara proviocata ATAT de tendinta statelor de a trai din datorii (si se prea poate ca respectivele deficite sa fi fost in unele cazuri provocate de politici sociale nesabuit de relaxate) dar si (mai ales!) din cauza egoismului si lacomiei pietelor financiare intr-o lume insuficient reglementata de catre state (dereglementarea – unul dintre dulcile vise ale libertarianului Patriciu?) Asa ca vom trai si vom vedea ce isi are si nu isi are locul – acum sau in viitor.

   Pe mine personal nu ma deranjeaza ca un un vector al capitalismului romanesc poate sa gaseasca elemente comune in ceea ce crede el ca ar fi politica de dreapta a guvernarii Boc-Basescu. Ma indoiesc insa profund ca Patriciu (sau, la rigoare, dvstra) poate sa identifice „societas” pe care cauta sa o cladeasca regimul Basescu cu o „societate politica liberala”. Cred ca Patriciu are un set de valori si principii (chiar daca uneori le-ar incalca, tocmai incalcarea acestora reafirma faptul existentei lor) dar permiteti-mi sa sper ca acest set nu are PREA multe elemente comune cu valorile si principiile lui Basescu. Pentru ca atunci CHIAR mi-ar fi frica. Cu greata aferenta.

   PS: astept cu nerabdare relevarea principiilor si valorilor liberale nutrite de catre Basescu, si felul in care acestea sunt adeverite in politicile guvernamentale, Pupinbasinii regimului BBU nu m-au convins in incercarile lor de identificare a acestora. Poate reusesc liberalii nostri. Eventual Patriciu insusi.
   PPS Onorat, ca de fiecare data cand se intampla acest lucru, de atentia pe care mi-o acordati si de timpul „pierdut” postand pe acest blog.

   Apreciază

  • Gondolin 27 iulie 2011 la 8:08 PM #

   Tocmai am aflat ca i s-a scos lui Basescu o carte despre primul mandat (adica exact in perioada in care Patriciu NU se certase cu El Prezidente), in tara cea mai liberala zice-se de pe pamant, si anume in USA. In care sunt descrise ale lui Basescu „Aspirations, Achievements, and Frustrations during His First Presidential Term”. Poate vom gasi acolo, (ca semneaza oameni de dreapta eminenti precum Volo Tismaneanu) ceea ce solicitam eu, Si anume acel set de valori si principii comune Patriciu-Basescu, (democrat) liberale. Vom trai si vom citi. Sau nu.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: