Soviani: Cum dictează Traian Băsescu guvernului unele masuri anti-economice

Pentru mine, întâlnirea de luni de la Cotroceni dintre Traian Băsescu şi misiunea FMI a fost o oportunitate rară. Am văzut un Jeffrey (Jeff) Franks ascultător, care reuşea să nu râdă la aberaţiile economice ale Preşedintelui, spuse în engleza căpitănească pe care domnul Preşedinte nu a uitat-o, ba chiar a perfecţionat-o.

Sunt multe de discutat şi analizat, vă invit să le vedeţi dumneavoastră în fişierul video pe care îl ataşez. Dar cea mai periculoasă declaraţie/mentalitate a Preşedintelui mi se pare cea legată de neplata arieratelor.

Pe scurt, arieratele reprezintă nişte plăţi restante. Pe lung, ele reprezintă facturi emise de către societăţile comerciale către stat, care ar trebui plătite (gen plata importurilor de medicamente sau de gaze) sau nerestituirea la timp a TVA-ului pe care firmele îl au de încasat. Sau, spre exemplu, dacă statul alege să nu îşi plătească profesorii sau să le plătească eşalonat drepturile salariale obţinute în instanţă, pe o scadenţă care se lungeşte de la un an până la paştele cailor, alea tot arierate reprezintă.

Arieratele sunt un fenoment periculos pentru economie şi voi detalia într-un articol următor de ce. Ceea ce mă şochează însă în declaraţia preşedintelui este că dânsul dictează cui să nu se plătească facturile. Şi dacă dictează cui să nu se plătească facturile, pot bănui că dictează şi cui să se plătească ele cu celeritate? Pot bănui că aşa cum spune cui să nu se plătească, poate transmite indicaţii preţioase pentru plata Bucşarilor, Cocoşilor, Euroconsulţilor şi altor băieţi din camarilă? Pot bănui că poate dicta şi cine să primească energie ieftină (ALRO) şi cine să primească energie scumpă, trişând mecanismele de piaţă? Evident că pot bănui toate asta şi multe altele

Şi mai mă şochează ceva. Faptul că Traian Băsescu crede că statul ştie să investească mai eficient decât privatul. Că cică să nu pierdem momentul creşterii economice plătindu-ne datoriile… Cunoscătorii nu râd la astfel de declaraţii, ci se îngrijorează. În primul rând, pentru că ştim că inclusiv în România, companiile ştiu să cheltuie banii mai eficient decât Udrea, Igaş, Cocoş, Ariton, Ialomiţianu&co. Iar ideea că statul creează locuri de muncă cu banii de investiţii… sincer, este cam depăşită. Poate fostul ministru al transporturilor, domnul Traian Băsescu, să îmi spună câte locuri de muncă creează un milion de Euro cheltuiţi pentru o autostradă (e drept, că în mandatele preferaţilor domniei sale, cu un milion de Euro faci 20 de metri de autostradă). Statul trebuie să se ocupe în primul rând să nu distrugă locurile de muncă din economie, aşa cum face prin neplata la timp a facturilor către companii, cu efecte perverse de la pierderea de locuri de muncă până la inflaţie, care conduc în final la măsuri primitive gen tăierea salariilor cu 25% sau majorarea TVA-ului de pe o zi pe alta şi la o spirală care duce la lipsă de progres ecoomic.

Dar mai bine să îl urmăriţi direct pe măreţul conducător, etalând măreţele principii de guvernanţă economică, în fişierul video de mai jos. Dar să nu uit domnule Preşedinte: în limba engleză, pentru „locuri de muncă” se foloseşte „jobs”. Sintagma folosită de dumneavoastră, „working places” înseamnă cu totul altceva.

sursa: Blogul lui Soviani

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: