V. Grecu: Beția lui Traian Băsescu

Lui Traian Băsescu îi place să dea impresia că este capp di tutti capi. De fapt, s-ar putea ca el să-și imagineze cu adevărat că este un Zeu pe tarlaua bătătorită a țării. Și îi mai place să se umfle în pene…Da, asta cu siguranță îi place extrem de mult. Toate sunt însă comportamente mai degrabă  tipice unui șmecheraș cu BMW care se dă mare prin oraș că are bani, influență și putere. Cam ca băieții ăștia din Deta.

Când vrea să-și mai arate penajul de păun nobil și încoronat peste păsările  neputinciose, Traian Băsescu vine la TVR și timp de vreo 50 de minute dansează: se încruntă când îi trage de urechi pe cine vor penele lui, zâmbește mulțumit sau cu subînțeles când vine vorba de propria sa știință, face profeții printre rânduri, lansează cuvinte cheie, conturează drumul unei națiuni până la următoarea intervenție tot la TVR sau, după caz, la B1 Tv.

Exact la fel s-a întâmplat și acum două seri, când, în beția asta de puterea, preamărire și autosuficiență, Băsescu n-a fost în stare să se abțină din a se lăuda că știe numele viitorului ministru pe fonduri europene.

A avut toate șansele din lume să tacă, subiectul era aproape depășit, moderatoare oricum nu mai îndrăznea să insiste când, cu zâmbetul lui specific, dublat de un ușor râs înfundat, Băsescu a demonstrat încă odată că nevoile lui de om păcătos bat orice înseamnă calitatea de președinte. “Sigur, nu o să ascund că ȘTIU numele viitorului ministru”, a dat-o Băsescu fără să-l mai intereseze că udemeriștii susțin că în coaliție nu  s-a hotărât nimic, că un nume cert se va decide de abia în august etc etc.

A doua gafă, extrem de gravă, dar trecută cu vederea, reflectă exact perspectiva lui Traian Băsescu față de România și tot ce se întâmplă înăuntru ei.  “În România există separarea puterilor în stat. Există o putere executivă, o putere legislativă și o putere judecătorească. Și peste ele este șeful statului”, ne-a explicat președintele nostru filosofia democrației din țară. Nu contează că instituția prezidențială este doar o parte a puterii executive, importantă este percepția lui și modul în care ea se materializează.

În mod cert Traian Băsescu este, precum băiatul primarului din Deta, îmbătat de puterea de moment. Precum Bogdan Roman. care credea că taică-su va fi veșnic primar și că, prin urmare, va putea face legea în oraș în locul Poliției, tot așa și Traian Băsescu crede că va rămâne în fruntea tuturor puterilor statului o eternitate sau, cel puțin, eternitatea lui. Când valul ăsta te bagă la fund, fără să mai poți ieși, înseamnă doar că el a găsit un material psihologic, constitutiv, vulnerabil.

Poate ar fi o idee să ne uităm și la materialul psihologic al celor care i-ar putea urma lui Băsescu…

SURSA: ImpactNews

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: