Mediafax – Deputat UDMR: Leul a supravieţuit datorită BNR, rămâne de văzut cât va mai rezista Banca Centrală

Deputatul UDMR Lakatos Peter a criticat, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX referitoare la impactul crizei mondiale asupra economiei româneşti, modul în care au fost făcute în ultimii ani rectificările bugetare precum şi faptul că împrumuturile statului nu au dus la rezultate în infrastructură.

Întrebat care consideră că sunt cauzele crizei economice mondiale, Lakatos a răspuns că este vorba despre consumul exagerat pe credit şi despre lipsa de reformă din anumite state.

Pe de altă parte, el a spus că în România restructurarea economiei nu s-a produs. „În cei 20 de ani, privatizarea a avut loc, dar nu am avut o strategie foarte bine definită, care să treacă peste mandatele unor guverne, pe termen mediu sau lung”, a spus deputatul UDMR.

„În afara faptului că suntem strâns legaţi de economia Uniunii Europene, n-am încercat şi n-am reuşit să avem exportul către ţările fostei Uniuni Sovietice, iar, în ceea ce priveşte agricultura, care ar trebui să fie un motor foarte important la ora actuală, foarte puţin s-a făcut. Aceste lucruri m-au făcut mai pesimist”, a spus Lakatos Peter.

El a criticat politica de împrumuturi practicată în ultimii ani, precum şi rectificările bugetare. „În momentul în care cineva verifică rapoartele Curţii de Conturi în ultimii cinci ani, poate să observe că din 2006 pânâ în prezent rectificările care au fost în plus ulterior nu au fost confirmate de rezultate şi deficitul bugetar a crescut de fiecare dată, iar suma împrumutată din 2004 până acum s-a triplat”, a spus Lakatos.

În opinia sa, ritmul de creştere a îndatorării este alarmant sau trebuie să dea de gândit. „Foarte rapid am ajuns la acest grad de îndatorare, fără să fie rezultate concrete în infrastructură. Aici avem probleme foarte mari, dar numai în acest an Guvernul şi preşedintele au conştientizat, şi numai acum, în al 25-lea ceas se îndreaptă efortul către investiţii în infrastructură”, a spus parlamentarul.

El a amintit că reprezentanţii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional, inclusiv Jeffrey Franks, spuneau, în 2010, că prin creşterea consumului se va relansa economia. „Era clar că nu cunosc realităţile româneşti şi psihologia populaţiei ţării, care, după ce s-a ars odată, trece la economii sau încearcă, dacă mai poate, să economisească. Noi încă mai avem avantajul, comparativ cu Ungaria de exemplu, că leul, faţă de euro, s-a ţinut şi se ţine încă bine. Situaţia Ungariei, care a făcut mari împrumuturi în franci elveţieni şi se pune problema insolvabilităţii unor consilii locale, în condiţiile în care aproape s-a triplat cursul. La noi, datorită politice juste a BNR nu am avut până acum probleme, dar nu ştim cât va rezista Banca Naţională şi cât vor rezista rezervele în valută”, spune deputatul.

Reclame

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: