SINTEZĂ- Refacerea Alianţei DA, Patriciu premier, guvern de uniune naţională – zvonurile verii 2011 (NewsIn)

Posibilitatea ca Dinu Patriciu să fie nominalizat premier,intenţia lui Vasile Blaga de a organiza un puci în PDL îndepărtând aripa Boc-Udrea şi construind apoi un guvern de uniune naţională, refacerea ADA sunt câteva din zvonurile ce au scos din lentoarea estivală pe cei pasionaţi de jocul politic.

Cele trei maimute intelepte

Refacerea alianţei DA.  „Şi astăzi sunt un fan al Alianţei DA. Credeţi-mă, în 2009 când am intrat în Parlament şi am văzut că partidul meu decisese să facă alianţă cu PSD, mi-a venit să plâng, aproape am înnebunit. Da, eu cred că asta (refacerea Alianţei DA) este calea de dreapta şi calea spre progres a României”, declara pe 28 iulie Sever Voinescu, vicepreşedinte PDL, văzut ca apropiat al lui Traian Băsescu. De altfel, scenariul a fost alimentat chiar de declaraţiile lui Traian Băsescu despre ADA, menite probabil, după cum aprecia şi preşedintele PNL, să stârnească nostalgii prin teritoriu, acolo unde militanţii USL sunt mai departe de ochii vigilenţi şi mâna forte ale tandemului Ponta-Antonescu.

„Nu văd de ce ar fi respinse contribuţiile liberale la o guvernare de dreapta, şi eu, dacă mă întreabă cineva ce tip de alianţă aş vedea posibilă şi utilă pentru România aş spune categoric PDL cu liberalii şi cu UDMR. E preferabil să guvernezi cu liberalii decât cu PSD-ul”, sublinia Băsescu, pe 2 august. În acest joc de-a „alianţa pierdută” a intrat chiar şi preşedintele UNPR, Marian Sârbu, care spunea într-un interviu pentru NewsIn tot pe 2 august (înainte cu câteva ore de apariţia TV a lui Traian Băsescu, n.r.) următoarele: „Într-un fel, eu împărtăşesc nostalgiile domnului Voinescu şi cred că o limpezire ideologică, inclusiv prin formarea sau re-formarea  Alianţei DA, ar fi de bun augur. Nu cred că o astfel de refacere ar dăuna cu ceva spectrului politic din România”.

Mesajele puterii au fost respinse vehement în special de Crin Antonescu. „Eu cred că e un mesaj în forţă pe care încearcă să-l trimită pentru a ne <pune pe gânduri>, ca să spun aşa, militanţii din teritoriu, oamenii din partidele noastre”, spunea şeful PNL, care i-a îndemnat pe cei care avansează posibilitatea refacerii ADA să înceteze, deoarece „e jenant” ce fac.

„De-a dreptul hilară este povestea cu refacerea Alianţei DA ca să reunifice dreapta în Romania! Ideea unui mariaj cu un partid condus de un fost securist al lui Ceauşescu şi de un umil activist al UASCR la Cluj este respingătoare”, a comentat şi Victor Ponta,  menţionând că „trendurile sunt evidente pentru toţi – USL este un vehicul politic şi electoral deja consolidat şi capabil de victorie”.

Legat  de scenariul refacerii ADA, în august apare unul nou: Stelian Tănase avansează ipoteza că în mapele Cotroceniului se ia în calcul desemnarea lui Dinu Patriciu ca premier.  Omul de afaceri neagă, însă politicienii se prind în joc şi comentează posibilitatea. „Patriciu, în ciuda marilor mele rezerve, cred că ar fi un premier mai bun decât Boc, măcar că ar fi nou, ar fi lumea curioasă, poate ar avea încredere, dar nu cred însă că este o discuție serioasă. Probabil că dacă Băsescu ajunge la concluzia că e o variantă, nu poate fi vorba decat despre un nou premier PDL, sau doar în calitate de tehnocrat”, a arătat Crin Antonescu.

Preşedinta Camerei, Roberta Anastase, şi eurodeputatul PDL Cristian Preda susţin că scenariul ar fi pornit chiar de la PNL. „Probabil de aici i-a venit şi dlui Tănase, din lipsa de soluţii a liberalilor, a USL….Ce vă pot spune cu siguranţă e că Victor Ponta nu va fi prim-ministru. Era una din variantele pe care încearcă să le vândă cei de la USL şi sunt convinsă că cei de la USL îşi caută diverse alte variante, dar în orice caz nu va fi Victor Ponta”, a spus Anastase. În schimb, Cristian Preda suspectează o strategie de comunicare prin care Antonescu să fie disociat de Patriciu, „devenit o povară” de imagine.

Scenariul desemnării lui Patriciu ca premier trebuie să fie legat şi de un zvon mai vechi, de la finalul lunii mai, potrivit căruia miliardarul vrea să-şi facă propriul partid.  „Mie îmi pare rău că nu există o mişcare politică care să aibă o viziune cu adevărat liberală despre România şi despre ce trebuie făcut astăzi”, a declarat omul de afaceri pe 17 iunie, manifestându-şi speranţa că PNL „poate se schimbă, poate se înnoieşte”. Patriciu negase anterior că va construi un nou partid. „Cu siguranţă nu fac un partid nou (chiar sintagma mi se pare ridicolă), dar sper ca el să apară, să fie tânăr şi altfel. Să aibă viziunea pragmatică şi eficientă a unor oameni care ştiu pe ce lume trăiesc”, scria el în „Adevărul” pe 3 iunie.

Puciul lui Blaga şi guvernul de uniune naţională este un alt scenariu al acestei veri. Realitatea.net a scris luni, citând surse din PDL, că, în echipă cu Sorin Frunzaverde şi Cezar Preda, Vasile Blaga va propune un guvern de uniune naţională, iar din acesta ar urma sa facă parte USL şi UDMR. Conform acestei strategii, după intrarea în guvernul de uniune naţională, Blaga ar prelua conducerea PDL de la Emil Boc în cadrul unui congres extraordinar şi ar încerca să obţină un scor cât mai bun în alegeri pentru PDL. Scenariul a apărut cu o seară înainte ca fostul ministru de Interne să fie audiat de DNA ca martor în dosarul corupţiei din portul Constanţa. Blaga a negat marţi că s-ar fi întâlnit cu liderul PNL Crin Antonescu şi cu colegii săi precum Sorin Frunzăverde şi Cezar Preda pentru a plănui înlăturarea lui Emil Boc şi instaurarea unui guvern de uniune naţională. „Speculaţii de sezon…”, a comentat fostul secretar general. El a spus totodată că audierea sa la DNA nu are legătură cu apariţia unor scenarii politice, dintre care unul îl avea în centru chiar pe el.

Ca şi celelalte ipoteze, cel care îl are în centru pe Blaga are şanse aproape zero, din mai multe motive: Traian Băsescu controlează desemnarea premierului, îl susţine încă pe Emil Boc, iar relaţia cu Blaga e îngheţată; USL nu va accepta să intre într-o asemenea construcţie pentru că riscă să piardă electoral; nu există o grupare „Blaga”, lipsa de forţă fiind evidentă la congres, iar vechii susţinători ai lui Blaga (aici poate fi inclus şi Liviu Negoiţă) au făcut un pas înapoi din partid.

În fine, un alt scenariu scenariu prezent pe piaţă este legat de ieşirea UDMR de la guvernare. Cercetarea lui Laszlo Borbely de către DNA, demisia lui Attila Cseke, la puţin timp după ce a fost „certat” de Traian Băsescu la televizor şi după ce nu a primit fondurile necesare au alimentat speculaţiile că PDL ar pregăti „expulzarea” maghiarilor. Liderii USL au susţinut această ipoteză cu scopul de a determina defectarea UDMR din coaliţie, însă deocamdată UDMR spune că nu va pleca de la putere. Acest „deocamdată” spus de mai multe ori de Kelemen Hunor, dar şi declaraţiile anti-Băsescu ale unor parlamentari precum Gyorgy Frunda sau Petru Lakatos, au făcut ca acest scenariu să fie creditat cu şanse mai mari decât cele de mai sus.

Specialişti în comunicare şi strategie politică şi analişti au vorbit cu NewsIn despre rolul acestor scenarii şi zvonuri.  Bogdan Teodorescu spune că speculaţiile legate de încercarea grupării lui Vasile Blaga din PDL de a constitui un guvern de uniune naţională sunt nefundamentate şi inconsistente din perspectiva evenimentelor care au loc efectiv în viaţa politică. „Aici vorbim despre nimic, atâta vreme cât niciunul din presupuşii autori ai proiectului nu a făcut niciun demers în direcţia asta, iar proiectul ca atare este improbabil. Este clar că opoziţia nu doreşte să guverneze împreună cu PDL, iar PDL nu vrea să împartă puterea înaintea alegerilor astfel încât să aibă acces la resursele şi influenţa care îi pot asigura un scor cât mai bun la alegerile din 2012. Nu în ultimul rând, gruparea Blaga este o ficţiune, un nume dat unui grup de oameni care au avut poziţii comune în PDL, dar nu s-a manifestat ca un centru distinct de putere”, a declarat Teodorescu pentru NewsIn.

La fel de improbabilă este şi varianta cu Dinu Patriciu premier. „Toată lumea ştie foarte bine că Patriciu nu poate fi premier decât în două cazuri: fie părăseşte PNL, fie rămâne în PNL care va guverna împreună cu PDL, ambele cazuri fiind greu de crezut că se vor întâmpla”, crede Teodorescu. În schimb, posibilitatea ca UDMR să părăsească guvernarea ar fi un alt nivel de speculaţie, putând fi invocate în sprijinul acestei teze diverse motive pentru care Uniunea ar părăsi coaliţia de guvernământ şi chiar afirmaţii ale unor lideri UDMR referitoare la ieşirea de la putere în cazul în care nu se adoptă anumite acte normative.

Vorbind despre speculaţii şi zvonuri în general, Teodorescu a apreciat că acestea se vor înmulţi în perioada care a mai rămas până la alegeri, mai ales datorită tendinţei puterii de a ocupa spaţiul public cu teme false, pentru ca dezbaterile să nu se axeze pe actul de guvernare şi pe scăderile şi erorile acestuia, tendinţă observabilă din luna mai a anului 2010, după ce a fost făcut anunţul referitor la tăierile de pensii  şi salarii la bugetari. „Spaţiul public este dominat masiv de dezinformare, mai ales din partea puterii, inducând-se teme de dezbatere alternative, fictive, nerelevante. De exemplu, modificarea Constituţiei este un subiect manipulator atâta vreme cât la Senat majoritatea are doar un vot în plus, este un subiect dezinformant care nu va avea loc”, comentează analistul.

În mod similar, atacul preşedintelui Traian Băsescu la adresa regelui Mihai nu a fost un gest gratuit al şefului statului, ci o încercare clară de a ocupa spaţiul public cu o altă temă de dezbatere decât programul economic al USL, lansat în aceeaşi perioadă, mai crede Teodorescu. „Atacul nu a adus voturi pentru putere, dar nici nu le-a îndepărtat pentru că votanţii lui Traian Băsescu oricum nu-l simpatizează pe regele Mihai, în timp ce admiratorii acestuia nu-l votează pe Băsescu. În schimb, o dezbatere intensă pe programul economic al opoziţiei, i-ar fi putut aduce acesteia voturi”, a exemplificat analistul.

Un alt comentator, Cristian Pârvulescu, apreciază că informaţiile lansate în media în ultima perioadă sunt o producţie a Cotrocenilor cu rolul de a camufla alte acţiuni politice şi situaţia foarte proastă în care se află PDL. El dă drept exemplu situaţia PDL în Bucureşti, apreciind că, dacă Liviu Negoiţă şi Cristian Poteraş nu vor mai candida pentru un nou mandat,  „PDL nu mai are şansa să câştige niciun sector în Bucureşti, ceea ce ar fi o înfrângre de proporţii”, adăugând că la acest eşec s-ar adăuga cel la primăria Capitalei, în favoarea lui Sorin Oprescu.

“Şi atunci este evident că, în interesul PDL  – şi având în vedere şi profilul psihologic al preşedintelui Băsescu – este ca ceva fundamental să se schimbe. Şi atunci fie vom vorbi de nişte schimbări legislative bulversante – legea Capitalei la pachet cu reforma administrativă. Fie, dacă nu merge, atunci va fi nevoie de o operaţiune politică care să limiteze succesul USL. În aceste condiţii scenariul Patriciu premier poate să devină un atu. Rolul zvonurilor e de a camufla alte acţiuni politice, sunt lansate de obicei pentru a fi credibile prin factori credibili”, a declarat Pârvulescu, indicând ca sursă a acestor informaţii “casa de producţie Cotroceni”

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: