Ziare.com – Inceputul sfarsitului marca Basescu-Boc

Cand spui ca nu e criza, dar adopti masuri de austeritate, undeva trebuie sa exista o fractura de minima logica si bun simt elementar.

Cand astazi declari ca nu se acorda majorari salariale, iar maine afirmi ca fac rau tarii politicienii de la putere care anunta majorari de salarii, trebuie sa fii ori foarte buimacit, ori total incoerent, ori rau intentionat.

Este inutil sa mai incercam sa gasim un fir rosu coerent in declaratiile, hotararile si masurile echipei Traian Basescu – Emil Boc. Contradictiile lor de la o zi la alta nu fac decat sa le taie si cea de pe urma bruma de credibilitate si incredere pe care ar mai avea-o in randul romanilor.

Singurele evidente din ultimii trei ani, care nu pot fi negate de nimeni, dar care se regasesc constant in declaratiile si hotararile guvernantilor sunt urmatoarele:

1. nu am fost niciodata in criza.

2. am iesit mereu din criza.

3. singurele masuri de lupta impotriva crizei au fost taierile si austeritatea.

Ori aici se joaca intreaga partida. Pe de o parte, criza a fost o binecuvantare pentru noi toti. Ea ne-a facut pe toti mai responsabili, ne-a atras atentia asupra derapajelor si exceselor si ne-a determinat sa privim cu atentie la viitor.

Criza i-a fortat pe politicieni sa adopte unele masuri pe care altfel nu le-ar fi luat nici morti. Insa unele masuri de austeritate le-au provocat o scadere a popularitatii dezastruoasa. Pentru a contracara aceasta prabusire, Traian Basescu si oamenii lui Emil Boc au pornit cel mai gaunos si mai desantat discurs propagandistic. Nemaiavand alte solutii la indemana decat aceea de a taia si a reduce cheltuielile, ei au fost pur si simplu fortati sa devina impopulari. Si sa promoveze austeritatea ca pe ultima forma de modernizare si restructurare a statului.

Pentru ca nu ar fi avut cum sa vina si sa spuna in fata poporului ca falimentul i-a fortat sa taie tot, cat se poate de mult, ei au inventat sloganul reformarii Romaniei. Pur si simplu o inventie, in care nici macar ei nu cred, din moment ce declaratiile lor se contrazic de la o saptamana la alta. Iar cine isi imagineaza ca austeritatea poate deveni o politica de stat inseamna ca nu are nicio treaba cu politica.

Oamenii isi aleg guvernantii pentru a le face o viata mai buna, niciodata nu isi dau votul pentru a fi impinsi si condusi spre saracie, colaps si foamete. Ori ceea ce se intampla constant in Romania ultimilor trei ani este redesenarea saraciei. Restul sunt pur si simplu vorbe.

Nu exista demagogie mai mare decat sloganurile pe care le emit guvernantii atunci cand incearca sa convinga bugetarii ca le fac un bine tocmai in timp ce le nenorocesc vietile si viitorul. Dincolo de acest populism maxim, intr-adevar, criza este poate cel mai benefic lucru care s-ar fi putut petrece in aceste vremuri. Corectiile pe care le aplica societatii noastre ar fi trebuit sa fie puse in practica de politicieni atunci cand nu era criza. Derapajele, excesele si anomaliile statului nostru, lasand la o parte ca nici nu ar fi trebuit sa existe, dar ele ar fi putut sa fie stopate de aceiasi guvernanti care astazi ne scot ochii ca le-am distrus linistea si le-am stricat procentele.

Desigur, masurile adoptate de Executiv in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012 – 2014 sunt necesare, daca mai dorim ca acest stat sa mai supravietuiasca. In acelasi timp, ele nu includ si inghetarea salariilor de exemplu. Si nici pe cea a pensiilor, asa cum gresit s-a inteles initial. Doar cele deja majorate sunt inghetate.

Or aceste portite au fost lasate tocmai pentru a introduce recupararile, majorarile si cresterile populiste si electorale care vor avea loc inca de la inceputul lui 2012. Blocarea angajarilor in sistemul public inseamna practic introducerea in coma a sistemului de sanatate, a educatiei si, probabil, a institutiilor care ar trebui sa ne asigure linistea si siguranta.

Insa doar astfel se poate spera la recuperarea taierilor bugetare. Prins intre nevoia disperata de face cadouri electorale si falimentul care a pus stapanire deja pe sistemul nostru public, Emil Boc a taiat orice speranta de revenire din criza. Pentru ca daca iesirea din criza va inseamna inghetarea intregului sistem bugetar si, eventual, alte noi reduceri, atunci aceea nu va mai fi o solutie, ci declararea falimentului unei guvernari pur si simplu incompetente.

Asta, daca nu cumva rolul si scopul unei Guvern este acela de a-si conduce poporul sub pragul supravietuirii. Iar odata ajunsi acolo sa le predice reforma si modernizarea. Spunandu-le cat de fericiti trebuie sa fie ca au avut privilegiul de „a ajuta” la transformarea Romaniei intr-un stat modern, eficient si performant.

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: