Eurobank şi Alpha Bank ar putea fuziona. În România, noua entitate s-ar clasa pe locul 3 în topul celor mai mari bănci

Eurobank şi Alpha Bank, ambele prezente şi pe piaţa românească, ar putea anunţa luni o fuziune, informează Reuters citând surse apropiate discuţiilor.

O astfel de fuziune, prin care cele două bănci ar putea face faţă crizei datoriilor din Grecia şi intrării în recesiune, ar crea cea mai mare bancă din sud-estul Europei după active.

Consiliile de conducere ale celor două bănci vor semna fuziunea cel mai devreme luni, anunţul urmând să aibă loc după-amiază. Noua entitate va avea active de 150 de miliarde de euro, 8 milioane de clienţi şi 80 de miliarde de euro în depozite. Qatar Investment Authority, care este deja acţionar în cadrul Alpha, va deveni acţionar important al noului grup.

„Aceasta este o mutare strategică în direcţia corectă, una care va proteja băncile de tot ce aşteaptă sectorul bancar din Grecia”, a declarat Takis Zamanis, chief trader în cadrul Beta Securities.

O fuziune a celor două bănci elene va uni activele nete deţinute de Bancpost (deţinută de Eurobank) şi Alpha Bank, la un total de 30 de miliarde de lei, reprezentând 9,2% din totalul activelor nete din sistemul bancar  autohton. În cazul în care fuziunea celor două bănci elene se va realiza şi pe piaţa românească, noua entitate s-ar clasa pe locul 3 în topul celor mai mari bănci.

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: