Europarlamentarii PSD reclamă la CE abuzurile pe care PDL le-ar fi comis la alegerile din Neamţ şi Maramureş (Agerpres)

Europarlamentarii PSD au transmis o scrisoare deschisă către Comisia Europeană (CE) şi Consiliul European în care reclamă ‘frauda şi abuzurile’ pe care le-ar fi comis PDL în alegerile parţiale ce au avut loc recent în judeţele Neamţ şi Maramureş, informează un comunicat de presă remis joi AGERPRES.

Eurodeputaţii social-democraţi consideră că statul de drept este ‘în permanent pericol’, iar consolidarea democraţiei româneşti întâmpină dificultăţi din pricina fraudării alegerilor. ‘Din păcate, la aproape cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeană, consolidarea democraţiei româneşti se dovedeşte a fi tot mai fragilă. Statul de drept este permanent în pericol, opoziţia este hărţuită şi slăbită, instituţiile sunt captive unui sistem clientelar susţinut de principalul partid de guvernământ, PDL. (…) Până acum, frauda la votul din Parlament, concentrarea puterii în mâna Preşedintelui sau restrângerea nejustificată a drepturilor cetăţeneşti nu au generat reacţii majore nici din partea societăţii civile româneşti şi nici a opiniei publice internaţionale. De aceasta dată, însă, este atacată instituţia fundamentală a democraţiei reprezentative: alegerile’, se arată în scrisoarea deschisă a social-democraţilor.

Eurodeputaţii PSD reclamă şi faptul că, deşi autorităţile competente au fost sesizate cu privire la neregulile constatate, reacţia lor a fost ‘aproape inexistentă, dat fiind controlul politic exercitat de PDL’.

De asemenea, potrivit sursei citate, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European (PE), Cătălin Ivan, a solicitat, printr-o interpelare adresată CE şi Preşedinţiei Consiliului European, ca ambele instituţii europene să se pronunţe faţă de ‘lipsa de reacţie a autorităţilor statului în faţa acestor derapaje majore’.

‘Ceea ce s-a întâmplat în România (…) este o dovadă indubitabilă a faptului că partidul de guvernare PDL este capabil să facă orice pentru a se menţine la putere. Este capabil să fure voturi, să mituiască alegătorii sau să şantajeze şi să exercite presiuni asupra aleşilor locali ai Opoziţiei. (…) Situaţia de la alegerile parţiale prevesteşte, de fapt, amploarea fraudei electorale pe care puterea politică o pregăteşte la viitoarele alegeri locale şi naţionale din anul 2012, fraudă ale cărei ecouri negative vor lovi puternic în credibilitatea statului român în Europa, dar chiar şi în principiile fundamentale ce guvernează democraţia europeană’, a subliniat Ivan în apelul său.

Cătălin Ivan mai cere Comisiei şi Consiliului să se pronunţe şi asupra declaraţiilor făcute de preşedintele Traian Băsescu la televiziunea publică, conform cărora refuză să nominalizeze un premier al Opoziţiei chiar şi în cazul în care USL ar obţine 70% din voturi.

Europarlamentarul PSD a subliniat că, în opinia sa, afirmaţiile preşedintelui reprezintă ‘un indiciu clar despre faptele şi intenţiile actualei puteri politice’, Traian Băsescu poziţionându-se ‘în afara Constituţiei şi ignorând voinţa legitimă a majorităţii românilor’.

Printre exemplele de nereguli şi abuzuri invocate de social-democraţi în scrisoarea deschisă transmisă CE şi Consiliului European se numără, potrivit comunicatului de presă, ‘declaraţiile lui Gheorghe Ştefan de la televiziunile publice, în care recunoaşte că PDL a oferit cadouri în schimbul voturilor, turismul şi mita electorală practicate de PDL şi dezvăluite în presa românească, problemele grave ale aplicaţiei informatice gestionate de Autoritatea Electorală Permanentă în cele două colegii, continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor, abuzurile ANAF asupra susţinătorilor USL sau candidatura ilegală a lui Mircea Dolha din partea PER, în condiţiile în care legea nu permite candidaturi din partea unor partide neparlamentare’.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: