C. Scutaru: Pe surse şi pe analize: USL nu se destramă

 Pe fondul lansării nominalizării sprijinului USL pentru primarul general Sorin Oprescu, de către Crin Antonescu şi Victor Ponta, prin manifestarea de intenţie (conform ziselor preşedintelui PSD), a apărut un moment de tensiune politică în cadrul USL, care a dat apă la moară aparatului de propagandă al PDL.

Reacţia PC a fost una de neacceptare, susţinând lansarea de mai sus drept nestatutară şi propunând în schimb candidatura lui Cristian Popescu Piedone, edilul sectorului 4, drept candidat comun al USL. În acelaşi timp, PC a anunţat candidatura pe cont propriu la localele din 2012, ceea ce ar însemna o delimitare internă de PSD şi PNL.
O analiză tipică a aparatului de propagandă a PDL ar cataloga cele de mai sus drept semnalul ruperii USL. O ipoteză pe care o voi falsifica în cele de mai jos.
Anunţarea susţinerii lui Sorin Oprescu de către cei doi co-preşedinţi ai USL vine pe fondul unei susţineri reale a actualului primar general din partea USL dar urgentată de către Victor Ponta. Preşedintele PSD a forţat această anunţare pe fondul presiunii la care este supus de către liderii locali ai PSD pentru a-şi impune cât mai mulţi candidaţi în cadrul USL.
Partidul Conservator a reacţionat pe fondul situaţiei de fapt în care resimte o presiune din partea PSD şi o punere permanentă la colţul ringului. PC invocă respectarea angajamentului agreat de Victor Ponta pentru candidaturi separate la Iaşi oe care tot el l-a încălcat apoi discursiv pentru a se impune în faţa propriilor lideri de filiale.
PC, cere prin vocea preşedintelui partidului, Daniel Constantin, să nu mai fie scoşi din joc în timpul meciului. Cu toate acestea, vulnerabilitatea reacţiei PC, pe care Ponta o cunoaşte foarte bine, este trecerea lor din trecut dinspre alianţa PSD+PUR către Traian Băsescu şi Alianţa DA după ce câştigaseră alături de PSD alegerile din 2004. Ponta a invocat deja acel moment.
Victor Ponta a forţat pentru a determina reacţia PC. Pentru PSD, PC este un element mai puţin comod în încercarea, conştientă sau inconştientă, de a se impune în cadrul USL. Eliminarea PC din ecuaţie ar însemna o creştere a importanţei PSD în cadrul USL, prin pierderea unui aliat pentru care PNL şi în special Crin Antonescu s-au luptat cu tenacitate. Crin Antonescu a făcut chiar un efort foarte mare de contracarare a spiritelor agitate din partid care l-au acuzat de fratricid cu partidul lui Felix, partidul-televiziune, sau alte sintagme de acest tip.
Din acest scandal al posibilei rupturi din USL, PNL este partidul care se află între ciocan şi nicovală.
Cu toate acestea, din aceste provocări, PNL, dar şi partenerii săi PSD şi PC, au şansa de a ieşi mai căliţi.
În toată perioada de dinaintea scandalului, Dan Andronic, care coordonează strategia politică a lui Traian Băsescu în calitate de consultant oficial, anunţa pe blogul său ruperea USL. (Bănuiesc că există o staisfacţie majoră a celor care planifică în taină ruperi de alianţe, să le anunţe prin intermediul blogului pentru ca apoi să devină figuri profetice.)
Dan Andronic sugera chiar o viitoare alianţă între PC şi Partidul Poporului, intrat subit în legalitate chiar în ziua scandalului. O alianţă în care nu cred deoarece ar însemna ca PC să se abandoneze unei mişcări care fie că vrea, fie că nu, este o supapă de voturi pro-Băsescu care nu mai acceptă brandul politic PDL din cauză că măsurile de austeritate au afectat acei votanţi în mod direct. Logic, PC nu poate face acest pas fără riscul de a se abandona unei mişcări politice băsiste. Cum ar putea atunci Dan Voiculescu să justifice cruciada anti-Băsescu pe care o duce de mai bine de 5 ani?
Răspunsul este unul foarte simplu.
USL nu se va rupe. În cursul zilei de marţi sau miercuri cel târziu, cei trei preşedinţi de partide se vor reuni la masa negocierilor interne, cu mintea limpede, fără patosul dat de candidaturile lui Sorin Oprescu sau Tudor Ciuhodaru. Semnalul unei ruperi ar fi prea grav pentru liderii din teritoriu, unii prea vulnerabili din punct de vedere al viziunii sau caracterului.
Criza de azi a USL a fost una de comunicare şi de leadership.
A fost o criză de comunicare, pentru că atât anunţul susţinerii lui Sorin Oprescu nu s-a făcut după un consens total care ar fi necesitat ceva mai mult efort. De comunicare pentru că PSD şi PNL au dat de înţeles că PC este mic şi trebuie să accepte decizia granzilor, pentru a nu periclita prin cererile sale un scop atât de mare pentru USL cum este Primăria Bucureştiului. De comunicare pentru că PC a anunţat intenţia de răspuns la afrontul resimţit prin candidaturi comune la locale, inducând ideea ruperii USL, cu sau fără voia lor.
A fost o criză de leadership pentru că egoul celor implicaţi, al preşedinţilor celor trei partide, al candidaţilor anunţaţi că sunt susţinuţi, al liderilor locali şi al membrilor sau al celor din backgroundul acţiunilor de azi, şi manifestarea acestora în cadrul unui context proiectat proponderent poate de adversarii lor, poate aduce prejudicii grave mişcării opoziţiei unite. Indiferent de presiunea pe care o poartă pe umeri toţi cei trei lideri, manifestarea egoului nu se va duce până-n pânzele albe pentru USL.
Cei trei, Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin, vor pune interesele lor şi ale partidelor pe care le reprezintă sub interesul comun al USL. Au de dat o bătălie cu un singur sens. Partea bună a evenimentelor acestea este că cei trei lideri nu se vor mai provoca gratuit între ei pe viitor şi vor acţiona mai unit.
Planul care li se pregăteşte de la Cotroceni este încercarea de rupere în următoarea perioadă a unor legiuni din PSD şi din PNL, pentru a mai adăuga efective viitoarei Mişcări Populare.
O schimbare de atitudine în acţiunile comune din USL este pasul care le va readuce rapid împreună pe cele trei partide.
Recomand celor trei preşedinţi de partide şi tuturor celor care sunt implicaţi în ceea ce înseamnă construcţia politică a USL să cugete asupra a două idei:
– Cea mai mare descoperire a generaţiei mele este că oamenii îşi pot schimba viaţa prin schimbarea atitudinii. (Willian James, psiholog)
– Trebuie să îţi iubeşti oamenii mai mult decât îţi iubeşti poziţia. (John Maxwell)
În final, vreau să îl anunţ pe Dan Andronic şi pe restul profeţilor destrămării USL că mai au mult de aşteptat. Azi, o parte din liderii alianţei opoziţiei unite îşi vor clarifica poziţiile şi vor continua de pe poziţii clare demersul câştigării alegerilor din 2012. Anunţ în premieră. Pe surse şi pe analize. Pe bune 🙂

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: