Comunicat de presa presedintele OFL, Lucia Varga, privind scrisoarea adresata ministrului Sanatatii

Preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, deputatul PNL Lucia Varga, i-a transmis astăzi o scrisoare Ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, prin care îi atrage atenția acestuia asupra importanței deosebite a finanțării programelor de prevenţie, pentru depistarea din timp a unor afecţiuni, precum cancerul de col uterin și cancerul de sân.

Populaţia României traversează în aceşti ani una dintre cele mai dificile perioade atât din punct de vedere economic, cât și în ceea ce privește accesul la serviciile medicale de calitate. În acest context, una categoriile sociale din cele mai afectate de criza din  sănătate sunt femeile. Ele se confruntă de multe ori cu situaţii medicale limită care printr-un program de prevenire şi sesizare din timp ar putea avea o rezolvare fericită, fiind vorba aici de afecţiuni precum cancerul de col uterin sau cancerul de sân. Aceste boli lovesc o mare parte a populaţiei feminine din România și care de multe ori sunt  depistate mult prea târziu şi cu urmări tragice pentru paciente.

Deputatul liberal Lucia Varga precizează, în scrisoarea transmisă ministrului Sănătății, că în campania de informare a Centrului Naţional de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin se arată că „40% dintre femei se vor infecta în cursul vieţii cu tulpini care ar putea produce cancer de col uterin.” Varga subliniază și faptul că în România se înregistrează anual 3.000 de cazuri noi şi un total de 40.000 de femei care au diagnosticul de cancer de col uterin, la fel de dramatică fiind și situaţia femeilor care se luptă cu cancerul de sân, afecţiune care, în viziunea multora a atins proporţiile unei epidemii. În România sunt aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer la sân diagosticate în decursul unui an.

Președintele OFL apreciază că, în aceste condiţii, testele de screening pentru aceste două afecţiuni sunt deosebit de importante, pentru că pot salva vieţile a milioane de femei. Aceste teste fac posibil ca identificarea cancerului să fie făcută înainte de aparitia simptomelor, într-un stadiu precoce, ceea ce face ca celulele tumorale să fie mai uşor de tratat.

În numele Organizaţiei Naţionale a Femeilor Liberale şi în calitate de preşedinte a acestei organizaţii, vă scriu pentru a vă solicita să alocaţi fondurile corespunzătoare pentru funcţionarea programelor de screeaning pentru depistarea cancerului de col uterin şi a cancerului de sân, atât la rectificarea bugetară din acest an, cât şi în constucţia bugetară pentru anul 2012, ce urmează a fi transmisă Parlamentului la acest final de an”, solicită Lucia Varga, în scrisoarea către ministrul Sănătăţii.

Deputatul PNL consideră că o decizie pozitivă în acest sens va putea salva vieţile a milioane de femei şi va putea schimba în bine soarta a milioane de familii. Pentru promovarea unei Legi a prevenţiei în sănătate, Organizaţia Femeilor Liberale derulează în această perioadă o campanie naţională de informare şi prevenţie, denumită „PNL are grijă de sănătatea ta”. Campania are loc în Bucureşti şi în toate judeţele României, între 15 septembrie şi 30 octombrie 2011. În cadrul proiectului ”PNL are grijă de sănătatea ta”, cetăţenii sunt informaţi despre importanţa prevenţiei în păstrarea unei stări de sănătate bune, iar la corturile amplasate în ţară vor fi efectuate măsurători gratuite ale tensiunii arteriale şi glicemiei.

23 septembrie 2011     Organizația Femeilor Liberale

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: