Liderul liberalilor din PE propune ministru european de finanţe şi un Fond Monetar European (MEDIAFAX)

Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, i-a trimis preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, o scrisoare deschisă pe tema actualei crize, propunând crearea unui post de ministru de finanţe european şi a unui Fond Monetar European, precum şi reorganizarea CE pentru a fi guvern economic pentru zona Euro. „Consider că CE ar trebui să prezinte o nouă abordare, globală şi detaliată, pentru ieşirea din criză”, îi scrie Verhofstadt lui Barroso.

Liderul ALDE apreciază că, „înainte de orice, Uniunea trebuie să fie în măsură să funcţioneze şi să reacţioneze rapid”. El consideră că dispozitivele actuale de gestionare a crizei sunt „neadaptate”. „Trebuie un Fond Monetar European (FME), care să opereze potrivit metodei comunitare, prin majoritate şi cu responsabilitate în faţa Parlamentului European. Euro nu îşi mai poate permite să fie ostatic unei facţiuni de state membre eurosceptice din zona Euro”, scrie Verhofstadt. „În al doilea rând, avem nevoie de un veritabil guvern economic pentru zona Euro, care să gestioneze politicile economice şi bugetare la nivelul Uniunii. Un membru experimentat al Comisiei ar trebui numit ministru european al Finanţelor, iar Comisia Europeană ar trebui reorganizată în acest scop”, consideră Verhofstadt.

Nu în ultimul rând, el îi propune lui Barroso o reflecţie asupra modului în care funcţiile de preşedinte al Consiliului european şi preşedinte al Comisiei Europene ar putea fi coroborate pentru consolidarea coerenţei europene.

Liderul grupului liberal din PE a transmis această scrisoare marţi, cu puţin timp înainte de începerea dezbaterii cu tema „Starea Uniunii”, care va fi organizată în plenul Legislativului european şi la care este invitat să ţină un discurs preşedintele Jose Manuel Barroso. „Independent de care va fi evoluţia situaţiei din Grecia, este deja evident că viitorul Euro, şi al Uniunii înseşi, se află la o răscruce de drum. Este aşadar crucială şi urgentă elaborarea unei strategii de ieşire din criză”, scrie Verhofstadt. „Suferim de mai bine de un an de pe urma incapacităţii instituţiilor europene şi a statelor membre de a concepe soluţii durabile. Dacă Europa ar fi acţionat mai devreme într-o manieră decisivă, nu ne-am fi confruntat cu situaţia dramatică de astăzi”, consideră liderul ALDE.

Potrivit oficialului ALDE, lipsa de iniţiativă a statelor membre a trecut în sarcina Consiliului european necesitatea găsirii unor soluţii. „Dar Consiliul nu este apt să-şi asume acest rol. După cum s-a dovedit de mai multe ori, Consiliul este în cel mai bun caz capabil să ia măsuri temporare, însă rămâne incapabil în ceea ce priveşte ajungerea la un plan global şi o viziune de viitor”, adaugă el. Verheugen menţionează că Parlamentul European – „care reprezintă inima interesului general european” – a insistat şi a obţinut consolidarea pachetului de supervizare financiară şi a pachetului privind guvernanţa economică. „Dar acest lucru nu este suficient. Confruntaţi cu o deteriorare extrem de serioasă a situaţiei, tergiversarea nu mai este o opţiune”, scrie Verhofstadt.

Etichete:, , , , , , , ,

2 comentarii pe “Liderul liberalilor din PE propune ministru european de finanţe şi un Fond Monetar European (MEDIAFAX)”

  1. Ion Roata 27 septembrie 2011 la 6:08 PM #

    Excelentă idee! Mai ales că era prin România unul Vosganian capabil să acopere atât postul de Ministru European de Finanţe cât şi pe acela de administrator al Fondului Monetar European. Omul are atuuri cu duiumul, experienţă ca finanţist care a făcut leul paraleu, şi „dexteritate” în lucrul cu fonduri acumulate de alţii, fiind de notorietate povestea BCR-ului …

    Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: