Agerpres – Codrin Ştefănescu: Planul de măsuri privind stimularea economiei, dat uitării

Secretarul Consiliului Naţional al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat miercuri că a trecut un an de când Guvernul Boc a lansat, în mod oficial, Planul de măsuri privind stimularea economiei, plan de care, între timp, ‘s-a ales praful’.

‘De aceea îi reamintim premierului Emil Boc că unele dintre măsurile asumate atunci, fie au fost date uitării, în mod voit, fie au fost modificate de nenumărate ori prin Codul Fiscal sau alte reglementări legislative, care mai mult au încurcat cursivitatea stimulării economice. Astfel, aşa-zisele măsuri de stimulare au devenit o mascaradă penibilă, care, în curând, va accentua primele simptome ale anarhiei în economia românească’, susţine Ştefănescu într-un comunicat remis AGREPRES.

El a trecut în revistă măsurile lansate care acum ‘au fost date uitării’, între acestea fiind sprijinirea IMM-urilor prin intermediul Fondului de Garantare şi Contragarantare a IMM, aprobat prin memorandum în şedinţa de Guvern din 23 iunie 2010, schemele de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile, sprijinirea asociaţiilor de proprietari, prin garanţii de stat, pentru contractarea creditelor în vederea reabilitării termice a locuinţelor, în baza OUG nr. 69/2010, scutirea de la plata contribuţiei sociale a firmelor care angajează şomeri pe locuri de muncă nou create, conform OUG nr. 12/2010, ajutoare de minimis de până la 200.000 euro pentru sprijinirea IMM.

Codrin Ştefănescu a susţinut, referindu-se la aceste măsuri anunţate, faptul că până în prezent Guvernul nu a prezentat niciun raport oficial privind numărul de firme şi valoarea fondurilor utilizate, că nici până la această dată nu au fost făcute publice informaţii privind întreprinderile mici şi mijlocii considerate eligibile şi care au beneficiat de ajutorul de stat, că nu a fost dat publicităţii niciun raport oficial privind numărul de cereri soluţionate în acest sens ‘şi, bineînţeles, nu există niciun raport cu numărul de locuinţe reabilitate, în baza acestei ordonanţe de urgenţă’. El a mai arătat că ‘Guvernul nu a dat curs, până în prezent, niciunei solicitări oficiale din partea ONG sau IMM privind numărul beneficiarilor acestor măsuri şi numărul angajatorilor’, iar raportul Guvernului specifică doar că s-au creat locuri de muncă, dar nu aminteşte numărul şi perioada în care acestea au fost create. ‘Mai mult decât atât, Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, se opune în Consiliul de Administraţie, conform planului impus de premierul Boc, listării la bursă a acţiunilor companiei. Şi asta, în condiţiile în care, privatizarea prin listarea la bursă a pachetelor de acţiuni la companiile de stat, printre care şi Hidroelectrica, a fost angajată de Guvern printr-o scrisoare de intenţie încheiată cu FMI. Cu alte cuvinte, Guvernul se opune unui angajament asumat cu forurile internaţionale, în timp ce arieratele (facturile emise de societăţi către stat, restituirea TVA pe care firmele le au de încasat etc.) vor ajunge, în curând, să depăşească, ca volum, posibilităţile statului de execuţie a acestora. Chiar printr-o scrisoare deschisă, adresată luna trecută, solicitam premierului Emil Boc, să facă public calendarul asumat de Guvern, procedurile de listare a pachetelor de acţiuni la societăţile de stat şi cuantumul sumelor estimate de Executiv a fi obţinute pentru fiecare pachet de acţiuni în parte. De altfel, statul prim-ministrului Emil Boc ştie doar să bulverseze, în mod constant, prin hotărâri de guvern şi ordonanţe de urgenţă, toată legislaţia în vigoare. Mai mult decât atât, premierul promovează idea aberantă şi absolut eronată că statul ştie să investească mult mai eficient decât mediul de afaceri privat’, afirmă Codrin Ştefănescu.

El a concluzionat că ‘Guvernul Boc susţine acest efect de spirală, promovând, cu bună ştiinţă, sărăcirea populaţiei şi creşterea inflaţiei’.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: