V. Grecu: Amenințările lui Piedone și soarta PC-ului după demisia sa

Demisia lui Cristian Popescu, Piedone pe numele de politician, era una așteptată în interiorul PC, după o serie de amenințări directe aruncate în ultimele săptămâni. Dincolo de asta însă, PC-ul rămâne acum fără cea mai cunoscută figură, desigur, cu excepția lui Dan Voiculescu, și pare tot mai aproape de disoluție.

Voiculescu, amenințat de Piedone
În ziua în care Sorin Oprescu a fost prezentat candidat al USL la Primăria Generală, președintele PC Daniel Constantin a ieșit public anunțând o fisură în alianță și candidaturi separate la locale.  Ieșirea lui a fost justificată atunci, spuneau sursele conservatoare, dar și social-democrate, de presiunea imensă pusă de Piedone, care amenința cu părăsirea partidului în situația în care Voiculescu și Constantin nu vor obține o susținere pentru el de la Ponta și Antonescu.

La o zi distanță, același Piedone a oferit informații “pe surse” jurnaliștilor cum că ar intenționa să candideze independent. În  realitate, primarului sectorului 4 nu urmărea decât să mărească presiunea pusă pe Voiculescu și compania.

Decăderea lui Voiculescu, motivul demisiei lui Piedone

Doar că de cealaltă parte, însuși mogulul avea mari probleme de influență într-un USL care a început să calculeze rentabilitate ieșirii PC-ului din jocul alianței. Până și Antonescu a început să se distanțeze de el, cât despre relația conflictuală cu Ponta, lucrurile erau clare de mai multă vreme.

În acest context, pretențiile personale ale lui Piedone nu aveau cum să fie satisfăcute, chiar dacă PC-ul s-a luptat pentru ele în interiorul USL, atât cât i-a permis poziția de partid satelit, cu 2% intenție de vot și cu un șef privit mai degrabă ca un factor negativ, de vulnerabilitate în cadrul constucției politice.

PC, de la viața artificială până la moartea naturală. Piedone, candidatul Mișcării Populare

Dincolo de faptul că, în tot acest timp, Piedone deja practica un joc la două capete, fiind în negocieri cu  Neculai Onțanu și Gabriel Oprea,  ceea ce îi pune cu siguranță la îndoială fidelitate și loialitatea față de un partid (și față de Voiculescu, un om care, să nu uităm, i-a finanțat mai multe proiecte răsunătoare în sectorul 4 și i-a asigurat expunerea mediatică permanentă), pierderea sa echivalează cu dispariția din PC a singurei figuri curate, cu notorietate și credibilitate, practic singura locomotivă cu potențial din toată formațiunea.

În lipsa lui Piedone, șansele ca în viitor PC-ul să iasă de sub umbra unei Voiculescu prea mult controversat și a unui președinte oficial-marionetă cu un nume prea puțin cunoscut s-au diminuat considerabil, dacă nu cumva au ajuns deja la zero.

Surse conservatoare vorbesc despre o acută lipsă de mobilizare a structurilor locale, și așa puține și fără vectori de imagine,  ceea ce justifică în mare parte scorul de 1-2 % din sondaje. Poate asta explică și disperarea lui Voiculescu de a obține mai multe locuri în cadrul USL, în ciuda înțelegerilor inițiale. În lipsa unei impuneri artificiale, PC-ul nu are cum să mai dea primari , consilieri sau parlamentari.

Situația este confirmată, de altfel, și de hotărârea doctorului Ciuhodaru de a se lăsa mai dragrabă pe mâna lui Oprea decât pe cea a lui Voiculescu când vine vorba de maximizarea șanselor pentru a câștiga Primăria Iașiului .

Așadar, demisia lui Piedone din PC condamnă conservatorii la continuare unei existențe artificiale, alimentate doar de disponibilitatea financiară a fondatorului, precum și de puterea sa mediatică, unelte care însă, în absența unei alianțe cu partide „reale”, s-au dovedit insuficiente. Cât despre Cristian Popescu Piedone, la această oră se fac calcule cu privire la șansele sale de câștigare a Primăriei București din partea Mișcării Populare.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: