Puterea – PDL, lovit pe toate flancurile

Democrat-liberalii încasează în ultima vreme lovitură după lovitură. „Buşiturile” nu vin de la Opoziţie, aşa cum ar fi fost de aşteptat, ci de la partenerii de guvernare, UDMR şi UNPR, şi chiar de la propriii parlamentari.

După ce s-a opus făţiş planurilor electorale ale C, UDMR nu dă semne că ar fi dispusă să renunţe la împotrivire. Democrat-liberalii nu au reuşit nici la întâlnirea de acum două zile să-i convingă pe reprezentanţii Uniunii să le accepte reducerea numărului de parlamentari şi schimbarea sistemului de vot. „Negocierile nu au avansat deloc. O să vedem ce se întâmplă la viitoarea şedinţă a Coaliţiei”, a declarat pentru „Puterea” liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras.

Şi relaţia cu celălalt partener de guvernare, UNPR, se arată cam tensionată după replica acidă dată democrat-liberalilor de liderul Cristian Diaconescu pe tema preconizatei Mişcări Populare.Diaconescu i-a atenţionat pe cei din PDL care vorbesc de „topirea” Uniunii în viitoarea Mişcare Populară că UNPR “rămâne de centru-stânga”. “M-a şi deranjat faptul că anumiţi politicieni din PDL au afirmat, la un moment dat, că ar urma să ne topească şi pe noi în această mişcare. Le spun să-şi vadă de treabă, pentru că nu se va întâmpla niciodată aşa ceva”, a subliniat Diaconescu. Replica PDL a venit imediat, prin vocea purtătorului de cuvânt, Sever Voinescu: “Eu nici nu cred că are ce căuta UNPR în Mişcarea Populară! Domnul Diaconescu să stea liniştit, nimeni nu l-a invitat înăuntru!”.  Potrivit unor surse din partid, UNPR ar avea pretenţia la încă un portofoliu la viitoarea remaniere, ceea ce a stârnit o anumită iritare. Liderii UNPR neagă însă public că ar dori un minister în plus.

O lovitură serioasă pentru PDL vine însă tocmai din partea propriilor senatori, care chiulesc masiv de ceva vreme. Cum în Senat majoritatea deţinută de Putere este foarte fragilă, Opoziţia câştigă bătălie după bătălie în timp ce PDL nu-şi mai poate trece legile. Aşa s-a întâmplat şi la şedinţa de miercuri când circa 30 de senatori ai Puterii au lipsit, iar democrat-liberalii s-au trezit cu legea asistenţei sociale amânată pentru a patra oară. Proiectul de lege iniţiat de Guvern privind impunerea unor criterii mai stricte de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost respins şi la fel trei cereri de reexaminare trimise de preşedintele Traian Băsescu. Ca şi cum ar fi vrut să transmită un avertisment celor care lipseau, liderul de grup Cristian Rădulescu a venit la şedinţă cu o cameră digitală, pretextând însă că vrea să descarce nişte fotografii. Rădulescu a găsit, totuşi, circumstanţe atenuante pentru absenteismul colegilor săi: cei cinci miniştri senatori nu pot fi prezenţi mereu, iar restul aleşilor pot să aibă şi ei „probleme acasă sau probleme de sănătate”.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: