Schema de împărţire a puterii în teritoriu într-o guvernare USL (Gandul)

Liberalii vor să deţină mai multe funcţii de prefect decât PSD după alegerile parlamentare pentru a echilibra raportul de putere în cadrul USL.

În cadrul negocierilor dintre Alianţa de Centru Dreapta (PNL-PC) şi PSD s-a pus şi problema modului în care vor fi împărţite prefecturile, dacă USL va ajunge la putere. Liberalii au venit cu o variantă care i-a nemulţumit total pe baronii PSD, solicitând ca în judeţele unde social-democraţii au preşedinte de Consiliu Judeţean funcţia de prefect să revină celor de la ACD.

În momentul de faţă s-a stabilit ca PSD să aibă candidaţi pentru 22 de preşedinţii de CJ, iar ACD pentru 19. Din start, social-democraţii au un avantaj major, ei având în funcţie 16 preşedinţi de Consiliu Judeţean, în timp ce liberalii au doar cinci. Deşi numărul de candidaţi este relativ egal, cei din ACD pornesc cu şansa a doua în multe judeţe la alegerile locale, deoarece au fost repartizaţi în fiefuri ale baronilor PDL.

Conştienţi de această realitate, liberalii încearcă să contrabalanseze raportul de putere ce va exista după alegeri. Surse din conducerea PNL au declarat, pentru gândul, că prin schema propusă de ei se va egaliza puterea deţinută de cele două componente ale USL.

„PSD va avea cu siguranţă mai multe Consilii Judeţene. Este normal ca noi să avem mai multe prefecturi pentru ca fiecare să aibă un cuvânt de spus în toate judeţele. USL trebuie să existe instituţional în fiecare judeţ„, au precizat sursele citate.

Schema propusă de PNL are şi un alt scop. „Nu dorim să existe judeţe dominate de PSD 100%, iar organizaţiile noastre să simtă că nu au niciun beneficiu de pe urma câştigării puterii. Fiecare partid trebuie să îşi motiveze activul pentru că altfel ne vom trezi că PSD sau PNL va spune că a câştigat de unul singur puterea într-un judeţ. De aceea, am constituit USL să fim împreună şi să învingem PDL folosind toate resursele. Altfel candidam separat şi făceam alianţă după alegeri”, susţin liberalii.

În cadrul negocierilor, cei din PNL au cerut prefecţi şi în judeţele unde preşedintele de Consiliu Judeţean va fi de la PDL, dar cei de la ACD vor câştiga primăria municipiului reşedinţă de judeţ. „Dacă nu a fost paritate la stabilirea candidaţilor pentru CJ nu trebuie să fie paritate nici la numărul de prefecţi”, au subliniat cei de la PNL.

Nemulţumirea liderilor locali ai PSD

Preşedinţii de Consiliu Judeţean de la PSD nu sunt de acord cu schema propusă de cei de la PNL. Nemulţumiţi de relaţia pe care o au cu actualii prefecţi, ei vor ca, după alegeri, în judeţele pe care le controlează să aibă puterea totală şi prin alegerea persoanei care va ajunge prefect. Unul dintre cei care i-a transmis lui Victor Ponta că nu este de acord cu schema liberală a fost preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan. El vrea să se menţină schema care a existat în timpul guvernării alături de PDL, care stabilea prefectul în funcţie de culoarea politică a preşedintelui de Consiliu Judeţean.

„Organizaţiile care câştigă alegerile şi care au preşedinţii de Consilii Judeţene şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ evident trebuie să deţină în portofoliu şi funcţia de prefect”, i-a spus Oprişan lui Victor Ponta. Acesta a propus restrângerea puterilor deţinute de prefect. „Prefectul numit de Boc îmi blochează activitatea. Are instituţii de control, jandarmerie, poliţie este un fel de prim-secretar de pe vremea regimului comunist”, a declarat pentru gândul Oprişan.

Prefecţii – armă politică

Reprezentantul Guvernului în teritoriu trebuie să fie conform legii apolitic, el fiind un înalt funcţionar public. Cu toate acestea, dincolo de ce prvede legea, numirile au fost făcute exclusiv pe criterii politice de fiecare guvernare. Din poziţia de coordonator al serviciilor ministeriale deconcentrate şi prin faptul că verifică actele emise de autorităţile locale, instituţia prefectului este folosită ca o puternică armă politică.

Victor Ponta: „Eu voi numi prefecţii, indiferent de opinia PNL sau PSD”

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru gândul că dacă va ajunge premier nu va numi prefecţii după vreo schemă propusă de PNL sau PSD.

„Indiferent care este opinia şi a PNL şi a PSD, dacă eu voi fi în funcţia de prim-ministru, eu îi voi numi pe prefecţi aşa cum spune legea, oameni care nu pot să facă politică şi care trebuie să fie cu adevărat reprezentanţii Guvernului şi nu ai partidelor în teritoriu. Acum toţi prefecţii sunt de la PDL şi UDMR, dar în România trebuie să se schimbe chestia asta. Ce se discută în cadrul USL, se discută o mulţime de lucruri, eu spun care este părerea şi decizia mea susţinută şi de Crin Antonescu. Restul, discuţiile din USL sunt un miliard de discuţii în USL pe un miliard de teme şi este normal să existe orice fel de discuţie. Ceea ce interesează este decizia pe care o vom lua, nu discuţia dintre noi, ci decizia. Decizia este cea pe care am comunicat-o”, a precizat liderul PSD.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: