NewsIn – Mihail Neamţu: PDL a trădat agenda reformatoare a lui Traian Băsescu

Iniţiatorul mişcării Noua Republică, Mihail Neamţu, a avut joi o primă întâlnire cu simpatizanţii acestui proiect care porneşte ca o mişcare civică, dar care aspiră să se transforme în partid odată cu obţinerea celor 25.000 de semnături necesare.

La Casa de Cultură a Studenţilor au venit circa 100 de simpatizanţi ai proiectului Noua Republică, iniţiat de către Neamţu şi un grup de apropiaţi. Neamţu a precizat că, deocamdată, Noua Republică întreprinde demersurile pentru înregistrarea la tribunal ca asociaţie urmând ca, pe măsură ce numărul simpatizanţilor va creşte, să se transforme în partid. „Nu suntem un partid politic, suntem o platformă civică cu ambiţii politice (…) Până nu suntem 25.000, haideţi să nu vorbim despre partid”, a spus Neamţu, precizând că transformarea în partid este scopul pe care şi-l propune.

Acesta a afirmat că dreapta românească are nevoie de o nouă reprezentare care să atragă susţinerea celor care nu se mai regăsesc în obiectivele actualei clase politice. „Credem că trebuie să ascultăm vocea cetăţenilor liberi şi puternici care şi-au luat viaţa în propriile mâini, că ei contează la fel de mult ca cei care sunt mereu asistaţi, dar toate partidele politice sunt astăzi surde la glasul oamenilor care-şi câştigă singuri pâinea, la glasul cetăţenilor lipsiţi de imunitate şi liberi de orice şantaj, la cei dornici să lase generaţiilor următoare o altă moştenire decât zdrobitoarea povară a datoriilor statului”, le-a spus Neamţu simpatizanţilor proiectului său.

El susţine că în România sunt foarte mulţi oameni de dreapta care nu se mai regăsesc în vreunul din actualele partide parlamentare. „PDL a trădat agenda reformatoare din 2004 a preşedintelui Traian Băsescu. Avem idei şi valori pe care alţii le-au abandonat, avem oameni pe care partidele le ignoră şi o structură instituţională diferită. În Noua Republică nu există baroni, nu există o cultură a fricii, a duplicităţii, nu există tipul de relaţie clientelară”, a afirmat Neamţu, adăugând că este de luat în calcul o limitare a numărului de mandate pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene, precum în cazul şefului statului.

Pe de altă parte, acesta a admis afinitatea pe care o are faţă de persoane din PDL sau apropiate de acest partid, dând exemplul Monicăi Macovei şi al lui Sebastian Lăzăroiu. „Monica Macovei, într-un partid cum este PDL astăzi, duce o luptă bună, o luptă împotriva acestor baroni care consideră că un partid politic poate fi transformat într-un SRL. Este trist că s-a ajuns aici şi cred că ea trebuie apreciată pentru această formă de integrism juridic. Şi domnul Lăzăroiu are opinii pe care le împărtăşesc până la un punct, când vorbeşte de reforma statului social. A avut şi opinii, acum câţiva ani, care m-au lăsat puţin nedumerit. Nu am înţeles, de pildă, de ce o lege a prostituţiei este necesară pentru România”, a spus Neamţu.

Cei prezenţi au fost invitaţi să popularizeze ideile din manifestul mişcării, astfel încât să mobilezeze energiile celor care până acum au evitat implicarea în politică. „Detaşarea mioritică şi pesimismul acru nu sunt compatibile cu metafizica Noii Republici”, a afirmat Mihail Neamţu, dând exemplul de succes al unei mişcări similare în Cehia care, în 2009, a câştigat circa 15% din voturi. De altfel, Neamţu a estimat că un partid astfel constituit ar putea obţine 7-8% din opţiunile de vot de la următoarele alegeri. Până atunci, iniţiatorii manifestului intenţionează să convoace o adunare mai amplă până pe 15 noiembrie, adunare urmată şi de constituirea forurilor de conducere.

Ca invitat special la întrunire, a fost prezent jurnalistul Radu Moraru care l-a invitat pe Neamţu să fie dea dovadă de cât mai mult pragmatism în lupta politică. „Îi spuneam domnului Liiceanu că elitele generaţiei sale a pierdut bătălia pentru România pentru că la prima zoaie ce li s-a turnat în cap s-au retras în turnul de fildeş şi i-au lăsat pe ceilalţi cu metodele lor specifice să câştige teren. Lupta nu este uşoară. În bătălia asta te baţi cu troaca, te baţi cu porcul, te baţi cu zoaiele pentru că altfel ei vor câştiga”, a spus Moraru.

Acesta a lansat şi un avertisment în ceea ce priveşte campania la nivel mediatic ce va fi iniţiată împotriva Noii Republici. „Îţi trebuie o platformă media să te vadă lumea  şi atunci vin marii noştri ziarişti care, dacă nu vor spune că eşti un ticălos, vor spune că ei sunt echidistanţi. Precum Cristian Tudor Popescu, el era tot timpul echidistant în campania electorală, dar spunea ‘nu pot să-l votez pe Băsescu’. Păi pe cine atunci? Nu ne spunea, să bănuim noi”, a mai spus Moraru.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: