Mediafax – Macovei atrage atentia CSM asupra lipsei de celeritate în judecarea dosarelor de mare coruptie

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a transmis, duminica, o scrisoare deschisa presedintelui CSM, în care atrage atentia asupra problemelor legate de lipsa de celeritate în judecarea dosarelor de mare coruptie, precum si asupra necesitatii unei schimbari rapide si profunde a Inspectiei Judiciare.

Macovei mentioneaza în scrisoare ca, potrivit raportului CE de monitorizare pe justitie si anticoruptie în cadrul MCV, publicat în iulie 2011, consolidarea raspunderii sistemului judiciar ramâne o provocare importanta si ca CE atrage atentia ca s-au adoptat unele masuri pentru îmbunatatirea eficientei si a transparentei Inspectiei Judiciare si pentru uniformizarea practicilor acesteia, dar „capacitatea si rezultatele înregistrate de Inspectie nu s-au îmbunatatit în mod semnificativ”. De asemenea, scrie Macovei, Comisia Europeana remarca faptul ca, desi Inspectia Judiciara a analizat un esantion de dosare de coruptie la nivel înalt cu termene de judecata amânate, nu a formulat concluzii sau recomandari semnificative cu privire la practica judiciara, iar concluzia expertilor europeni este ca „România nu s-a angajat înca într-un proces de reforma aprofundata a sistemului disciplinar”.

„În acest sens si în virtutea responsabilitatilor mele de eurodeputat si membru al Comisiei de libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, dar si în urma numeroaselor sesizari primite de la cetateni români sau articolelor din presa, ma adresez dumneavoastra si plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru a va aduce în atentie problema lipsei de celeritate în judecarea dosarelor de mare coruptie (si nu numai), a lipsei de încredere în justitie, precum si necesitatea unei schimbari rapide si profunde a Inspectiei Judiciare în vederea responsabilizarii magistratilor”, îi transmite Monica Macovei presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava.

Ea aminteste ca, în aprilie 2011, un fost deputat în Parlamentul României trimis în judecata pentru fapte de coruptie si condamnat, dupa primele doua instante, la 3 ani de închisoare cu executare, a scapat de pedeapsa prin împlinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale în timpul procedurii de recurs. „Trimis în judecata în mai 2006, dosarul a stat în prima instanta 4 ani si a trecut prin 47 de termene, cele mai multe fiind amânari. Desi avertizati de procurorii anticoruptie, cei 3 magistrati ai completului de la Curtea de Apel Bucuresti au dat iar amânari care au dus, în cele din urma, la prescriptie. Inspectia Judiciara nu a anuntat nicio masura în acest caz”, mentioneaza Macovei.

Europarlamentarul PDL mai scrie ca presa si societatea civila au relatat constant ca judecarea unor dosare de coruptie, frauda si alte infractiuni este tergiversata cu anii, cel mai adesea prin amânari repetate si termene foarte lungi, existând pericolul ca multe dintre ele sa ajunga la prescriptia raspunderii penale. „Un exemplu recent îl constitutie dosarul Rompetrol, în care Tribunalul Bucuresti a constatat, la 21 octombrie 2011, ca pentru doua din faptele penale pentru care sunt acuzati inculpatii raspunderea penala s-a prescris. Dosarul se afla în instanta din septembrie 2006, adica de 5 ani”, continua ea.

„Daca ne uitam la statistici, peste 20 de dosare de coruptie sau frauda sunt în instanta de circa 4 ani sau mai mult. Alte circa 20 de dosare sunt în instanta de mai bine de 2-3 ani. În niciunul dintre acestea nu avem o hotarâre în prima instanta. Cazul Voicu, care a adus la lumina o întreaga retea pentru influentarea justitiei de catre oameni politici, nu a generat, asa cum ar fi fost normal, masuri dure ale CSM de sanctionare si curatare a sistemului de justitie. Cristian Jipa – un exemplu de magistrat implicat în acest caz – a primit o sanctiune nesemnificativa de taiere cu 15% a salariului pe 3 luni, iar ulterior s-a pensionat”, adauga Macovei.

Potrivit fostului ministru al Justitiei, acestea sunt „doar câteva fapte si realitati”, având ca efect „lipsa de încredere în justitie a românilor si a partenerilor externi în capacitatea României de a-si respecta angajamentele anticoruptie si de reforma a justitiei asumate în momentul aderarii la Uniunea Europeana”.

Monica Macovei opineaza ca CSM trebuie sa îsi asume „un rol proactiv” în rezolvarea problemelor amintite.

Ea mentioneaza ca, în lumina propriilor atributii si a constatarilor din ultimul raport al Comisiei Europene, CSM are la îndemâna mai multe solutii, între care „sa ia masuri imediate de verificare a magistratilor care tergiverseaza ani de zile judecarea dosarelor de mare coruptie la Înalta Curte de Casatie si Justitie si în alte instante de judecata, si, daca este cazul, sa se dispuna sanctionarea lor”.

„Cazurile de împlinire a termenelor de prescriptie a raspunderii penale în cursul procedurilor judiciare trebuie sa fie analizate cu celeritate si în mod individual, iar magistratii care au contribuit la imposibilitatea înfaptuirii justitiei din cauza împlinirii termenelor de prescriptie trebuie sanctionati. Încrederea în justitie va continua sa scada daca nu veti proceda rapid la aceste verificari si sanctionari”, considera Macovei.

Europarlamentarul PDL crede ca alta solutie ar fi elaborarea si aplicarea unui plan eficient de masuri si actiuni pentru restructurarea Inspectiei Judiciare si reforma mecanismului disciplinar pentru magistrati.

Macovei mentioneaza de asemenea elaborarea si aplicarea unui plan de masuri privind verificarea si consolidarea integritatii magistratilor, „care poate începe cu sanctionarea celor care nu si-au depus la termen declaratiile de avere si de interese”, precum si elaborarea si urmarirea aplicarii unui plan de masuri de îmbunatatire a celeritatii proceselor care au ca obiect cazuri de coruptie la nivel înalt.

„Încrederea cetatenilor si integritatea magistratilor sunt fundamentale pentru buna functionare a sistemului judiciar. Comisia Europeana va elabora peste doar câteva luni un nou raport privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV care, în contextul amânarii unei decizii privind aderarea la spatiul Schengen, capata o importanta covârsitoare. Asa cum am mai spus, solutiile sunt la îndemâna dumneavostra si a Consiliului Superior al Magistraturii”, conchide Macovei.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: