S. Pop (Standard): Nu există viaţă după insolvenţă. Economia României moare puţin câte puţin în fiecare lună

Lanţurile de magazine Flanco şi Leonardo sunt exemplele cunoscute de firme care au intrat în insolvenţă (nu au mai avut bani pentru plata creanţelor), însă au şi evitat falimentul, adică disoluţia totală a companiei. S-ar putea să ne gândim că există viaţă după insolvenţă. Ei bine, nu-i aşa. Cifrele statistice infirmă acest mit: doar una dintr-o sută de firme româneşti care a intrat în insolvenţă în ultimii aproape 5 ani şi-a putut continua activitatea prin reorganizare, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Pe moment, problema lipsei de lichidităţi rămâne însemnată, dovadă că în primele nouă luni din acest an, aproape 14.000 de companii locale au intrat în procedura de reorganizare prin insolvenţă, în scădere cu 8,8% faţă de nivelul istoric de anul trecut, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Vedem o scădere, care ar părea importantă, dar nu-i chiar atât de bine. Subliniez ce am scris mai sus: record de insolvenţe în 2010.

Ar fi de menţionat aici, însă, evoluţia foarte bună din lunile august şi septembrie, când s-au înregistrat numai 1281 de insolvenţei noi. Rămâne de văzut dacă ONRC va confirma statisticile optimiste sau va reviui cifrele în creştere.

Pe de altă parte, un raport recent al BNR sugerează că problema este mai gravă decât pare la prima vedere: dintre cele 75.000 de firme intrate în insolvenţă din 2007 până în vara acestui an, numai 0,8% şi-au putut continua activitatea prin reorganizare.În schimb, pentru 74% dintre aceste companii s-a deschis procedura de faliment, iar două treimi au fost deja radiate. În România, deci, insolvenţa nu s-a dovedit soluţia salvatoare pentru cele mai multe dintre firmele în dificultate, indiferent ciclul economic, reiese din datele băncii centrale. Aşadar, nici în perioada 2007-2008, procedura de reorganizare juridică nu a salvat mediul economic.

Pe de altă parte, BNR menţionează că firmele aflate în procedura de reorganizare generau 2,1% din valoarea adăugată brută a sectorului non-financiar. Am calculat rapid care era procentul efectiv în PIB al firmelor în insolvenţă şi am ajuns la o cifră destul importantă: aproape 1,6% din PIB-ul României.

Spre comparaţie, când autorităţile româneşti s-au scandalizat că a plecat fabrica Nokia din România, au făcut-o pentru o firmă care genera numai 0,16% din PIB-ul României. Aşadar, firmele în insolvenţă sunt de 10 ori mai importante în economia locală decât fabrica Nokia de la Jucu. Nu spun că Guvernul nu ar fi trebuit să reacţioneze cumva la vestea plecării Nokia şi că vestea nu ar fi gravă, dar cifrele acestea de la BNR ar trebui să dea de gândit mai mult decidenţilor: mediul de afaceri moare puţin câte puţin şi trage cu el în sicriu cel puţin 1% din PIB-ul României. Poate ar trebui să existe ceva măsuri din partea mediului politic, care să ajute puţin firmele aflate în dificultate acum.

Sigur, firme noi apar tot timpul, iar din acest punct de vedere există semnale încurajatoare. În primele nouă luni ale anului, în România au fost înregistrate peste 100.000 de persoane juridice noi (dintre care, 36.000 sunt PFA-uri). Valoarea este cu 24% peste nivelul din 2010. Aici apare, însă, o întrebare cheie: când vor ajunge (dacă vor ajuge) firmele acestea noi la nivelul celor care au dispărut? Poate în câţiva ani, în nici un caz din foarte repede.

Să vedem şi cum stă situaţia în diferitele sectoare economice. După cum era de aşteptat, comerţul şi construcţiile rămân cele mai lovite domenii. Oarecum logic, dacă ţinem cont că erau şi printre cele mai efervescente domenii înainte de izbucnirea crizei şi a recesiunii. What goes up must come down, zice o veche vorbă neaoş-românească. Mai ales dacă respectivele domenii au crescut pe o bază iraţională.

În primele trei trimestre din acest an, aproximativ una din trei firme intrate în insolvenţă a fost din domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul. Vorbim despre 5.610 firme, adică 40,1% din totalul insolvenţelor înregistrate în 2011. Urmează la mare distanţă pe “podiumul” funest domeniul construcţiilor, unde s-au înregistrat 2.133 de insolvenţe sau 15,2% din toate procedurile noi de reorganizare.

Poate cel mai îngrijorător lucru este că locul trei revine firmelor care au şi salvat economia României în ultimul an: anume cele care lucrează în industria prelucrătoare. În primele 9 luni ale anului au intrat în insolvenţă 1.912 firme din domeniul industriei prelucrătoare (13,7% din total). Dacă şi industria se duce tot mai mult la vale, nu ştiu în ce măsură se va găsi o nouă bază pentru economia României.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: