Agerpres – Ciprian Dobre (PNL): Preşedintele Traian Băsescu a negat Justiţia ca putere independentă în statul român

Deputatul liberal Ciprian Dobre a declarat vineri, la Târgu Mureş, că, prin ultimele sale declaraţii referitoare la Justiţie, preşedintele Traian Băsescu ar fi negat Justiţia ca putere independentă în stat.

‘Cea mai gravă afirmaţie făcută de preşedintele Traian Băsescu în cursul dimineţii de ieri (joi – n.r.), atunci când se discuta despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare din domeniul Justiţiei, când a spus că justiţia nu poate interfera prin hotărârile sale judecătoreşti cu atribuţiile executivului (…)Practic, preşedintele Traian Băsescu, în cursul zilei de ieri, a negat justiţia ca putere independentă în statul român. Chemarea justiţiei, menirea ei în interiorul statului drept este tocmai cenzurarea actelor executivului şi cenzurarea actelor legislativului atunci când ele nu sunt în conformitate cu legea’, a afirmat deputatul într-o conferinţă de presă.

Dobre consideră că afirmaţiile şefului statului reprezintă ‘unul dintre cele mai virulente atacuri la adresa statului de drept’ şi ‘un atac fără precedent în ultimii 20 de ani la caracterul statului de drept din România’. Dobre a precizat că în urma acestei declaraţii s-ar putea iniţia procedura se suspendare a preşedintelui, însă numai atunci când Uniunea Social Liberală va deţine majoritatea în Parlament.

‘Această declaraţie a preşedintelui este încă una aptă să conducă la o eventuală suspendare a acestuia în momentul în care USL va avea majoritate. Negarea independenţei Justiţiei şi a rolului său, a funcţiunii sale în stat, este un argument suficient, aşa cum e definit de Constituţia României, ca încălcare gravă a Constituţiei şi a ordinii de drept. Această declaraţie cum că justiţia nu poate obliga o persoană juridică cum este guvernul şi statul român la plata unei sume de bani contravine ordinii de drept, a statului de drept astfel cum este definit în literatura de specialitate’, a mai spus Ciprian Dobre.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: