Intervenţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, la conferinţa de presă de la finalul şedinţei USL 1411.2011

Bună ziua!

Prima decizie pe care doresc să v-o anunţ în  numele Uniunii Social Liberale este referitoare la intenţia guvernului coaliţiei de la guvernare de a angaja răspunderea pe comasarea alegerilor şi pe o anumită formulă de reducere a numărului de parlamentari. Poziţiile noastre sunt foarte clare în legătură cu aceste două subiecte, sunt cunoscute de multă vreme în claritatea lor şi în ceea ce priveşte reducerea numărului de parlamentari sunt susţinute şi de un proiect de lege pe care l-am iniţiat, l-am depus şi îl susţinem. Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, o reducere semnificativă şi nu una de faţadă şi o reducere care să respecte principiul constituţional al proporţionalităţii, în sensul în care reprezentanţii în Parlament ai cetăţenilor să aibă în spate un număr aproximativ egal, comparabil de alegători. Deci, suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, nu ştim exact ce formulă, se vehiculează varianta cu doi senatori de judeţ. Aşa ceva este în condiţiile Constituţiei noastre, neconstituţional, în orice caz nu suntem de acord cu comasarea alegerilor, din motive pe care le-am prezentat în repetate rânduri şi care rămân în picioare. Dacă guvernul va recurge la angajarea răspunderii la pachet, comasarea alegerilor plus reducerea numărului de parlamentari, am decis să iniţiem o moţiune de cenzură, pentru că reducerea numărului de parlamentari se poate rezolva în baza proiectului nostru dacă tot suntem de acord cu o reducere semnificativă, atunci putem vota în regim normal această lege şi în nici un caz nu putem accepta comasarea alegerilor care practic încalcă spiritul democratic, încalcă dreptul cetăţeanului de a fi edificat, lămurit, de a înţelege exact pentru ce votează, încalcă dreptul cetăţenilor, alegătorilor şi candidaţilor de a face o campanie electorală ţintită pe funcţia şi pe calitatea pe care candidează fiecare şi încală deasemenea şi practicile ca şi recomandările europene în domeniu. Aşadar, dacă vom avea la pachet, repet, o asemenea angajare de răspundere vom iniţia moţiune de cenzură.   Aceasta a fost prima decizie, v-am anunţat-o, am mai luat şi alte decizii, invit pe colegii mei să vi le aducă la cunoştinţă. După aceea sigur că stăm la dispoziţie pentru întrebări în faţa dumneavostră, ca de obicei.

Domnul preşedinte al Partidului Social Democrat, Victor Ponta (…)

Şi de adăugat dacă îmi permiteţi, faptul că din nou bugetul se rectifică pozitiv deci creşte la preşedenţie şi la anumite servicii. Nu avem nevoie de agricultură, nu avem nevoie de educaţie, nu avem nevoie de sănătate, avem nevoie de bani ca să îi toace paraziţii lui Băsescu pe la Institutul Cultural Român şi prin alte părţi, şi avem nevoie de servicii că situaţia devine din ce în ce mai delicată. Vă rog, întrebări.

Jurnalist: Domnule Antonescu, colegul dumneavoastră domnul Ruşanu spunea că eventuala demitere a domnului Geoană de la Senat,  ar afecta în mod dramatic USL în ansamblu.

Crin Antonescu: Cine spune asta?

Jurnalist:  Domnul Ruşanu.

Crin Antonescu: Domnul Ruşanu? Îl cunosc pe domnul Ruşanu de foarte multă vreme şi termenul „dramatic” nu aparţine vocabularului lui.

Jurnalist: Dar va afecta, ideea asta este.

Crin Antonescu: Problemele legate de domnul Geoană sunt chiar probleme care se discută la PSD şi domnul preşedinte Ponta, cu bunătatea sa caracteristică şi cu toleranţa recunoscută, v-a invitat la PSD să dezbateţi subiectul după pofta inimii îndelung. Dacă mai aveţi întrebări pentru USL?

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: